H χθεσινή μέρα αποτελούσε μια θλιβερή επέτειο για τον Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου γενικότερα. Σαν χθες πριν από πέντε χρόνια η βρετανική αστυνομία μπήκε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, συνέλαβε τον ιδρυτή των Wikileaks, o οποίος είχε καταφύγει εκεί από το 2012, και τον μετέφερε στη φυλακή.
Εκτοτε ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του ξεσκέπασαν τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, αγωνίζεται κατά της έκδοσής του στην Ουάσινγκτον όπου κατηγορείται για κατασκοπία και κινδυνεύει με κάθειρξη 175 ετών. Τελευταίος, προσώρας, σταθμός, η πρόσφατη απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης να ζητήσει νέες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για τη μεταχείριση της οποίας θα τύχει ο Αυστραλός δημοσιογράφος εφόσον εκδοθεί. Ή μήπως υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι;
«Το εξετάζουμε», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη από δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον σχετικά με το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Αυστραλίας να αποσύρει τις διώξεις κατά του Ασάνζ. «Σίγουρα ενθαρρυντικές» χαρακτήρισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε τις δηλώσεις Μπάιντεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε δει ακόμα το αποτέλεσμα».
«Πιστεύω ότι είναι ένα καλό σημάδι», είπε, με τη σειρά της, η σύζυγος και δικηγόρος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, σε συνέντευξή της στο BBC. «Αυτές οι διώξεις», πρόσθεσε, «χρονολογούνται από την εποχή Τραμπ, είναι η κληρονομιά του και ο Τζο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε βάλει τέλος σε αυτό από την πρώτη ημέρα». Συμπλήρωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφασίσει να μην ασκήσει διώξεις σε βάρος του Ασάνζ, υπό τον φόβο να «δημιουργήσει ένα προηγούμενο» σε βάρος του Τύπου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Τζο Μπάιντεν θα διαγράψει την υπόθεση, όπως ζητά ολόκληρη η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου».
Βέβαια, πίσω από αυτό το αδιόρατο ίχνος «ευαισθησίας» του Αμερικανού προέδρου δεν κρύβεται μόνο η έγνοια για την ελευθερία του Τύπου. Τυχόν έκδοση του Ασάνζ θα ήταν ένα πολύ αρνητικό πλήγμα στις δημόσιες σχέσεις των ΗΠΑ ακριβώς πάνω στην προεκλογική περίοδο, ενώ θα δυναμίτιζε τις σχέσεις με την Αυστραλία, με την οποία έχει ιδρύσει τη στρατηγική συμμαχία AUKUS (μαζί και με τη Βρετανία). Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Μπάιντεν θα κινητοποιηθεί ενόσω είναι ακόμα πρόεδρος ή αν θα πετάξει το μπαλάκι για μετά τις εκλογές, όπου δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο σκληροπυρηνικός προκάτοχός του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας