Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Από τη συνάντηση Μπάιντεν και Μέρκελ με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο | REUTERS/Michaela Rehle

Αγώνας δρόμου για την ειρήνη στην Ουκρανία

Σε αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί μια «δραματική κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία έχει επιδοθεί η Δύση, προσπαθώντας να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βρει κοινό έδαφος με το Κίεβο. Στο παρασκήνιο, όμως, ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε μια διπλωματική διαμάχη και μεταξύ τους για το εάν πρέπει ή όχι να ενισχύσουν με όπλα την Ουκρανία. 

Ετσι μετά τα αστραπιαία αναποτελεσματικά ταξίδια σε Κίεβο και Μόσχα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έκλεισαν άλλο ένα ραντεβού, αυτή τη φορά στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας, την Τετάρτη. Οι τέσσερις ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά σήμερα (Κυριακή) και μετά ο Ουκρανός ηγέτης Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος και ότι πλέον ευελπιστεί ότι η συνάντηση στο Μινσκ θα οδηγήσει στην επίτευξη «μιας γρήγορης, χωρίς όρους κατάπαυσης του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες κερδίζοντας έδαφος.

Από την άλλη πλευρά στο συνέδριο για την Ασφάλεια που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο, με κορυφαίες συμμετοχές, η Μέρκελ κατέθεσε την αβεβαιότητα της για το κατ πόσο περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές λύσεις.

Και μετά; Γι αυτό το «μετά» διαφωνούν, όπως φαίνεται, ΗΠΑ και Ε.Ε.. Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θέλησε να υποβαθμίσει τις διαφορές με τους Ευρωπαίους, γεγονός είναι ότι στην Ουάσιγκτον πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε  πιθανή ενίσχυση του ουκρανικού οπλοστασίου για να μπορέσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει τους καλύτερα εξοπλισμένους αυτονομιστές, πράγμα στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά ο γερμανο-γαλλικός άξονας.

REUTERS/Gleb Garanich

REUTERS/Maxim Shemetov

«Οι Ουκρανοί σφαγιάζονται και εμείς τους στέλνουμε φαγητό και κουβέρτες. Οι κουβέρτες δεν είναι αποτελεσματικές απέναντι στα ρωσικά τανκς» δήλωσαν με μεγάλη δόση ειρωνείας οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζον ΜακΚέιν απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στις προτροπές της Μέρκελ για διπλωματική λύση. Παρότι και η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τον εξοπλισμό των Ουκρανών, δέχεται μεγάλες πιέσεις από το Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Οι Γερμανοί, από την άλλη πιστεύουν ότι η αποστολή όπλων σε ένα εξαντλημένο, διαλυμένο στρατό δεν θα βελτιώσει τις πιθανότητες του Κιέβου απέναντι στους αυτονομιστές και τα «απεριόριστα» εφόδια που, όπως ισχυρίζεται η Ουκρανική κυβέρνηση, προμηθεύονται από την Μόσχα.  Το Βερολίνο φοβάται ακόμα ότι η αποστολή όπλων θα διεθνοποιήσει αυτή  τη «σύγκρουση», προσφέροντας πολλών ειδών επιχειρήματα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει υποστηρίξει ότι αυτή η κρίση είναι μια «δυτική συνωμοσία» με στόχο την αποδυνάμωση της χώρας του. 

 

Επίσκεψη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

REUTERS/Michaela Rehle

Ολα αυτά είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχει αύριο (Δευτέρα) στον Λευκό Οίκο η Άνγκελα Μέρκελ, μια τελευταία διαβούλευση πριν την δεύτερη συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν την Τετάρτη. Πάλι όμως όλοι κρατάνε μικρό καλάθι. Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν δεν έχει δείξει διάθεση να συμβιβαστεί και αναφέρονται σε υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ - ο οποίος στο συνέδριο του Μονάχου κατηγόρησε την Δύση ότι κλείνει τα μάτια στις εθνικές εκκαθαρίσεις που όπως είπε κάνουν ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Κίεβο-  είπε ότι περιμένει να προκύψουν «σημαντικές αποφάσεις» από τη συνάντηση του Μινσκ.

Παρίσι και Βερολίνο όμως εμφανίζονται μετρημένοι στις εκτιμήσεις τους, ενώ και ο ίδιος ο Πούτιν  δήλωσε ότι η σύνοδος της Τετάρτης μπορεί να έχει αποτελέσματα «εάν μέχρι τότε έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων». Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο Ρώσος ηγέτης έχει προωθήσει μια πρόταση εννέα σελίδων στην Μέρκελ και τον Ολάντ από την περασμένη εβδομάδα- πριν την συνάντηση τους στη Μόσχα- που περιελάμβανε «απαράδεκτες απαιτήσεις», όπως την απόσυρση των Ουκρανικών στρατευμάτων σε νέες «γραμμές» άμυνας μέσα στη χώρα.

REUTERS/RIA Novosti/Kremlin

Ο Ποροσένκο έκανε σαφές στην ομιλία τους στο Μόναχο ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στην εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο. Από τότε, όμως μέχρι τώρα πολλά έχουν αλλάξει στο έδαφος: οι νεκροί αυξάνονται, η ζωή έχει δυσκολέψει τραγικά για τους κατοίκους και οι αυτονομιστές έχουν καταλάβει μεγάλα κομμάτια γης. Οι λεγόμενες «γραμμές οριοθέτησης», το κλείσιμο των διεθνών συνόρων και η απόσυρση των βαρέων όπλων θα είναι στην καρδιά των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν. 

Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα την Τετάρτη, τότε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα θα πρέπει να βρουν και κοινό έδαφος για να επεκτείνουν τις κυρώσεις ή να επιβάλουν νέες- συμπεριλαμβάνοντας και νέους τομείς της ρωσικής οικονομίας στις λίστες τους, όπως τις τράπεζες. Δεν θα είναι εύκολο γι αυτό και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι δεν ευελπιστούν σε μια απόφαση πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγώνας δρόμου για την ειρήνη στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας