Ραγδαίες εξελίξεις μετά την ιστορική συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη που δρομολογεί το τέλος της πολύχρονης «ομηρίας» του ιδρυτή των Wikileaks.
Ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον Τζούλιαν Ασάνζ προσγειώθηκε σήμερα στην Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό και γύρω στις 5:30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, αναχώρησε από εκεί για τη Σαϊπάν, την πρωτεύουσα των Βορείων Μαριανών Νήσων, κοινοπολιτείας των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό, όπου θα πραγματοποιηθεί η δίκη Ασάνζ, την Τετάρτη το πρωί τοπική ώρα.
Η ναυλωμένη πτήση από το Λονδίνο που η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, επιβεβαίωσε ότι μετέφερε τον σύζυγό της έφυγε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Don Mueang, σύμφωνα με την εφαρμογή παρακολούθησης αεροπλάνου Flightradar24. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου είπαν στο Associated Press ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να συνεχίσει για τη Σαϊπάν.
«Πιο κοντά στην ελευθερία» - Η φωτογραφία Ασάνζ μέσα από το αεροσκάφος
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν κρατούμενος περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2x3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα. Σύντομα θα ξανασμίξει με τη σύζυγό και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα.
Στη Σαϊπάν ο Ασάνζ πρόκειται να συνάψει δικαστική συμφωνία που θα τον απελευθερώσει και θα βάλει τέλος στον διωγμό που υφίσταται μετά τη δημοσίευση δεκάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ, περιστατικά διαφθοράς και διπλωματικά απόρρητα έγγραφα κρατών. Δημοσιογραφικές επιτυχίες που ο Τζούλιαν Ασάνζ «πλήρωσε» με την πολύχρονη φυλάκιση υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη: «Αγώνας για το δίκιο»
Τι αναμένεται να συμβεί
Ο Ασάνζ αναμένεται να δηλώσει ένοχος για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ. Η ποινή φυλάκισης για αυτό το αδίκημα προσδιορίζεται στα πέντε χρόνια κάθειρξης που έχει ήδη εκτίσει στη βρετανική φυλακή. Έτσι, η συμφωνία διασφαλίζει ότι ο Ασάνζ θα παραδεχτεί την ενοχή του αλλά ταυτόχρονα θα γλιτώσει από επιπλέον χρόνο φυλάκισης.
Ο Ασάνζ αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αυστραλία. Η ακρόαση πραγματοποιείται στη Σαϊπάν λόγω της αντίθεσης του Ασάνζ να ταξιδέψει στις ΗΠΑ υπό το φόβο για την αντιμετώπιση του αμερικανικού κράτους. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος ασκούσε πιέσεις ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν τη δίωξη κατά του Ασάνζ, είπε στο κοινοβούλιο ότι Αυστραλός απεσταλμένος συνοδεύει τον Ασάνζ από το Λονδίνο και διαβεβαίωσε πως θα επιστρέψει στην χώρα.
Η ανάρτηση του Κώστα Αρβανίτη: «Νίκη της ελευθερίας του Τύπου»
Τον περασμένο μήνα, ο Ασάνζ κέρδισε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της διαταγής έκδοσης, αφού οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε «ανεπαρκείς» διαβεβαιώσεις πως θα είχε την ίδια προστασία της ελευθερίας του λόγου με έναν Αμερικανό πολίτη εάν εκδοθεί από τη Βρετανία.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ίδρυσε τα WikiLeaks το 2006, με στόχο την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών. Το 2010, τα WikiLeaks δημοσίευσαν βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο που έδειχνε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας πολίτες. Την ίδια χρονιά, δημοσίευσαν 91.000 στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 400.000 απόρρητα αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ και χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.
Το 2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Τον Μάιο 2017, η Σουηδία ανακοίνωσε πως η κατηγορία για βιασμό παύει, αφού προηγουμένως είχε λήξει και τις υπόλοιπες έρευνές της.
Παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό. Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησής του.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών. Παρά τις νομικές μάχες και την τεράστια διεθνή υποστήριξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοσή του το 2022. Ωστόσο, τον Μάιο 2024 το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης. Σήμερα, έπειτα από τη δικαστική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λήξη της δίωξης του ερευνητή δημοσιογράφου μοιάζει πως φτάνει στο τέλος της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας