Στον αστερισμό του φυσικού αερίου και των τουρκικών προκλήσεων βρίσκεται η Κύπρος. Ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, επιστρέφοντας από την Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε ότι κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να συναντηθεί με την τουρκοκυπριακή και εάν υπάρχει μια ενδιάμεση φόρμουλα, μια συμφωνία, «θα είναι ωφέλιμο να το κάνουμε αυτό άμεσα. Εάν δεν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας εντός ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Πλέον ήρθε η ώρα για γεώτρηση».
Ο κ. Οζερσάι επανέλαβε τη θέση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να πάρει ένα μερίδιο ανάλογα με το τι θα αποφασίσει κάποιος, χρειάζεται και η δική της συγκατάθεση και πρέπει να συναποφασίζει σε κάθε επίπεδο.
Περαιτέρω προοπτικές
Την ίδια ώρα η κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα οικόπεδα 6 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, καθώς και τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Καλυψώ», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της εταιρείας, Λούκα Μπερτέλι, στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas στη Λευκωσία.
Ο κ. Μπερτέλι υπογράμμισε τη σημασία των ευρημάτων των δύο γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Total/Eni στους στόχους «Ονησίφορος» και «Καλυψώ» της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες κατέδειξαν ότι το μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ
. Σημείωσε επίσης ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην «Καλυψώ» είναι εξαιρετικής ποιότητας (99% μεθάνιο), ενώ τα πετρώματα είναι επίσης πολύ καλά, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ανέφερε ακόμα ότι η αναμενόμενη γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 αυτόν τον χρόνο θα είναι ακόμα μια δοκιμή του μοντέλου του «Ζορ». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κοινοπραξία Eni/Total αξιολογεί την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα κυπριακά τεμάχια 6 και 11 για πιθανή γεώτρηση.
Επιλογές εμπορευματοποίησης
Ο κ. Μπερτέλι επισήμανε επίσης ότι αν η ανακάλυψη στο «Καλυψώ» αξιολογηθεί θετικά, η εταιρεία θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές εμπορευματοποίησης. Αναλύοντας τις επιλογές, κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην επιλογή του υφιστάμενου τερματικού υγροποίησης που διατηρεί στην Αίγυπτο, από το οποίο το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη και αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είπε επίσης ότι οι μεγάλες αγορές στην περιοχή που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει ένας δυνητικός κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα στον Λίβανο μετά τον πρώτο γύρο γεωτρήσεων που ανακοίνωσε η χώρα, ενώ είπε ότι οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μπορεί τελικά να φέρουν περισσότερες εκπλήξεις. Ανέφερε, τέλος, ότι η ενέργεια θα μπορούσε να φέρει κοντά και να δημιουργήσει ειρήνη για όλες της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Με την Αίγυπτο
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση προχωρά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της όπως έχει προγραμματιστεί έδωσε, χθες, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού αερίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference, που διοργανώνει η Gulf Publishing Company, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε: «Ως κυβέρνηση, ως κράτος, έχουμε επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που έχουμε χαράξει σε όλα τα θέματα, στα ερευνητικά θέματα, στα γεωπολιτικά θέματα, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, αλλά βεβαίως και στο θέμα της αξιοποίησης των ανακαλύψεων, είτε αυτών που έχουμε ενώπιόν μας σήμερα σε «Αφροδίτη», «Καλυψώ», αλλά και πιθανών μελλοντικών ανακαλύψεων».
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξαπέλυσε και νέο σφοδρό «κατηγορώ» κατά του προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την αντίδραση της κυβέρνησης σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Αντρος Κυπριανού ισχυρίστηκε ακόμα ότι κατά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα διεκδικήσει να πετύχει αναβολή της Συνόδου της Βάρνας και η κυβέρνηση, όπως είπε, πανηγύριζε για τις δηλώσεις Τουσκ.
Απαντήσεις Προδρόμου
Απαντώντας στον ισχυρισμό του γ.γ. του ΑΚΕΛ μετά από σχετικό ερώτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε ήταν το άτυπο συμβούλιο, στο οποίο ο πρόεδρός του επίσημα, εκπροσωπώντας ομόφωνα όλα τα κράτη-μέλη, ανακοίνωσε κάποιες τοποθετήσεις.
«Τοποθετήσεις σαφείς για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα δικαιώματά της, για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν όλοι στην περιοχή, η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και ο κ. Τουσκ είχε ο ίδιος εξαγγείλει ότι τελικές αποφάσεις για την προειλημμένη απόφαση μιας συνάντησης Τουρκίας-Ε.Ε., που προγραμματίζεται στη Βάρνα, θα ληφθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.
Ερωτηθείς αν η θέση της Λευκωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι αναβολή της συνόδου στη Βάρνα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η συνέχεια θα δοθεί σήμερα στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας