Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις επιθέσεις που δέχεται από το ακροδεξιό AfD αλλά και την κριτική από τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt η καγκελάριος υπεραμύνεται της πολιτικής της και ανοίγει θέμα ανακατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.
«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές τους» αναφέρει στη συνέντευξή της η Α. Μέρκελ και προσθέτει:
«Πρέπει να ανακατανείμουμε τους πρόσφυγες, σε ένδειξη αλληλεγγύης, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Αναφερόμενη στη στάση που κράτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια, η καγκελάριος τόνισε ότι ήταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Σχετικά με τις αντιδράσεις από το ακροδεξιό AfD η καγκελάριος επανέλαβε πως «είναι απολύτως σαφές ότι το AfD δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μαζί μας».
Την προηγουμένη, μιλώντας στην πλατεία της πόλης Κβέντλινμπουργκ στη Σαξονία-Ανχαλτ, η Α. Μέρκελ είχε και πάλι απέναντί της μια οργανωμένη ομάδα οπαδών του AfD και του ακροδεξιού κινήματος Pegida. Είναι η τρίτη οργανωμένη αντισυγκέντρωση σε εκδηλώσεις του CDU με την Α. Μέρκελ και η καγκελάριος απάντησε στις αποδοκιμασίες λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία» και «η ποικιλομορφία δίνει δύναμη στη χώρα».
Γκάμπριελ κατά πάντων
Από την άλλη και ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Bild αφήνει αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε η Α. Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι «η καγκελάριος με την προσφυγική πολιτική της δίχασε την Ευρώπη».
Ο Ζ. Γκάμπριελ καταλογίζει και στον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι δίχασε την Ε.Ε. με την οικονομική πολιτική του. Οσον αφορά το AfD και τα ρατσιστικά μηνύματα που εκπέμπει προεκλογικά κατά των προσφύγων, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι το «το SPD είναι ο πιο αποφασιστικός αντίπαλος αυτών των απαράδεκτων ανθρώπων του κόμματος AfD».
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μ. Σουλτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post ανεβάζει τους τόνους κατά του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, στέλνοντας «τελεσίγραφο» προς την Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους πολίτες που έχουν γερμανική υπηκοότητα: «Πρέπει να ορίσουμε μια προθεσμία στον Τούρκο πρόεδρο.
Εάν ο Τ. Ερντογάν δεν αφήσει αμέσως ελεύθερους τους Γερμανούς κρατούμενους, η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα έπληττε σκληρά τη χώρα, αλλά ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν δεν φαίνεται να καταλαβαίνει άλλη γλώσσα. Επίσης θα πρέπει να διακοπεί η ενταξιακή βοήθεια» υποστηρίζει ο Μ. Σουλτς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bild, η πλειοψηφία των πολιτών στη Γερμανία θεωρεί ανεκτική την πολιτική της Α. Μέρκελ έναντι του Τ. Ερντογάν.
Το 81% θεωρεί ότι το Βερολίνο έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή απέναντι στην Αγκυρα, ενώ το 54% επιθυμεί τη διακοπή της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας και στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης.
Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enmid για την Bild καταγράφεται μικρή υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από το 39% στο 38%, αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών από το 24% στο 23%.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται με ποσοστό 9% η Αριστερά (Die Linke) και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Ανοδο σημειώνει το ακροδεξιό AfD, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 8%. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 7%.
Και στη δημοσκόπηση της Deutschlandtrend, του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ενωση CDU/CSU χάνει μία μονάδα και οι Σοσιαλδημοκράτες δύο. Στην ίδια δημοσκόπηση επιχειρείται μια ιεράρχηση των θεμάτων μείζονος ενδιαφέροντος και των προτεραιοτήτων της επόμενης κυβέρνησης.
Το 12% δηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με μεταναστευτικά ζητήματα, την επαναδιατύπωση του δικαιώματος ασύλου και τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση. Ακολουθούν τα θέματα ασφάλειας και τα θέματα οικονομικής πολιτικής.
Η Α. Μέρκελ πάντως προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ενωσης, καθώς η βεβαιότητα της νίκης φαίνεται πως διαμορφώνει χαλαρή εκλογική συμπεριφορά.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, επειδή μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστο.
Η καγκελάριος κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το κυβερνητικό σχήμα που θα ήθελε. Περιορίζεται να δηλώσει ότι ο στόχος της θα είναι «τα μισά μέλη της κυβέρνησης να είναι γυναίκες».
Φυσικά, λέει, θα πρέπει «να αναμένω τις προτάσεις που θα κάνουν και οι ενδεχόμενοι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός». Απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης, λέγοντας ότι δεν το κρίνει σκόπιμο. Με σκεπτικισμό βλέπει το συγκεκριμένο ζήτημα και ο Μ. Σουλτς.
Στο θέμα του τηλεοπτικού ντιμπέιτ, που πρόκειται να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, η μορφή που έχει ανακοινωθεί προκαλεί διαμάχη μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Μ. Σουλτς, αφήνοντας αιχμές κατά της Α. Μέρκελ ότι «προσπάθησε να υπαγορεύσει τους όρους της τηλεμαχίας. Αυτό δείχνει ότι φοβάται την άμεση αντιπαράθεση. Καθόλου παράξενο, αφού δεν παίρνει ποτέ θέση» είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. Παρά ταύτα προέβλεψε μια έντονη αντιπαράθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας