Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αδιέξοδο του Eurogroup.
Ο ιταλικός Τύπος αναμένει τις εξελίξεις και διαπιστώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εννοεί να κάνει πίσω. «Εχουν γίνει, πάντως, βήματα προόδου», σημειώνει η εφημερίδα «La Repubblica», στην ανάλυση του Ετορε Λιβίνι. Ο Ιταλός απεσταλμένος υπογραμμίζει ότι «το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμο να κάνει χρήση ευελιξίας, να εγγυηθεί χρόνο και χρήματα στην πόλη του Παρθενώνα, να αναθεωρήσει τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής και να αντικαταστήσει μέρος των μέτρων της τρόικας με προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Από τη μεριά της, η «Corriere della Sera» αναφέρει ότι «μεταξύ των εταίρων δημιουργείται όλο και μεγαλύτερο χάσμα, και είναι, ακριβώς, το τελευταίο πράγμα που αυτή τη στιγμή χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η εφημερίδα του Μιλάνου υπενθυμίζει ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, απέκλεισε, και πάλι, το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ενώ απεύχεται, παράλληλα, τυχόν ξαφνική αλλαγή διάθεσης και στάσης των χρηματαγορών.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, επικεντρώνονται στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας, όπως έκανε η ιταλική έκδοση της διαδικτυακής «Huffington Post», ότι «ο Τσίπρας δεν υπογράφει ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Το μεγάλο ζητούμενο, και για τους Iταλούς παρατηρητές, είναι να καταφέρουν να κατανοήσουν την ακριβή στάση της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι. Οπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδυάσει την τήρηση των κανόνων με ουσιαστική ευελιξία και κρίνει εύλογη τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητά νέα συμφωνία. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, είναι πόσο σθεναρά θα αποφασίσει η κυβέρνηση της Ρώμης να μας υποστηρίξει στο επόμενο Eurogroup.
Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία προκάλεσε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «η Iταλία και όχι η Ελλάδα είναι η πραγματική ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης». Η συγκεκριμένη ανάλυση αναφέρει ότι «από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ, πριν από δεκαέξι χρόνια, η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 4%, με συνολική επίδοση πιο περιορισμένη από εκείνη της Ελλάδας».
Το μήνυμα είναι σαφές: το πρόβλημα του ιταλικού δημόσιου χρέους -που ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ- δεν μπορεί, πλέον, να αγνοηθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας