Πάνω από 30.000 Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από αυτές. Συχνά μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα που δίνει η Βρετανία στους δικούς της ανέργους. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα αποκαλυπτικής έρευνας της εφημερίδας «Guardian», η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Μια έρευνα που καταρρίπτει, με τον καλύτερο τρόπο όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, έναν αστικό μύθο ο οποίος υποστηρίζει πως η βρετανική οικονομία «υποφέρει» εξαιτίας των κοινωνικών επιδομάτων που δίνει σε πολίτες της Ε.Ε.
Επίσης είναι αξιοσημείωτο πως σε κάποιες χώρες όπως είναι η Φινλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία κ.ά. οι Βρετανοί που ζουν εκεί και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους υπηκόους των χωρών αυτών που ζουν στη Βρετανία και παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα από το βρετανικό κράτος. Η διαφορά στη Γερμανία είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ετσι, οι Βρετανοί που ζουν στη Γερμανία και παίρνουν επίδομα ανεργίας είναι τέσσερις φορές περισσότεροι από τους Γερμανούς που εισπράττουν επίδομα ανεργίας από τη Γηραιά Αλβιώνα. Την ίδια στιγμή για κάθε Ιρλανδό που λαμβάνει το εν λόγω επίδομα στη Βρετανία αντιστοιχούν πέντε Βρετανοί άνεργοι που λαμβάνουν το εκεί επίδομα ανεργίας.
Περισσότερα σε περισσότερους
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις τα επιδόματα που λαμβάνουν οι Βρετανοί είναι πολύ πιο γενναιόδωρα από τα επιδόματα που δίνει το βρετανικό κράτος στους ανέργους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας όπου ένας Βρετανός άνεργος που ζει εκεί παίρνει τρεις φορές πιο υψηλό επίδομα από ό,τι ένας Γάλλος άνεργος που ζει στη Βρετανία. Η έρευνα συγκρίνει 23 από τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι οι άνεργοι Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι περισσότεροι. Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία, το ποσοστό των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισπράττει επίδομα ανεργίας είναι 2,5%, ποσοστό που είναι ακριβώς το ίδιο για τους πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία και παίρνουν το ίδιο επίδομα.
Ρητορική της πλάκας
Ολα αυτά δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: το κόστος για τη βρετανική οικονομία από τα επιδόματα ανεργίας που δίνει σε πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. δεν είναι τόσο υψηλό αν λάβει κανείς υπόψη του τα αντίστοιχα χρήματα που λαμβάνουν οι Βρετανοί οι οποίοι ζουν σε αυτές τις χώρες.
Ετσι καταρρίπτεται η εύκολη λαϊκιστική ρητορική του Νάιτζελ Φάρατζ, του αρχηγού του άκρως ευρωσκεπικιστικού κόμματος UKIP. Ο Φάρατζ υποστηρίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του οφείλονται και «στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση από πολίτες της Ε.Ε. που βλέπουν τη Βρετανία ως χώρα-παράδεισο κοινωνικών επιδομάτων». Ρητορική που έχει υιοθετήσει και ο Ντέιβιντ Κάμερον σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει τη διαρροή δεξιών ψηφοφόρων προς το UKIP, το οποίο τους τελευταίους μήνες, δημοσκοπικά τουλάχιστον, έχει γεωμετρική αύξηση. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κάμερον αγωνίζεται να περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. και να καταφύγει σε δημοψήφισμα το 2017, αν φυσικά κερδίσει της εκλογές του Μαΐου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας