Την παραίτησή του υπέβαλε ο Λουτς Μπάχμαν, ηγέτης του αντιισλαμικού κινήματος Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στον εξισλαμισμό της κοινωνίας»). Αφορμή στάθηκε το πλήθος αντιδράσεων που ξεσήκωσε η φωτογραφία «α λα Χίτλερ» που δημοσίευσε στο facebook, με μικρό μουστάκι και μαλλιά κολλημένα στο μέτωπο. Η φωτογραφία αυτή αναδημοσιεύτηκε σε πολλές γερμανικές εφημερίδες, προκαλώντας αναταραχή ακόμα και στο εσωτερικό του κινήματος. «Η υπόθεση αυτή θα έχει συνέπειες, δεν θέλω να έχω καμία σχέση με κάτι τέτοιο», φέρεται να είπε ένα από τα ηγετικά στελέχη του Pegida, ο Ρενέ Γιαν, προαναγγέλλοντας μια συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του κινήματος.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του Pegida, Κατρίν Έρτελ, ένα από τα βασικά μέλη του κινήματος, η οποία είχε δηλώσει ότι η φωτογραφία δημοσιεύτηκε «χάριν αστεΐσμού».
Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν τις ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Μπάχμαν εναντίον των αλλοδαπών στη Γερμανία, για να διαπιστώσουν κατά πόσο «υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος».
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μπάχμαν υποστήριξε ότι τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στον κουρέα του, την εποχή που παρουσιάστηκε η ηχογραφημένη εκδοχή του «Επέστρεψε», ενός σατιρικού έργου του Γερμανού συγγραφέα Τιμούρ Φέρμες με θέμα τον Χίτλερ. «Πρέπει να μπορείς να κάνεις πλάκα για τον εαυτό σου πότε - πότε» είπε.
Αν και η σχέση του κινήματος με την ακροδεξιά δεν δείχνει να αμφισβητείται, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Μπάχμαν είχε χαρακτηρίσει το κίνημα «μετριοπαθές», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κανονικοί άνθρωποι». Μάλιστα, κάποιοι πολιτικοί της χώρας έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν μέλη του κινήματος, στο πλαίσιο της ανάδειξης της αυξανόμενης αγωνίας για το ζήτημα της μετανάστευσης. Από την άλλη, η καγκελάριος Μέρκελ είχε αναφερθεί στο Pegida ως ένα κίνημα «γεμάτο μίσος».
Αν και η δημοτικότητα του ρατσιστικού μορφώματος παρουσιάζει αυξητική τάση, ο ηγέτης του δεν δείχνει να έχει..λευκό ποινικό μητρώο. Έχει κατηγορηθεί για βιαιοπραγία, για την οποία φυλακίστηκε για διάστημα δύο ετών, ενώ έχει συλληφθεί και για κατοχή κοκαϊνης, αν και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.
Το Pegida είναι ένα κίνημα που τάσσεται κατά του Ισλάμ και διάκειται εχθρικά απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση στη Δρέσδη, μια πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με ελάχιστους αλλοδαπούς κατοίκους. Οργανώνει συχνά διαδηλώσεις, σε μία από τους οποίες κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 25.000 ανθρώπους.
Την Δευτέρα το Pegida ακύρωσε προγραμματισμένη πορεία στη Δρέσδη, εξαιτίας μιας «συγκεκριμένης τρομοκρατικής απειλής» κατά της ζωής του Μπάχμαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας