Σοκ, λύπη αλλά και αποφασιστικότητα να μη νικήσει ο φόβος κυριαρχούν στη Δανία μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου εναντίον συμμετεχόντων σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης αλλά και μιας συναγωγής, που στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους πέντε.
Χθες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τα θύματα, ενώ στην Κοπεγχάγη άφησαν λουλούδια στα σημεία των δύο επιθέσεων τραγουδώντας το «Imagine» του Τζον Λένον.
Ο φερόμενος ως δράστης των δύο επιθέσεων σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, έχοντας ήδη συλλάβει δύο άντρες στους οποίους χθες απήγγειλαν κατηγορίες για συνέργεια σε δύο φόνους και σε πέντε απόπειρες φόνου. Κατά την αστυνομία «βοήθησαν μέσω της παροχής συμβουλών και με ενέργειές τους τον δράστη (των επιθέσεων) στο Κρουνττόντεν και στο Κρίσταλγκεϊτ».
Οι αρχές δεν έχουν αναφέρει το όνομα του τρομοκράτη δημοσιοποιώντας μόνο ότι ήταν γνωστός στις αρχές για συμμετοχή σε συμμορίες και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ταξίδευσε σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, όπου εκπαιδεύονται οι εξτρεμιστές.
Τα μίντια όμως έχουν δώσει το πλήρες προφίλ του. Λένε πως πρόκειται για τον Ομάρ Αμπντέλ Χαμίντ ελ Χουσεΐν, έναν 22χρονο που γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη από οικογένεια Παλαιστινίων, η οποία ήρθε στην Δανία από στρατόπεδο προσφύγων της Ιορδανίας.
Γράφουν πως ήταν έξυπνος, αλλά οξύθυμος και επιρρεπής στη βία. Ταλαντούχος στο kick-boxing αλλά και συστηματικός χρήστης χασίς. Αποφυλακίστηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν το φονικό της Κοπεγχάγης, έχοντας εκτίσει ποινή για επίθεση με μαχαίρι το 2013.
Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας δήλωσε πως οι αρχές της φυλακής όπου κρατούνταν είχαν παρατηρήσει αλλαγή στη συμπεριφορά του, μια πιθανή ριζοσπαστικοποίηση για την οποία ενημέρωσαν τις μυστικές υπηρεσίες. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Δανίας, Γιενς Μάντσεν, θεωρεί πιθανόν να πρόκειται για έναν «μοναχικό λύκο» που θέλησε να μιμηθεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Γαλλίας, αλλά οι αρχές συνεχίζουν να διερευνούν αν είχε διασυνδέσεις με ευρύτερους τρομοκρατικούς πυρήνες.
Στη γειτονιά όπου ζούσε ο δράστης, κοντά στο Νέρεμπρο, μετανάστες από την Τουρκία, το Πακιστάν και τη Σομαλία συνυπάρχουν με Δανούς φοιτητές. Κάποιοι μίλησαν στους δημοσιογράφους για ναρκωτικά και εγκληματικές συμμορίες, για ζητιάνους και τζάνκις, τεράστια ανεργία και μια «σκληρή γειτονιά». Αλλοι πάλι έκαναν λόγο για αρμονική συμβίωση σε μια πολυπολιτισμική συνοικία.
«Για μένα δεν είναι τρομοκράτης» έλεγε στον Guardian η 26χρονη Εμιλι Χάνσον, γειτόνισσα του δράστη. «Ηταν ένας άνθρωπος που ένιωθε ξοφλημένος από τη ζωή και αποφάσισε μια θεαματική έξοδο».
Οι στόχοι του ωστόσο δεν ήταν διόλου τυχαίοι, αλλά οι συνήθεις της πιο ακραίας μισαλλοδοξίας: ελευθερία της έκφρασης και εβραϊκή κοινότητα.
Η νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης έρχεται σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά δυσοίωνο: ένας πόλεμος κατά ακραίων ισλαμιστών σε μεγάλο τμήμα του μουσουλμανικού κόσμου, πόλωση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής σύρραξης, διογκούμενη ισλαμοφοβία και ανησυχητική έξαρση του πιο ακραίου και φονικού αντισημιτισμού.
Η πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ Σμιντ, σε αντίθεση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό που κάλεσε τους Ευρωπαίους Εβραίους να μεταναστεύσουν μαζικά στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε: «Η εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται σε αυτή τη χώρα εδώ και αιώνες. Ανήκουν στη Δανία, αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας και δεν θα είμαστε το ίδιο χωρίς αυτήν».
Αλλά ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ενωσης, ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν αρκετά για να καταπολεμήσουν τις αντισημιτικές επιθέσεις και προκαταλήψεις που οδήγησαν στις τελευταίες επιθέσεις και τόνισε «την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εβραϊκών θεσμών επί 24ώρου βάσεως».
Από την πλευρά του ο Νταν Ρόζενμπεργκ Ασμουσεν, πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Δανίας σε συνέντευξή του τόνισε: «Θα δώσουμε μαζί (με τους μουσουλμάνους) αγώνα για τα θρησκευτικά δικαιώματα. Είμαστε μετριοπαθείς. Θα πολεμήσουμε μαζί κατά του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας