Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο μασκοφόρος δήμιος που πρωταγωνιστεί στα βίντεο των αποκεφαλισμών ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ

Και το όνομα αυτού… Μοχάμεντ Εμουάζι

Ο περιβόητος μαυροντυμένος, από την «κορφή ώς τα νύχια», τζιχαντιστής. Ο μασκοφόρος που αφήνει σε κοινή θέα μόνο τα μάτια του. Ο δήμιος που κραδαίνει ένα μαχαίρι και μιλώντας άπταιστα αγγλικά, με λονδρέζικη προφορά, απειλεί τη Δύση λίγο πριν αποκεφαλίσει ομήρους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Αυτός που έχει συγκλονίσει με τις αποτρόπαιες δολοφονίες του τον Δυτικό Κόσμο και από τον περασμένο Αύγουστο είναι γνωστός ως «Τζιχάντι Τζον», δεν είναι άλλος από τον 27χρονο Μοχάμεντ Εμουάζι από το δυτικό Λονδίνο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το BBC και άλλα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ασφαλείς πηγές. Αν και οι βρετανικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του πιο πολυσυζητημένου τζιχαντιστή των τελευταίων μηνών, την ίδια στιγμή δεν τη διαψεύδουν, ενισχύοντας έτσι την είδηση που μονοπωλεί από χθες τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Χθες πάντως κλιμάκιο της μητροπολιτικής αστυνομίας προσπάθησε να ερευνήσει το σπίτι του Εμουάζι, αν και όπως έγινε γνωστό η οικογένειά του εδώ και μέρες απουσιάζει από τη μόνιμη κατοικία τους.

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988 και ήρθε στη Βρετανία σε ηλικία 6 ετών. Μεγάλωσε σε μια μικροαστική οικογένεια στο Λονδίνο. Ο πατέρας του είναι ταξιτζής. Εχει έναν μικρότερο αδερφό και δύο αδερφές. Στο παρελθόν προσεύχονταν σε τζαμί στην περιοχή του Γκρίνουιτς, νοτιοανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα τελευταία χρόνια όμως η οικογένειά του ζούσε σε εργατικές κατοικίες στο δυτικό Λονδίνο. Ο ίδιος σπούδασε προγραμματισμό υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τρία χρόνια είχε ταξιδέψει στη Συρία, αφού πρώτα είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και αργότερα έγινε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Φίλοι του υποστηρίζουν ότι η ριζοσπαστικοποίησή του ξεκίνησε έπειτα από ένα ταξίδι αναψυχής στην Τανζανία τον Μάιο του 2009, όπου είχε πάει για να συμμετάσχει σε σαφάρι. Τότε όμως ούτε αυτός ούτε η υπόλοιπη παρέα του, ένας Γερμανός ονόματι Ομάρ που έχει ασπαστεί το Ισλάμ και ο Αμπου Ταλίμπ, ένας άλλος άντρας, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Με το που πάτησαν το πόδι τους στο Νταρ Ες Σαλάμ, την πρωτεύουσα της Τανζανίας, συνελήφθησαν. Εκεί κρατήθηκαν όλη τη νύχτα και την επομένη απελάθηκαν με προορισμό το Αμστερνταμ.

Ο Εμουάζι, σε καταγγελία που έκανε στις βρετανικές αρχές την εποχή εκείνη, υποστηρίζει ότι στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας τον περίμεναν αξιωματούχοι της ΜΙ5. Αυτοί τον κατηγόρησαν ότι πραγματικός σκοπός του ταξιδιού του ήταν να ταξιδέψει στη Σομαλία για να έρθει σε επαφή με την ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η οποία θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατήγγειλε πως οι άντρες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Εμουάζι ταξιδεύει στο Κουβέιτ, δουλεύει ως τεχνικός υπολογιστών και μένει με την οικογένεια του πατέρα του. Επιστρέφει στη Βρετανία για διακοπές τον Ιούλιο του 2010, αλλά αργότερα του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, καθώς το όνομά του βρίσκεται στην περιβόητη μαύρη λίστα των πιθανών τρομοκρατών βρετανικής υπηκοότητας. Κάνει διάφορες προσπάθειες για να ξαναφύγει. Το 2013 αλλάζει το όνομά του και προσπαθεί να ταξιδέψει στο Κουβέιτ. Για μια ακόμη φορά όμως αναγνωρίζεται στο αεροδρόμιο και του απαγορεύεται η έξοδος από τη Βρετανία. Λίγο αργότερα εξαφανίζεται. Οι γονείς του δηλώνουν την εξαφάνισή του στη αστυνομία, για να μάθουν τέσσερις μήνες αργότερα ότι ο γιος τους βρίσκεται στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ασίμ Κουρέσι, της αμφιλεγόμενης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων CAGE, η οποία φαίνεται να βρισκόταν σε επικοινωνία με τον Εμουάζι ακόμη και μετά την ένταξή του στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους, η συμπεριφορά των βρετανικών αρχών ήταν αυτή που τον οδήγησε στον ακραίο ισλαμισμό. «Ο Μοχάμεντ ήταν πολύ θυμωμένος για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισαν» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουρέσι, υπογραμμίζοντας πως όταν τον γνώρισε «ήταν ένα εξαιρετικά ευγενικό, καλό και χαμηλόφωνο άτομο. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζεται στα βίντεο».

Οπως έγινε γνωστό ο Εμουάζι μαζί με άλλους δύο Βρετανούς τζιχαντιστές ήταν υπεύθυνοι να προσέχουν τους δυτικούς ομήρους στη φυλακή της Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία. Λόγω της βρετανικής προφοράς τους, οι φυλακισμένοι τούς είχαν βγάλει το παρατσούκλι «Beatles». Εκεί, μεταξύ των άλλων, βασάνιζαν τους κρατουμένους τους με εικονικό πνιγμό. Το 2014 οι όμηροι μεταφέρθηκαν σε φυλακή στη Ράκα της Συρίας, που θεωρείται και η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και το όνομα αυτού… Μοχάμεντ Εμουάζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας