«Παγωμάρα» αλλά και οξύτατες αντιδράσεις από ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η πολλαπλά επικίνδυνη απόφαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS σε ρωσικό έδαφος, αψηφώντας τα σχετικά τελεσίγραφα του Κρεμλίνου και τορπιλίζοντας προκαταβολικά τις όποιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Τραμπ.
Φυσικά, όπως είχαμε γράψει και χθες, το «πράσινο φως» για τη χρήση των πυραύλων συνοδεύεται από... χειροπέδες, καθώς από τα δημοσιεύματα των New York Times και Washington Post προκύπτει πως το μέγιστο βεληνεκές των ATACMS MGM-140 (που θεωρητικά ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα) θα περιοριστεί στα 50 χλμ. και η μοναδική ρωσική περιοχή στην οποία θα επιτραπεί η χρήση τους θα είναι η επαρχία του Κουρσκ, όπου οι Ρώσοι και (υποτίθεται) οι Βορειοκορεάτες σύμμαχοί τους σφυροκοπούν άγρια ό,τι έχει απομείνει από τις αποδεκατισμένες ουκρανικές ταξιαρχίες, που είχαν εισβάλει εκεί τον περασμένο Αύγουστο.
Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι η φημολογούμενη παρουσία των Βορειοκορεατών, η οποία βεβαίως κάθε άλλο παρά έχει αποδειχτεί, ήταν αυτή που δήθεν «έπεισε» τον Μπάιντεν να συναινέσει στο συγκεκριμένο αίτημα του Ζελένσκι μετά από πολλούς μήνες αλλεπάλληλων αρνήσεων. Στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι δεν έχουν ανάγκη από καμιά ξένη δύναμη, καθώς μετά την αιφνίδια και στην κυριολεξία αυτοκαταστροφική για την Ουκρανία εισβολή έχουν διαμορφώσει ένα ολοκαίνουργιο «Βόρειο» σώμα στρατού με περισσότερους από 100.000 άνδρες και αποκλειστική αρμοδιότητα τη συντριβή των Ουκρανών και τη φύλαξη της μεθορίου στα σύνορα με το Σούμι και το Χάρκοβο.
Για τη Ρωσία, βέβαια, όλα αυτά είναι έτσι κι αλλιώς προφάσεις εν αμαρτίαις: η χρήση των ATACMS, αλλά και των γαλλο-βρετανικών πυραύλων Storm Shadow/SCALP είτε στο Κουρσκ είτε οπουδήποτε αλλού στην προ του 2014 ρωσική επικράτεια αποτελεί κόκκινη γραμμή, καθώς –όπως είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ο Πούτιν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο– ο προγραμματισμός και η εκτόξευσή τους απαιτούν την άμεση εμπλοκή Αμερικανών στρατιωτικών ειδικών αλλά και δορυφόρων, οπότε δικαίως θα θεωρηθεί ως άμεση εμπλοκή και επίθεση των ΗΠΑ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας... Και βέβαια οι αμερικανικές εφημερίδες προσθέτουν με νόημα ότι ναι, η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα μπορούσε να επεκτείνει αυτήν την εξουσιοδότηση» για χρήση ATACMS εναντίον στόχων και αλλού στη Ρωσία στο μέλλον. Το ζήτημα άλλωστε είναι περισσότερο πολιτικό, παρά αμιγώς στρατιωτικό: οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν τα συγκεκριμένα όπλα εδώ και πολλούς μήνες και τα έχουν χρησιμοποιήσει με φθίνουσα επιτυχία κατά στόχων στην Κριμαία και στις εμπόλεμες ζώνες του Ντονμπάς και της Ζαπορόζιε, δηλαδή τις ρωσόφωνες περιοχές της «Νέας Ρωσίας» τις οποίες έχει προσαρτήσει το Κρεμλίνο μετά την κατάκτηση/απελευθέρωσή τους, αλλά βεβαίως δεν αναγνωρίζονται ως ρωσικό έδαφος από τον υπόλοιπο κόσμο. Οπως έχει συμβεί βέβαια και με όλα τα προηγούμενα δυτικά «wunderwaffen» («θαυματουργά όπλα») που έχουν παραχωρηθεί στην Ουκρανία, από τα βαριά άρματα μάχης Leopard-2, Μ1Α1 Abrams και Challenger ΙΙ και τους εκτοξευτήρες ρουκετών HIMARS μέχρι τα αεροσκάφη F-16 και φυσικά τους εν λόγω κατευθυνόμενους πυραύλους, η αξία τους στο πεδίο της μάχης αποδείχτηκε γρήγορα πολύ κατώτερη από τη φήμη τους, καθώς οι Ρώσοι διαθέτουν εξαιρετικά συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου και προσαρμόζονται ταχύτατα στις νέες συνθήκες πολέμου.
Αυτός είναι και ο λόγος που τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί ελάχιστα πλήγματα με ATACMS και Storm Shadow στα ρωσικά μετόπισθεν, καθώς τα ποσοστά κατάρριψής τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ και τα αποθέματα πυραύλων της Δύσης έχουν μειωθεί δραματικά. Μάλιστα οι περισσότεροι Ρώσοι αλλά και ξένοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα πάσης φύσεως βραδυκίνητα αλλά και δυσκολότερα να εντοπιστούν drones αυτοκτονίας αποτελούν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές από τους πανάκριβους πυραύλους: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι άλλωστε και ο λόγος που οι Ρώσοι επιτελείς έχουν μετακινήσει προληπτικά κάποια από τα σμήνη των βομβαρδιστικών τους σε μεγαλύτερο βάθος στην ενδοχώρα, μετά από μια σειρά από επιτυχημένα ουκρανικά πλήγματα σε στρατιωτικά αεροδρόμια στις αρχές του φθινοπώρου.
Να συμπληρώσουμε δε ότι όλο το περασμένο διάστημα σύσσωμοι οι Αμερικανοί επιτελείς του Πενταγώνου, περιλαμβανομένου και του απερχόμενου υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν, εξέφρασαν επανειλημμένα τη διαφωνία τους με τη χρήση ATACMS από την Ουκρανία με το επιχείρημα ότι κανένα από αυτά τα οπλικά συστήματα δεν μπορεί από μόνο του να αλλάξει την πορεία της σύρραξης, παραδεχόμενοι ότι αντίθετα θα δώσει στη Ρωσία «πάτημα» για περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης.
Αν μάλιστα ισχύει η πληροφορία του πρακτορείου Axios, ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία για την απόφαση Μπάιντεν τρεις μέρες πριν από τη «διαρροή», τότε είναι πολύ πιθανόν τόσο ο μαζικός βομβαρδισμός των ουκρανικών ηλεκτροπαραγών μονάδων από τους Ρώσους τη νύχτα του Σαββάτου, μετά από ένα «μορατόριουμ» αρκετών εβδομάδων, όσο και η φημολογούμενη επίσπευση της μαζικής ρωσικής επίθεσης στο νότιο μέτωπο της Ζαπορόζιε να αποτελούν τα πρώτα έμπρακτα «αντίποινα» του Κρεμλίνου στη συγκεκριμένη επιθετική ενέργεια της Ουάσινγκτον.
Ταυτόχρονα, πηγές από την ομάδα μετάβασης του Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισαν ότι ο νεοεκλεγεις πρόεδρος σκοπεύει να ανατρέψει τόσο αυτήν όσο και «τις περισσότερες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε σχέση με την Ουκρανία», μόλις αναλάβει την εξουσία, ενώ ο γιος τού Τραμπ, Ντον τζούνιορ, χαρακτήρισε «ηλίθιους» όσους πήραν την απόφαση και προειδοποίησε ότι μπορεί να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να βεβαιωθεί ότι θα ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να φέρει ειρήνη και να σώσει ζωές. Κάποιοι έχουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν τρισεκατομμύρια κέρδη» έγραψε ο προεδρικός γόνος στο Χ.
Πράγματι, σε χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Πούτιν δεν έκρυψε την οργή του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη και απερίσκεπτη» την εντολή Μπάιντεν: «Το θέμα είναι ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα εκτελούνται από την Ουκρανία, αλλά θα εκτελούνται από χώρες που δίνουν την άδεια, επειδή η στόχευση και η συντήρηση δεν γίνονται από Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά από στρατιωτικούς ειδικούς αυτών των δυτικών χωρών... Αυτό αλλάζει πλήρως τη φύση της εμπλοκής των δυτικών χωρών στη σύγκρουση και σηματοδοτεί μια νέα ποιοτική κλιμάκωση της έντασης», τόνισε απειλητικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας