Για ακόμα μία φορά το διαβόητο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ και οι ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτό θα κριθούν στα δικαστήρια.
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του τριμελούς Ομοσπονδιακού Εφετείου του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο καλείται να κάνει δεκτή ή να απορρίψει την προσφυγή της κυβέρνησης με την οποία ζητά την εκ νέου εφαρμογή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης «για την ασφάλεια του έθνους».
Το ίδιο Εφετείο, το οποίο φημίζεται ως ένα από τα πιο φιλελεύθερα των ΗΠΑ, είχε απορρίψει προσωρινά την Κυριακή την κατεπείγουσα προσφυγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ, Τζέιμς Ρόμπαρτ, ο οποίος μπλόκαρε το Σάββατο το διάταγμα Τραμπ.
Ωστόσο, το Εφετείο έδωσε παράταση και στις δύο πλευρές ώς χθες Δευτέρα να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους υπέρ και κατά της απαγόρευσης προκειμένου να αποφανθεί οριστικά.
Απέναντι στον Τραμπ έχει σχηματιστεί μια συμμαχία πολιτειακών κυβερνήσεων, πολιτικών προσωπικοτήτων και μεγάλων επιχειρήσεων που με προσφυγή τους προς το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο ζητούν να διατηρηθεί το μπλόκο στην εφαρμογή του διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους που προέρχονται από εφτά χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.
Οι πολιτείες της Μινεσότα, της Ουάσινγκτον και της Χαβάης θεωρούν ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ σχετικά με την αναγκαιότητα της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι «απάτη» που στοχεύει σε τυφλές διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων.
«Το διάταγμα απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες των χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα, είτε είναι νήπια, μαθητές ή παππούδες. Και μολονότι προτάσσει ως επιχείρημα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν επιβάλλει περιορισμούς σε άτομα ίδιων εθνικοτήτων με τους δράστες εκείνων των επιθέσεων», αναφέρει η προσφυγή.
Ρατσιστικός εγκλεισμός
Δεν λείπουν και οι ιστορικές αναφορές στην προσφυγή των δύο πολιτειών. Η σημερινή απαγόρευση παραλληλίζεται με τον ρατσιστικό εγκλεισμό Αμερικανών πολιτών ιαπωνικής καταγωγής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τον πρόεδρο Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μεταφέρεται μάλιστα κατά γράμμα η δήλωση του δικαστή Φρανκ Μέρφι, ο οποίος μειοψήφησε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δικαίωνε το διάταγμα Ρούσβελτ: «Τα άτομα δεν θα πρέπει να στερούνται τα συνταγματικά τους δικαιώματα με την επίκληση μιας στρατιωτικής αναγκαιότητας που στερείται ουσίας και βάσης».
Kατά του Τραμπ στο Εφετείο στρέφονται και δέκα πρώην υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην υπουργός Αμυνας και διευθυντής της CIA Λιόν Πανέτα, η πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα (και παλαιότερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον) Σούζαν Ράις, αλλά και ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) επί Τζορτζ Μπους Β'.
Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το διάταγμα «θα ευνοήσει την προπαγάνδα του ISIS και τις προσπάθειές του για στρατολόγηση νέων μελών, προβάλλοντας το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ».
Μεγάλος αριθμός εταιρειών, κυρίως κολοσσών της τεχνολογίας, συντάσσονται επίσης με τις δικαστικές αποφάσεις κατά του διατάγματος Τραμπ: Apple, Ebay, Facebook, Google, Microsoft και Twitter, μεταξύ πολλών άλλων.
«Βλάπτει σημαντικά τις αμερικανικές εταιρείες. Εμποδίζει την ικανότητά τους να προσελκύουν νέα ταλέντα και δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές», γράφουν στο κοινό ανακοινωθέν τους.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico είναι ότι δύο μεγάλες εταιρείες που δεν συνυπογράφουν το ανακοινωθέν, η IBM και η Tesla, έχουν διευθυντικά στελέχη που συμμετέχουν στην ομάδα συμβούλων του Τραμπ.
Η ένατη έδρα
Και μετά την απόφαση του Εφετείου, τι θα ακολουθήσει; «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η υπόθεση θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο», σχολιάζει ο Ντάνι Σεβάλος, ειδικός αναλυτής σε νομικά θέματα στο CNN.
Ωστόσο, κι εκεί ελλοχεύει μια παγίδα καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα η ένατη κενή έδρα, ο Νιλ Γκόρσατς, το πρόσωπο που προτείνει ο Τραμπ γι’ αυτή τη θέση, συναντά έντονες αντιδράσεις.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο», συνεχίζει ο Σεβάλος, «απαρτίζεται σήμερα από οκτώ δικαστές οι οποίοι ενδέχεται να ψηφίσουν 4 - 4. Κι εκεί είναι το παράδοξο. Αν προκύψει ισοπαλία στο Ανώτατο Δικαστήριο, τότε ισχύει η απόφαση του Εφετείου».
Για «υποτιθέμενους δικαστές» θα γράψει σίγουρα ξανά στο τουίτερ ο Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που δεν «δικαιωθεί» ούτε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Από τώρα όμως δέχεται εξ οικείων βέλη.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την Κυριακή στο CNN είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Κογκρέσο δεν θα μπορεί να επικυρώσει την ταξιδιωτική απαγόρευση αν αυτή καταρριφθεί στα δικαστήρια: «Τα δικαστήρια είναι αυτά που θα αποφασίσουν αν η εκτελεστική διαταγή του προέδρου είναι ή δεν είναι έγκυρη και όλοι μας θα ακολουθήσουμε τις δικαστικές εντολές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας