Με ακόμα μία θεαματική όσο και επικίνδυνη για το περιβάλλον «κωλοτούμπα», ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ικανοποίησε χτες τις προσδοκίες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ανακοινώνοντας σχέδιο που θα επιτρέπει τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου σε όλη τη βορειοανατολική υπεράκτια ζώνη των ΗΠΑ, από τη Βιρτζίνια έως την Τζόρτζια. Οπως τονίζουν οι ειδικοί του πρακτορείου Bloomberg, η εν λόγω «γυροβολιά» στην περιβαλλοντική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούσε χρόνια τώρα πάγιο αίτημα των Αμερικανών «πετρελαιάδων», αλλά «σκόνταφτε» στις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων, που φυσικά είχαν πυκνώσει μετά την τραγωδία στην offshore πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon της BP και την τεράστια διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης, το 2010.
Δυστυχώς, ο Ομπάμα είναι πλέον «υπότροπος» στον συγκεκριμένο τομέα, αφού το πλάνο των νέων δοκιμαστικών γεωτρήσεων στα ανοιχτά των ανατολικών ΗΠΑ -που αφορά το διάστημα 2017-2022, δηλαδή μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο- είναι το δεύτερο «άνοιγμα» περιοχών στον Ατλαντικό Ωκεανό για τη συγκεκριμένη χρήση. «Αυτό το πλάνο αποτελεί μια ισορροπημένη προσέγγιση επενδύσεων σχετικών με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Σάλι Τζούελ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων.
Για να χρυσώσει βέβαια το χάπι, ο Ομπάμα φρόντισε να παντρέψει το άνοιγμα των ανατολικών υποθαλάσσιων οικοπέδων με την επέκταση της προστασίας άλλων περιοχών στην Αρκτική. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε προστατευόμενη περιοχή μια τεράστια υδάτινη έκταση περίπου 9,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων στις Θάλασσες του Μποφόρ και του Τσάτσι, ανοικτά της Αλάσκας, στον Αρκτικό Ωκεανό. «Το πλάνο προστατεύει περιοχές που είναι πολύ ξεχωριστές για να γίνουν εξορύξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Τζούελ - υπονοώντας προφανώς ότι οι νέες εξέδρες άντλησης στον βορειοδυτικό Ατλαντικό θα στηθούν σε... «λιγότερο ξεχωριστές» περιοχές. Κι ας είναι η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο.
Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη: πολυεθνικοί πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Royal Dutch Shell και η ConocoPhillips έχουν ήδη νοικιάσει υδάτινες περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό, ωστόσο καμιά έως τώρα δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση μαύρου χρυσού, αφού τα έξοδα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο είναι τεράστια, λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν εκεί. Ομως τώρα οι εταιρείες αυτές φαίνεται πως θα λάβουν ως μπόνους για την «εξορία» τους από την Αρκτική τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» πρώτοι τα συμβόλαια για την ενοικίαση των ομοσπονδιακών υδάτων στον δυτικό Ατλαντικό.
Μην ξεχνάμε ότι χάρη στις «παρεμβάσεις» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Περσικό, η αγορά πετρελαίου έχει «πλημμυρίσει» από φτηνό πετρέλαιο και έτσι, οι ενεργειακοί κολοσσοί αναζητούν πρόσθετα κίνητρα και... εκπτώσεις πάσης φύσεως για να προχωρήσουν σε νέες «ερευνητικές» επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στα ανά τον κόσμο «εκμεταλλεύσιμα» κοιτάσματα. Και κάπου εκεί πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτονται οι πραγματικές πολιτικο-επιχειρηματικές συμμαχίες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, για τα οποία καταστροφές με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως αυτή της Λουιζιάνα ή παλαιότερα του Exxon Valdez στην Αλάσκα, είναι απλά «παράπλευρες απώλειες».
Οπως ανέφερε και ο Εϊθαν Μάνουελ, μέλος της πολυμελούς και με μεγάλη επιρροή οικολογικής οργάνωσης Sierra Club, «το άνοιγμα των περιοχών αυτών σε επενδύσεις πετρελαϊκών εταιρειών είναι ασύμβατο με το υγιές μέλλον των ακτών των ΗΠΑ, του κλίματος, αλλά και των τοπικών κοινωνιών»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας