Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μουσείο Γκετί
Η δημοσιογράφος Sookee Chung φωτογραφίζει τον «Νικηφόρο νέο», το 2.300 ετών άγαλμα του Έλληνα γλύπτη Λυσίππου που βρέθηκε το 1964 και αποκτήθηκε από το μουσείο Γκετί το 1977. | AP Photo/Nick Ut, File

Οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες «απείλησαν» το μουσείο Γκετί

Καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να κατακλύζουν το Λος Άντζελες, οι αρχές επέκτειναν τις εντολές εκκένωσης χθες το βράδυ στην περιοχή όπου βρίσκεται το μουσείο Γκετί, το οποίο φιλοξενεί πολύτιμα ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα.

Η εντολή εκκένωσης στο Μπρέντγουντ, μετά και την αλλαγή κατεύθυνσης της πυρκαγιάς, έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Βίλα Γκετί απειλήθηκε από τη φωτιά. Τόσο το μουσείο όσο και ολόκληρη η Βίλα Γκετί είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Οι πυρκαγιές έκαψαν δέντρα και βλάστηση στους χώρους του μουσείου, αλλά οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν εκτεταμένες «προσπάθειες μετριασμού της πυρκαγιάς» για την προστασία της πολύτιμης συλλογής αρχαιοτήτων. Η βίλα βρίσκεται στην περιοχή Πασίφικ Παλισέιντς, οι κάτοικοι της οποίας έχουν βιώσει από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία.

Από το πρωί του Σαββάτου, το κέντρο «συμμορφώνεται με την τρέχουσα εντολή εκκένωσης και είναι κλειστό με μόνο προσωπικό έκτακτης ανάγκης στο χώρο», δήλωσε η Alexandria Sivak, εκπρόσωπος του μουσείου, στην USA TODAY.

AP Photo/Nick Ut

Η βίλα Γκετί είναι γνωστή για τη συλλογή έργων τέχνης αρχαίων πολιτισμών που διαθέτει, ενώ θεωρείται πως αποτελεί κεντρικό σημείο για την ελληνική, ρωμαϊκή και ετρουσκική τέχνη. Το μουσείο, που άνοιξε το 1974, είναι εμπνευσμένο από ένα ρωμαϊκό εξοχικό σπίτι που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., αποτυπώνοντας τη βαθιά σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

AP Photo/Nick Ut

Ως μέρος του Ιδρύματος J. Paul Getty, η βίλα Γκετί είναι γνωστή για τη σπάνια συλλογή αρχαίων ελληνικών αντικειμένων, όπως αγάλματα, γλυπτά και αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από το 6.500 π.Χ. 

AP Photo/Nick Ut
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες «απείλησαν» το μουσείο Γκετί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας