Η κοσμοσυρροή που επικρατούσε από χθες το απόγευμα στο Μινσκ της Λευκορωσίας προδίκαζε λίγο-πολύ την έκβαση της γαλλο-γερμανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Κι έτσι, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας -που άρχισαν με μια ψυχρή χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο, συνοδεύτηκαν με την παράλληλη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για το Ουκρανικό με τη συμμετοχή των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών και τελικά διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Μόσχας, Παρισιού και Βερολίνου- άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα να φαίνεται «φως στο τούνελ».
Αν και οι συνομιλίες αναμενόταν να συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι τέσσερις ηγέτες -Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ- κατευθύνονταν στην υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας (αποφεύγοντας πάντως κάθε αναφορά στο «ακανθώδες» θέμα της Κριμαίας).
«Δεσμεύσεις»
Παράλληλα, προετοιμαζόταν ένα χωριστό έγγραφο προς υπογραφή από τα μέλη της Ομάδας Επαφής (Μόσχα, Κίεβο, ΟΑΣΕ) και τους αυτονομιστές, με το οποίο επαναβεβαιώνεται η δέσμευση όλων στην αρχική ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ -αν και με διευρυμένη αυτονομία για το Ντονμπάς- και η εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά έκτοτε έμειναν μόνον στα χαρτιά, καθώς συνεχιζόταν μέχρι και χθες η αιματοχυσία στα ανατολικά της Ουκρανίας.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έπρεπε να αντισταθεί στο “νέρωμα του κρασιού” της συμφωνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου: η εθνικιστική εκλογική βάση του δεν θα ανεχόταν μία ήττα κι αυτή θα μπορούσε να του κοστίσει το αξίωμα που κατέχει», έγραφε σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυσή του το Bloomberg. «Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, από την άλλη», συνεχίζει, «μπορούσε να συμφωνήσει εφόσον οι ρωσόφωνοι αντάρτες εξασφαλίσουν κάποια οφέλη συγκριτικά με τη συμφωνία του Σεπτέμβρη. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι Ρώσοι εθνικιστές δεν θα μπορούν να τον κατηγορήσουν ότι πρόδωσε τον αγώνα των αυτονομιστών και θα ξεφορτωθεί έναν πόλεμο που δεν χρειάζεται, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις υπό την ηγεμονία του. Οσο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ: επένδυσε τόσο πολύ σ’ αυτήν την τελευταία προσπάθεια για να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία, που επιστράτευσε όλες τις ικανότητές της για να διασφαλιστεί κάποιου είδους συμβιβασμός».
Και η Ουάσινγκτον; «Ενώ δεν θέλησε να εμπλακεί απευθείας στη διπλωματία -μια σοφή τακτική, δεδομένης της αμοιβαίας αντιπάθειας μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν- βοηθά τους συμμάχους της δίνοντάς τους ένα “μαστίγιο” για να το χρησιμοποιήσουν μαζί με τα “καρότα” που ετοίμαζαν για τον Πούτιν», καταλήγει το αμερικανικό πρακτορείο, αναφερόμενο στο ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στην Ουκρανία.
Ακόμη, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής στο Μινσκ, οι Αμερικανοί συνέχιζαν να κραδαίνουν αυτό το «μαστίγιο» -εν είδει γεωπολιτικών εγγυήσεων- στον ουκρανικό «αέρα».
Χθες, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, όχι μόνον κατήγγειλε ότι «υπάρχει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή Ρώσων στις μάχες στο Ντεμπάλτσεβε» -όπου το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο 19 Ουκρανοί στρατιώτες- αλλά επέλεξε τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Στέτσιν στη βορειοδυτική Πολωνία για να ανακοινώσει ότι, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύουν μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων «στην προστασία από το πυροβολικό Ρώσων και ανταρτών» και «στη δράση έναντι ρωσικών παρεμβολών στις τηλεπικοινωνίες»...
Ερχονται νέες «θυσίες»
Πρόσφατη έρευνα του κέντρου Razumkov κατέδειξε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς, στα ανατολικά, αποτελεί πράγματι τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους Ουκρανούς πολίτες (79,4%). Παρ’ όλα αυτά, είναι περισσότεροι αυτοί που δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία (21,8%), παρά η εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο με την Ε.Ε. (20,5%), δίχασε τη χώρα το φθινόπωρο του 2013, «πυροδότησε» την «επανάσταση του Μεϊντάν» και συνοδεύτηκε από τον εμφύλιο στα ανατολικά της χώρας...
Εναν χρόνο μετά -και σε καιρό πια Μνημονίου- τους Ουκρανούς απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση μισθών και συντάξεων (47,9%), η οικονομική ανάπτυξη (43,4%) και η μάχη κατά της διαφθοράς (33,8%) σε μια χώρα που οδεύσει και τυπικά στη χρεοκοπία.
Εκφράζοντας από το Κίεβο την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για περαιτέρω δανειοδότηση από το ΔΝΤ εντός 48ώρου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ -«εκλεκτός» της Ουάσινγκτον και συγκυριακός πολιτικός εταίρος του προέδρου Ποροσένκο- κάλεσε χθες τον ουκρανικό λαό σε «ενότητα και αλληλεγγύη», προετοιμάζοντάς τον για νέες οικονομικές θυσίες και αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα.
Ταυτόχρονα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και επίσημα τη σύμβαση πρόσληψης της περιώνυμης «Lazard» ως συμβούλου του ουκρανικού υπουργείου Οικονομικών και διεθνούς συντονιστή των μελλοντικών προσπαθειών αναδιάρθρωσης του εθνικού χρέους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας