Εν μέσω κατηγοριών από το Κίεβο ότι η Μόσχα στέλνει τανκ και πυραυλικά συστήματα στους αντάρτες και κρύβεται πίσω από τους μαζικούς θανάτους στις διαδηλώσεις του περασμένου χρόνου, Μέρκελ και Ολάντ ζήτησαν πάλι από τη Ρωσία την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, απειλώντας βεβαίως -ξανά- με κυρώσεις.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Παρίσι, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας δήλωσαν ότι «οι εκεχειρίες παραβιάστηκαν κατ' επανάληψη και τώρα όλες θα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές σε όλη τη γραμμή του μετώπου, και όλες, μα όλες οι δεσμεύσεις του Μινσκ πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη», με τη Μέρκελ να τονίζει ότι θα πρέπει «να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μη συνεχιστεί το λουτρό αίματος». Και οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι επιπλέον κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι.
Οι συμφωνίες του Μινσκ που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου, προβλέπουν την εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, την απόσυρση του βαρέος οπλισμού και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές. Οι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των συμφωνιών, όμως η εκεχειρία στα περισσότερα σημεία της δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, κατόπιν αιτήματος των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεών τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Η συνάντηση αυτή, θέμα της οποίας θα είναι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
Εν τω μεταξύ, τόσο η κατάσταση στο έδαφος όσο και η ρητορική και οι καταγγελίες δεν βοηθάνε στην αποκλιμάκωση. Οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία με τον ουκρανικό στρατό να υποστηρίζει ότι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων 49 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, χρησιμοποιώντας ρουκέτες, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.
«Ο αριθμός των επιθέσεων δείχνει πως οι τρομοκράτες δεν θέλουν να σιγήσουν εντελώς τα πυροβόλα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων υποστηρίζοντας ότι οβίδες έπεσαν στην περιφέρεια της Μαριούπολης, μια περιοχή στην Αζοφική Θάλασσα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να γίνει ο στόχος της επόμενης επίθεσης των αυτονομιστών. Οι αντάρτες, από την άλλη, κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι πραγματοποιούν κι αυτές επιθέσεις, μεταξύ άλλων και εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ντονέτσκ, προπύργιου των ανταρτών.
«Ρωσικά τανκς σε ουκρανικό έδαφος»
Τους τόνους ανέβασε κι άλλο η πολιτική ηγεσία του Κιέβου, ασκώντας έτσι εμμέσως πιέσεις στη Δύση για ανάληψη πιο «ουσιαστικής» δράσης. Ο μεν στρατός κατήγγειλε ότι «περισσότερα από 20 ρωσικά τανκ, 10 πυραυλικά συστήματα και ΡΕΟ γεμάτα στρατιώτες διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα προς τις περιοχές των αυτονομιστών. Ο δε πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από τους μαζικούς θανάτους στην διάρκεια της «επανάστασης του Μεϊντάν» κατά του τότε προέδρου Γιανουκόβιτς. Στοιχεία από την έρευνα της αστυνομίας και των τηλεφωνικών επαφών δείχνουν, είπε ο Ποροσένκο, ότι ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, συντόνισε μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών που ευθύνονται για τον θάνατο πολλών διαδηλωτών.
Η Ρωσία βεβαίως τα διαψεύδει όλα χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «ανοησίες», με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να στέλνει έμμεση προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Κανείς δεν θα πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να αποκτήσει στρατιωτική ανωτερότητα απέναντι στη Ρωσία, ότι μπορεί να μας ασκήσει οποιαδήποτε πίεση», είπε. «Πάντα θα έχουμε την κατάλληλη απάντηση για τέτοιες περιπέτειες».
ΝΑΤΟ: «Να ετοιμαστούμε για ρωσική επίθεση»
Θέση στις καταγγελίες αυτές πήρε και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνοντας ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές «υπονομεύει την διεθνή διπλωματία» και απειλώντας με πρόσθετο κόστος εάν Ρώσοι ή αυτονομιστές δεν τιμήσουν την τρέχουσα συμφωνία εκεχειρίας.
Από την άλλη, ο δεύτερος τη τάξη στην διοίκηση των νατοϊκών στρατευμάτων στην Ευρώπη, σερ Αντριαν Μπραντσόου, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, αναφέροντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλης κλίμακας επίθεση με συμβατικά όπλα της Ρωσίας σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, με στόχο να πιάσει την Δύση στον ύπνο και να καταλάβει κι άλλα εδάφη.
«Καταστροφικά» τα λάθη της Δύσης
Σκληρή κριτική για την πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία ασκεί επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, επισημαίνοντας σε έκθεση της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες». Οπως αναφέρεται στην έκθεση «η απουσία ισχυρής αναλυτικής ικανότητας, στη Βρετανία και στο σύνολο της Ε.Ε., οδήγησε σε μια καταστροφική παρερμηνεία του κλίματος που επικρατούσε την περίοδο πριν από την κρίση», ενώ η σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Μόσχας βασίστηκε επί μακρόν σε ένα «αισιόδοξο αίτημα» σύμφωνα με το οποίο, η Ρωσία είχε δεσμευτεί σε μια πορεία που οδηγούσε σε περισσότερη δημοκρατία.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η μειωμένη εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα σχετικά με τη Ρωσία στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και σε αυτά των Ευρωπαίων εταίρων της εμπόδισε τη διατύπωση μιας «έγκυρης απάντησης».
Το Φόρεϊν Οφις απέρριψε τις επικρίσεις. «Η Βρετανία έπαιξε βασικό ρόλο στις προσπάθειες για τη στήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας να αποφασίσει για το δικό της μέλλον εξασφαλίζοντας ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να υπαγορεύει τις επιλογές αυτές», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι το Φόρεϊν Όφις «παγίωσε την εμπειρογνωμοσύνη του για τη Ρωσία και την περιοχή και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίζει ότι θα δοθεί ισχυρή και ενιαία απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».
Ο Κάμερον προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να διαρκέσουν «πολλά χρόνια», αν η στάση της δεν αλλάξει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας