Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο Σαϊπάν ενόψει της αναμενόμενης δήλωσης ενοχής σε μια συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που θα τον αφήσει ελεύθερο να επιστρέψει στην Αυστραλία.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Αυστραλό δημοσιογράφο προσγειώθηκε πάνω από δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία πρόκειται να παραδεχτεί κακούργημα για δημοσίευση στρατιωτικών μυστικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η ακρόαση, που λαμβάνει χώρα στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, μια κοινοπολιτεία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, είναι το επιστέγασμα της πολυετούς καταδίωξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά του εκδότη επειδή αποκάλυψε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφώνησε να διεξαχθεί η ακρόαση στο απομακρυσμένο νησί επειδή ο Ασάνζ ήταν αντίθετος να έρθει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και επειδή είναι κοντά στην Αυστραλία, όπου θα επιστρέψει αφού καταθέσει.
Η συμφωνία - που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στα δικαστικά έγγραφα - αντιπροσωπεύει το τελευταίο κεφάλαιο μιας νομικής οδύσσειας που διήρκεσε πάνω από δεκαετία.
Αν και η συμφωνία με τους εισαγγελείς απαιτεί από τον Ασάνζ να παραδεχτεί την ενοχή του για ένα μόνο κακούργημα, του επιτρέπει επίσης να αποφύγει να περάσει χρόνο σε μια αμερικανική φυλακή, καθώς θα μετρήσουν τα πέντε χρόνια που έχει ήδη περάσει σε μια βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας ενώ αγωνιζόταν κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας.
Προτού φυλακιστεί στο Λονδίνο, ο Ασάνζ πέρασε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες έχει αρνηθεί.
Σε βάρος του εκδόθηκε το 2010 ένταλμα σύλληψης στη Σουηδία, αλλά τον Μάιο του 2017 η Σουηδία ανακοίνωσε πως η κατηγορία για βιασμό παύει, αφού προηγουμένως είχε λήξει και τις υπόλοιπες έρευνές της.
Παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών. Παρά τις νομικές μάχες και την τεράστια διεθνή υποστήριξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοσή του το 2022. Ωστόσο, τον Μάιο 2024 το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας