Το Χάρβαρντ προσέφυγε χθες Δευτέρα στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας του παγώματος κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων προορισμένων για το πανεπιστήμιο.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιτίθεται εδώ κι εβδομάδες εναντίον πολύ γνωστών αμερικανικών πανεπιστημίων, τα οποία κατηγορεί ότι ανέχτηκαν τον «αντισημιτισμό» κατά τη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον της γενοκτονίας στη Γάζα.
Ανάμεσα στους στόχους του είναι το Χάρβαρντ, πανεπιστήμιο κατά κανόνα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ειδικότερα, 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων πάγωσαν την περασμένη εβδομάδα. Κι ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να πάει τα πράγματα πολύ πιο μακριά, καταργώντας την εξαίρεση από φόρους και τέλη στο Χάρβαρντ, στο οποίο προσάπτει πως προωθεί το «μίσος» και την «ηλιθιότητα».
Αντιδρώντας, το πανεπιστήμιο, εγκατεστημένο κοντά στη Βοστόνη (βορειοανατολικά), προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης.
«Αυτή η υπόθεση αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων ως μέσο για να πάρει τον έλεγχο ακαδημαϊκών αποφάσεων στο Χάρβαρντ», τόνισε το πανεπιστήμιο στην προσφυγή του.
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης καταπατούν όχι μόνο την πρώτη τροπολογία (σ.σ. του Συντάγματος, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης), αλλά επίσης και ομοσπονδιακούς νόμους και κανονισμούς», αναφέρει η προσφυγή (σελ. 4) του πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκει την απόφαση να στερηθεί χρηματοδοτήσεις και δωρεές «αυθαίρετη».
Το Χάρβαρντ μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των συντηρητικών, που χαρακτηρίζουν ευρύτερα τα αμερικανικά πανεπιστήμια υπερβολικά αριστερά. Οι επιθέσεις διπλασιάστηκαν μετά την άνοιξη του 2024 και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί ανακοίνωσαν εξάλλου πως έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα εναντίον του Χάρβαρντ στο Κογκρέσο, καθώς του προσάπτουν πως παραβίασε νόμους περί ισότητας.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να απαγορεύσει να φοιτούν στο πανεπιστήμιο αλλοδαποί φοιτητές αν δεν δεχτεί να υποβάλλονται σε έλεγχο οι εγγραφές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κατεύθυνσης.
«Μην απατάσθε: το Χάρβαρντ απορρίπτει τον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις σε όλες τις μορφές της και προχωρά ενεργά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό από την πανεπιστημιούπολή του», αναφέρει η προσφυγή.
«Αλλά αντί να συνεργαστεί με το Χάρβαρντ στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σαρωτικό πάγωμα της χρηματοδότησης για ιατρική, επιστημονική, τεχνολογική και άλλη έρευνα που δεν έχει καμιά σχέση με τον αντισημιτισμό», προσθέτει το κείμενο.
Τη θέση του Χάρβαρντ εξήραν πολλοί καθηγητές και φοιτητές, ως σπάνια ένδειξη αντίστασης, ενώ άλλα πανεπιστήμια, όπως ιδίως το νεοϋορκέζικο Κολούμπια, δέχτηκαν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η ρεπουμπλικανική πίεση υπό πίεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας