Φάνηκε να κέρδισε πόντους, που ίσως αποδειχθούν καθοριστικοί στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε χθες στη βελγική πρωτεύουσα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τον Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Και οι τρεις έδειξαν ότι μπορούν να παίξουν τον ρόλο των γεφυροποιών που θα ικανοποιούν κυρίως τη Γερμανία, η οποία διευθύνει την ορχήστρα της Ευρώπης των «19».
Το θαυμάσιο κλίμα που συνάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες αποτελεί απόδειξη ότι οι ρεαλιστές Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, πως πρέπει να βρεθεί ένα πεδίο συμβιβασμών και, κυρίως, ότι πρέπει να αντικατασταθεί το θλιβερό και ζημιογόνο σκηνικό των μνημονίων και των μέτρων αυστηρής λιτότητας.
Οι απευθείας επαφές του νέου πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με ηγέτες κρατών-μελών και τους επικεφαλής των κοινοτικών θεσμικών οργάνων άνοιξαν τον δρόμο για μια ειλικρινή και παραγωγική σχέση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει το Βερολίνο, το οποίο θα έχει και την τελευταία λέξη. Τη διαφορά, με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που υποδεχόταν κουτοπόνηρα –στην αρχή τουλάχιστον– τους υπαλλήλους της τρόικας με τιμές αρχηγών κρατών και διαπραγματευόταν ουσιαστικά μόνο με το υπαλληλικό τρίο, για το οποίο όλα είναι αριθμοί...
Βέβαια, λύσεις δεν βρέθηκαν ακόμη. Με την αποχώρηση Τσίπρα, ο Σουλτς μετέβαλε στάση και σε συνέντευξή του σήμερα στη «Handelsblatt», επανέλαβε ότι, σε περίπτωση μονομερούς αλλαγής των συμφωνηθέντων, η Αθήνα θα σταματήσει να λαμβάνει χρηματοδότηση, δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί το κράτος και η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Ο κ. Σουλτς φαίνεται να συντάσσεται με το Βερολίνο, ενώ νωρίτερα –αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό– δήλωνε ότι ο Αλ. Τσίπρας «έχει την απόλυτη στήριξή μου [...] Δεν έχουμε ακόμα τις απαραίτητες λύσεις, αλλά θα τις βρούμε...»
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «δεν επιτεύχθηκε συμφωνία», αλλά «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης». Και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον. Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού και τους κανόνες της Ε.Ε., θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε...»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας