Περισσότεροι από 30.000 είναι οι Βρετανοί άνεργοι που κατοικούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιζούν με κρατικά επιδόματα, σύμφωνα με έρευνα του Guardian, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των Ευρωπαίων μεταναστών που ζητάνε επίδομα ανεργίας στην Βρετανία. Η έρευνα, γράφει η εφημερίδα, καταρρίπτει το επιχείρημα και τη ρητορική των ευρωσκεπτικιστών και μερίδας του κυβερνώντος κόμματος για τους μετανάστες που σύμφωνα με την άποψη τους κατακλύζουν την χώρα του προκειμένου να ζήσουν μια εύκολη ζωή εις βάρος του κράτους και των φορολογούμενων.
Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι είναι 4 φορές περισσότεροι οι Βρετανοί που εισπράττουν επιδόματα στη Γερμανία, από ότι οι Γερμανοί στη Βρετανία, ενώ η αναλογία με τους Ιρλανδούς, που διανύουν χρόνια σκληρής λιτότητας και μνημονίου, είναι πέντε προς έναν! Και δεν είναι μόνο ο αριθμός τους. τα επιδόματα που δικαιούνται οι μετανάστες στις υπόλοιπες «πλούσιες» χώρες της Ε.Ε. είναι πιο γενναιόδωρα από αυτά που δίνουν οι Βρετανοί. Για παράδειγμα, ένας Βρετανός στην Γαλλία δικαιούται επίδομα τριπλάσιο από αυτό που μπορεί να εισπράξει ένας Γάλλος άνεργος στη Βρετανία.
Συνολικά σε εννέα χώρες της Ε.Ε. (Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και Ιρλανδία) οι Βρετανοί άνεργοι είναι 23.011 σε σχέση με 8.720 πολίτες αυτών των χωρών που βρίσκονται χωρίς δουλειά στην Βρετανία. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ένα χάσμα μεταξύ ανατολικής και δύσης και βορράς-νότου. Η εικόνα είναι τελείως διαφορετική και στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και στις πιο φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που έγιναν μέλη της «ευρωπαϊκής οικογένειας» την τελευταία δεκαετία. Από τους 30.000 Βρετανούς που ζουν άνεργοι στην Ε.Ε., μόνο 62 είναι στις 10 χώρες που έγιναν μέλη της Ένωσης από το 2004 και μετά.
Αλλά και αντίστοιχα, παρά τις κραυγές των ακροδεξιών του Νάιτζελ Φάρατζ και των ξενόφοβων γενικώς, με την ακατάσχετη κινδυνολογία για ...τις ορδές των ανατολικο-ευρωπαίων που θα σπεύσουν στην Βρετανία με το όνειρο να κατακλέψουν τους φορολογούμενους εισπράττοντας επιδόματα, τα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι μόνο 1.000 Ρουμάνοι και περίπου 500 Βούλγαροι εισπράττουν επιδόματα ανεργίας.
Με την κυβέρνηση Κάμερον να πιέζει για αλλαγές στην ελευθερία μετακίνησης εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και στη χορήγηση επιδομάτων σε Ευρωπαίους μετανάστες, το πρόβλημα έχει πέσει στις πλάτες του Πολωνού προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι πολύ πρόθυμος να συμφωνήσει σε περιορισμούς οι οποίοι θα επηρεάσουν τους περίπου 15.000 συμπατριώτες του, που ζουν άνεργοι, με επιδόματα, στην Βρετανία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Βρετανία ζουν 2,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μετανάστες, ενώ 1,3 εκατομμύρια είναι οι Βρετανοί υπήκοοι που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας