Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Με την ειρηνευτική πρωτοβουλία να δείχνει ότι μάλλον δεν θα ευοδωθεί, ο Ομπάμα μίλησε για παροχή...φονικών αμυντικών όπλων στο Κίεβο κατηγορώντας για όλα τη Μόσχα | REUTERS/Alexei Chernyshev

Τα πιστόλια ξανά στο τραπέζι

Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί μεν να διατράνωσε και πάλι χθες από την Ουάσινγκτον ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική διαμάχη», όμως δεν εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ευόδωση της γαλλο-γερμανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για το Ουκρανικό (λίγο νωρίτερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε ήδη εκφράσει επιφυλάξεις ακόμη και για τη διεξαγωγή της αναγγελθείσας για αύριο τετραμερούς συνόδου στο Μινσκ, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Σε κάθε περίπτωση θα έχει τη συνείδησή της ήσυχη, καθώς -όπως φρόντισε να τονίσει μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα- «δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να έχω προσπαθήσει»...

Οσο για τον Μπαράκ Ομπάμα; Αφού πρώτα συμφώνησε στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ότι η διατλαντική συμμαχία παραμένει αρραγής κι ότι θα πρέπει αυτήν την εβδομάδα να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και χώρος στις κυρώσεις -παράλληλα φυσικά με την οικονομική στήριξη της χρεοκοπημένης Ουκρανίας-, κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία για «αθέτηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στη συμφωνία του Μινσκ», «εντείνοντας την επιθετικότητά της».

Κι αμέσως μετά έβαλε το «πιστόλι» πάνω στο τραπέζι τονίζοντας ότι, αν και δεν έχει ακόμη λάβει τις τελικές του αποφάσεις, για τον Λευκό Οίκο παραμένει επιλογή η παροχή στην Ουκρανία «φονικών αμυντικών όπλων» (sic) -όπως θα μπορούσαν να βαφτιστούν, π.χ., το «υποψήφιο» κατά το Associated Press φορητό αντιπυραυλικό σύστημα Javelin και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο Ομπάμα αρνήθηκε να ορίσει κάποια «κόκκινη γραμμή». Ουδόλως τυχαία πάντως το Κίεβο είχε λίγο νωρίτερα καταγγείλει ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο κατεγράφη νέα ρωσική εισβολή στα ανατολικά της Ουκρανίας «με 1.500 στρατιώτες και 300 οχήματα και βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων Grad».

Διορία μέχρι την Τετάρτη

«Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, η Μέρκελ έχει δώσει διορία στον Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι την Τετάρτη για να συμφωνήσει σε έναν “οδικό χάρτη” για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία», έγραφε χθες η «Wall Street Journal».

Αυτός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «δεν θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τα εδάφη που κατέλαβαν οι αντάρτες τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο αξιώνει και την απόσυρση των δυνάμεων των αυτονομιστών από αυτές της περιοχές» (εξ ου, προφανώς, και οι δηλώσεις Ολάντ για μία διευρυμένη «ουδέτερη ζώνη», διπλάσια από αυτήν του Μινσκ, στα 50-70 χλμ. από τη γραμμή εκεχειρίας.

«Εάν όμως κατά την αξιολόγησή του [του Βερολίνου] η ρωσική αδιαλλαξία μπλοκάρει μια συμφωνία, η Γερμανία είναι πιθανό να κινηθεί προς την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κυρώσεων», συνεχίζει η WSJ, παραπέμποντας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη. Εξάλλου «αν και δημόσια τήρησε σκληρή γραμμή», συμπληρώνει επικαλούμενη πηγές του ΝΑΤΟ, «η Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Πούτιν κατ’ ιδίαν ότι δεν θα αντιταχθεί σε ένα αμερικανικό σχέδιο για παροχή οπλισμού στην Ουκρανία».

Για την ακρίβεια, «οι ΗΠΑ ακολουθούν τη στρατηγική που υπέδειξε προ μηνών ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ», γράφει η ιστοσελίδα wsws.org, μνημονεύοντας πρόσφατη ομιλία του στο Wilson Center. «Πατώντας» στο γεωπολιτικό «κληροδότημα» του πολέμου στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ‘80 -όταν οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους μουτζαχεντίν κατά της τότε ΕΣΣΔ- «κατέστησε σαφές ότι στόχος των ΗΠΑ [στο Oυκρανικό] είναι να σύρουν σε έναν “παρατεταμένο και δαπανηρό” πόλεμο τη Μόσχα».

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες ότι «δεν επιδιώκουμε την αποτυχία της Ρωσίας», επανέλαβε πολλές φορές ότι η Μόσχα θα πρέπει ουσιαστικά να πληρώσει «το κόστος της επιθετικότητάς της» -όχι τυχαία, ο όρος «ρωσική επιθετικότητα» επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας που δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, κατονομάζοντάς την ως απειλή «για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τους διεθνείς κανόνες».

Αυτούς πάντως τους αμφισβήτησε χθες εκ νέου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. «Κανείς δεν του μίλησε με τόνους τελεσιγράφου και δεν θα μπορούσε να το κάνει ακόμη κι εάν ήθελε», ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυε -με συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram» με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στο Κάιρο, που ολοκληρώνεται σήμερα- νέα επίθεση στη Δύση για «πραξικόπημα» στο Κίεβο και «κούφιες» υποσχέσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, φρόντισε να πατήσει στον «κάλο» τις ΗΠΑ, ζητώντας από την Αίγυπτο σύσφιγξη του διμερούς εμπορίου με βάση τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, εγκαταλείποντας το αποθεματικό δολάριο ως μέσο συναλλαγής (όπως έχει κάνει ήδη με άλλες χώρες). Ενώ κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει την «τιμωρητική» -όπως τη χαρακτήρισε- στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποιώντας την ουκρανική ηγεσία ότι βρίσκεται σε «αδιέξοδο δρόμο, γεμάτο καταστροφή».

«Είναι αυτή η επόμενη μεγάλη μάχη στον ουκρανικό πόλεμο;» αναρωτιέται από τη Μαριούπολη η απεσταλμένη του αμερικανικού «Daily Beast» στην ανατολική Ουκρανία. Προς το παρόν, επίκεντρο των μαχών παραμένει το στρατηγικής σημασίας Ντεπάλτσεβε, όπου αξιωματούχος των ρωσόφωνων αυτονομιστών, επικαλούμενος τηλεφωνικές υποκλοπές «στα αγγλικά, στα πολωνικά, στα γαλλικά και στα φλαμανδικά», κατήγγειλε χθες ότι είναι εγκλωβισμένοι ξένοι μαχητές.

Την ίδια ώρα, οι μάχες εντείνονταν στο αυτονομιστικό προπύργιο του Ντονέτσκ όπου -για τρίτη φορά από τον Σεπτέμβριο- βομβαρδίστηκε χθες το τοπικό χημικό εργοστάσιο, χωρίς επισήμως να αναφερθούν θύματα ή διαρροή επικίνδυνων ουσιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα πιστόλια ξανά στο τραπέζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας