Αρκεί η «θυσία» ενός υπουργού και στενού εσωκομματικού συμμάχου του ώστε να διασώσει ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στη Σλοβακία, υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής τόσο για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του όσο και για τις καταγγελλόμενες σχέσεις πρωθυπουργικών συμβούλων με την ιταλική μαφία που ο Κούτσιακ ερευνούσε προτού τον βγάλουν απ’ τη μέση;
Το κρίσιμο ερώτημα πλανάται από χθες στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο του μικρού κράτους-μέλους της Ε.Ε., της ευρωζώνης και της Ομάδας Βίζεγκραντ, μετά την απόπειρα του Φίτσο να κατευνάσει κάπως την πολιτική θύελλα δείχνοντας καθυστερημένα τον δρόμο της παραίτησης στον Ρόμπερτ Κάλινακ, υπουργό Εσωτερικών, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, την αποπομπή του οποίου απαιτούσαν η συγκυβερνώσα κεντροδεξιά παράταξη Most-Híd -απειλώντας με αποχώρηση και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού- αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν την Παρασκευή σε νέο γύρο πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς, από τις μαζικότερες που έχει γνωρίσει η Σλοβακία από τη Βελούδινη Επανάσταση το 1989.
Η ηγεσία του Most-Híd επρόκειτο να συνεδριάσει χθες για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, με τον επικεφαλής της παράταξης, Μπέλα Μπούγκαρ, να αρνείται να σχολιάσει κατά πόσον η παραίτηση Κάλινακ είναι αρκετή για παραμονή στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με το Smer-SD και το εθνικιστικό SNS.
Ο αρχηγός του τελευταίου, Αντρέι Ντάνκο, δηλώνει προσώρας ότι θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές αν ο κυβερνητικός συνασπισμός έχανε την ισχνή πλειοψηφία του στη Βουλή (78 έδρες σε σύνολο 150), καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Χρειάζονται 76 ψήφους για να τη ρίξουν...
Οι εξελίξεις θα κριθούν κι από το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει η επιλογή του αντικαταστάτη του Κάλινακ στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο ίδιος εθεωρείτο προ πολλού «κόκκινο πανί» για σημαντική μερίδα Σλοβάκων, οι οποίοι τον κατήγγελλαν για κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων και ζητούσαν επίμονα την παραίτησή του τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και δικής του φερόμενης ανάμιξης σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Πάντως, παρά το ένα εκατομμύριο ευρώ που έσπευσε να προσφέρει ο Φίτσο σε όποιον δώσει στις αρχές πληροφορίες για τους δράστες τής -μαφιόζικου τύπου- εκτέλεσης του Κούτσιακ και της συντρόφου του στις 25 Φλεβάρη, δεν έχει προκύψει κανένα νεότερο στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για τη διαλεύκανση του στυγερού εγκλήματος.
Και οι εφτά συλληφθέντες ύποπτοι -ανάμεσά τους Ιταλός επιχειρηματίας που είχε κατονομαστεί από τον δημοσιογράφο ως άνθρωπος της καλαβρέζικης μαφίας Ντραγκέτα και συνεργάτης (παραιτηθέντων πλέον) συμβούλων του πρωθυπουργού- έχουν αφεθεί ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας