Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Ιράκ στα αμερικανικά πλήγματα στο έδαφός του, αλλά και στη Συρία, σε εγκαταστάσεις, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ στεγάζουν φιλοϊρανούς αντάρτες. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι δήλωσε επίσης, μέσω εκπροσώπου του, ότι τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν τον κίνδυνο να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας».
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατοχή»
Από τη δική του πλευρά, ο συριακός στρατός διεμήνυσε ότι η αμερικανική κατοχή του συριακού εδάφους «δεν μπορεί πια να συνεχιστεί». Ο συριακός στρατός επισήμανε ότι τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία προκάλεσαν «τον θάνατο αριθμού αμάχων και στρατιωτών, τραυματισμούς άλλων και σημαντικές ζημιές» και τόνισε ότι «η κατοχή ορισμένων τμημάτων του συριακού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορεί πια να συνεχιστεί».
Καταδικάζει και το Ιράν
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Καναανί είπε ότι οι επιθέσεις συνιστούν «μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε αν Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά τα πλήγματα αυτά ούτε έκανε λόγο για ενδεχόμενα αντίποινα, επισημαίνοντας επίσης ότι τα πλήγματα είναι «μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και μια κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Ισραήλ, κράτος που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.
Τι λένε οι ΗΠΑ
Η προεδρία, απαντώντας στη Βαγδάτη, υποστήριξε ότι η ιρακινή κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όμως όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε».
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνύσει πως τα αντίποινα για την επίθεση στα σύνορα της Ιορδανίας, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 34, θα είναι πολλαπλά και θα έχουν χρονική διάρκεια.
«Επιτυχής επιχείρηση»
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η αμερικανική επιχείρηση έβαλε στο στόχαστρο κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις και «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού».
Η επιχείρηση διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά» και ήταν «επιτυχής», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες —τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία—, ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν θέλουμε να δούμε ούτε μια επίθεση ακόμη εναντίον αμερικανικών θέσεων ή Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή», ενώ νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει πως «η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε».
Επαναπατρισμός
Τα πτώματα των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία, των Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, Κένεντι Λέιντον Σάντερς και Μπριόνα Αλεξόντρια Μόφετ, από την Τζόρτζια επέστρεψαν την Παρασκευή με μεταγωγικό αεροσκάφος στη βάση Ντόβερ (βορειοανατολικά).
Στην τελετή επαναπατρισμού των σορών των τριών στρατιωτικών ήταν παρών και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας