«Εκανα το ΝΑΤΟ ισχυρό, ακόμα και οι ψευτο-Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί της ακροαριστεράς το παραδέχονται», έγραψε χθες τα ξημερώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο αφότου είχε ρίξει «βόμβα» στα θεμέλια της Συμμαχίας, αμφισβητώντας ανοιχτά την ισχύ του Αρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας για όσους συμμάχους δεν βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Το είχε ξανακάνει ουκ ολίγες φορές επί προεδρίας του. Τότε, «το χρήμα ήρθε. Αλλά τώρα, που δεν είμαι εκεί για να πω ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ, κάνουν τα ίδια. Βοηθάμε την Ουκρανία με πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το ΝΑΤΟ», τόνισε. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ισοφαρίσει. Διαφορετικά, ΠΡΩΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ!».
Ενόσω πάντως οι απειλές του τέως και επίδοξου επόμενου προέδρου των ΗΠΑ –που είπε λίγο πολύ ότι δεν θα στηρίξει έναν κακοπληρωτή σύμμαχο, εάν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία– προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, η αμερικανική Γερουσία έστελνε ένα διαφορετικό, διακομματικό μήνυμα.
Επειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 95,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Τα 60 εξ αυτών να προορίζονται για το Κίεβο, που εν μέσω στρατηγικού αδιεξόδου του διετούς πολέμου έχει αρχίσει να ξεμένει από όπλα, στρατιώτες και πυρομαχικά.
Το πακέτο –που περιλαμβάνει επίσης κονδύλι 9,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της αιματοβαμμένης Γάζας– υπερψήφισαν σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές (με εξαίρεση δύο προοδευτικούς και τον ανεξάρτητο Μπέρνι Σάντερς, που αντιτάχθηκαν στην αποστολή κι άλλων αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη σφαγή Παλαιστινίων) αλλά και 22 από τους 49 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, που διαχώρισαν τη θέση τους από το τραμπικό «στρατόπεδο».
Παραμένει ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί ευθυγραμμίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη ο πρόεδρος του σώματος, Μάικ Τζόνσον, τόνισε ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες έως ότου κριθεί η τύχη του.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο», ανέφερε σε δήλωσή του προς τη Βουλή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε μόλις πρόσφατα, προεκλογικά και όψιμα, ως «υπερβολική» τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. «Το κόστος της αδράνειας αυξάνεται καθημερινά», διεμήνυσε στους Αμερικανούς νομοθέτες, «ειδικά στην Ουκρανία».
Σε αυτό το φόντο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία –υπό τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ– σπεύδουν να αναβιώσουν το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», εστιάζοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στην ανάδειξη της Ε.Ε. σε δύναμη ασφάλειας ως «συμπληρωματική του ΝΑΤΟ», όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
Κατά το περιοδικό Economist, ωστόσο, η Ευρώπη της κρίσης κόστους ζωής θα πρέπει να αυξήσει «στο 3% του ΑΕΠ» τις στρατιωτικές δαπάνες «για να εκπληρωθούν τα υπάρχοντα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ» και «να αντιμετωπίσει τη διπλή απειλή: επίθεση από τη Ρωσία και εγκατάλειψη από την Αμερική».
Σε… άλλα νέα, η Μόσχα εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ της Εσθονίας, καθώς και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας για «βεβήλωση ιστορικής μνήμης». Ο δε Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανέβασε χαλαρό βιντεάκι στον νέο λογαριασμό του στο TikTok.
Ουδέν σχόλιο υπήρξε από το Λευκό Οίκο, εν τω μεταξύ, για τις αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιοποίησε αργά χθες το πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν μαξιμαλιστική πρόταση της Ρωσίας, μέσω τρίτων, για «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία και των εδαφικών της κτήσεων, στα τέλη του 2023.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας