Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EPA/MATHIEU CUGNOT

Η κατά Γιούνκερ Ευρώπη

Αποστολή στο Στρασβούργο 

Ολοι σε όλα ώς το 2025. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πρότασης Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, όπως το οραματίζεται και το ανέπτυξε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Μιας πρότασης που συνάντησε την κατ' αρχήν επικρότηση των προέδρων των περισσότερων κοινοβουλευτικών ομάδων της Ευρωβουλής, όπως και την κατ' αρχήν αντίδραση της Αριστεράς. Και βέβαια συνάντησε την έντονη αντίδραση των εκφραστών της άκρας Δεξιάς, διά του Νάιτζελ Φάρατζ. 

Ταυτόχρονα απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, δίχως πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν, πως όσο εξακολουθεί η ασκούμενη πολιτική καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων η πόρτα της Ευρώπης θα είναι κλειστή για τη γείτονα.

Ο Γιούνκερ δεν συντάχθηκε πλήρως με τη θέση της Γερμανίας για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μίλησε για αποκλεισμό ένταξης της γείτονος στο «εγγύς μέλλον». 

Και διαχωρίζοντας τον τουρκικό λαό από την ηγεσία του είπε πως το χέρι της Ευρώπης θα είναι πάντα ανοιχτό σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες με αυτές της Γηραιάς Ηπείρου.

Ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πως ο προβληματισμός του συνοψίζεται στο ερώτημα «μετά τον Ερντογάν, τι;». 

Διαφορές με τον Μακρόν

Η πρόταση Γιούνκερ έχει μια βασική διαφορά με όσα επαγγέλλεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που βλέπει ένα χωριστό Κοινοβούλιο των μελών της ευρωζώνης.

Για τον Γιούνκερ το Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτό που εκφράζει και θα πρέπει να εκφράζει και στο μέλλον την ενωμένη Ευρώπη. «Δεν βλέπω με συμπάθεια», είπε για την ακρίβεια, «ένα Κοινοβούλιο των χωρών της ευρωζώνης». 

Η πρότασή του είναι το έκτο σενάριο, μετά τα πέντε της περασμένης άνοιξης και τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο. Και φαίνεται πως ο ίδιος επιθυμεί να αποτελέσει τη δική του παρακαταθήκη για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Εξ ου και όσοι παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά πράγματα είδαν τεράστια διαφορά από την «πεσιμιστική» περσινή του ομιλία, αλλά και μια απάντηση στο Brexit.

Καθόλου τυχαία άλλωστε όταν ο Νάιτζελ Φάρατζ παρενέβη χλευαστικά εκτός διαδικασίας, ο Γιούνκερ τού απάντησε: «Πάντα θα μετανιώνουμε για το Brexit και θα μετανιώνετε κι εσείς. Δεν είναι αυτό το μέλλον της Ευρώπης». 

Στόχος του είναι στην ολοκληρωμένη της μορφή η πρόταση να τεθεί προς συζήτηση περί το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού βεβαίως θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές και θα γνωρίζουμε και την όποια κυβερνητική συμμαχία στη χώρα της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η δε εφαρμογή της θα επιθυμούσε να ξεκινήσει στις 31 Μαρτίου του 2019, ημερομηνία που θα έχει ολοκληρωθεί το Brexit, και να τελειώσει το 2025, οπότε και όλα τα κράτη της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε όλα. 

Τι ακριβώς προτείνει ο Γιούνκερ; 

 Υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα οικονομικά ο οποίος θα προεδρεύει του Εurogroup, πρόταση που επανέφερε από την Πνύκα την προηγούμενη εβδομάδα και ο Εμ. Μακρόν, καθώς και κοινό προϋπολογισμό, όπως ακριβώς και ο Γάλλος πρόεδρος. Συμπίπτουν επίσης στο να συσταθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως αντίπαλο δέος του ΔΝΤ, μόνο που ο Γιούνκερ το βλέπει ως μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κάτι που και ο Μακρον δεν αποκλείει. 

 Συγχώνευση της θέσης τους προέδρου της Κομισιόν και τον προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

 Κοινές ευρωπαϊκές λίστες υποψηφίων από όλες τις χώρες, αλλά και τη δυνατότητα οι επίτροποι να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. 

 Κοινό νόμισμα για όλους, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας με τη δημιουργία μάλιστα κοινού ταμείου, για το οποίο, όπως είπε, συμφωνεί και το ΝΑΤΟ. 

 Ενταξη των πάντων στη Σένγκεν αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και στη συνέχεια την Κροατία, μόλις εκπληρώσει τις προϋποθέσεις. 

Κατά τον πρόεδρο Γιούνκερ, δεν απαιτείται μεταβολή των υπαρχουσών συνθηκών προκειμένου να επέλθουν αυτές οι αλλαγές.

«Η απάντηση», είπε, «δεν είναι νέες συνθήκες και νέα θεσμικά όργανα. Θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί. Οποιος δεν είναι ικανός να συμβιβαστεί, δεν είναι ικανός για τη δημοκρατία». 

Τα επιμέρους στοιχεία της πρότασής του αναφέρονται στις εργασιακές και εμπορικές σχέσεις, τη μεταναστευτική πολιτική, τον κυβερνοχώρο σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για τις εργασιακές σχέσεις ο Γιούνκερ προτείνει τη σύσταση κοινής εποπτικής αρχής, ώστε να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων ανά χώρα που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο. 

Για τις εμπορικές σχέσεις προτίθεται ώς το τέλος της χρονιάς να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Για το μεταναστευτικό η πρότασή του είναι η δημιουργία νόμιμων οδών εισόδου αλλά και ο επαναπατρισμός των «παράτυπων» μεταναστών.

Τέλος, ζητεί να εγκριθεί η σύσταση ευρωπαϊκής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών των χωρών-μελών. 

Κατά πόσο και πώς όλα αυτά θα ευοδωθούν, θα φανεί ώς το 2019, οπότε και οι επόμενες ευρωεκλογές. Και θα φανεί αν η πλειοψηφία ενστερνίζεται την άποψή του πως «όταν σχηματιστούν τα επόμενα σύννεφα, θα είναι πολύ αργά για την Ευρώπη. Ας σηκώσουμε τώρα τα ιστία μας κι ας εκμεταλλευτούμε την καλοκαιρία». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η κατά Γιούνκερ Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας