Της μόδας έχουν γίνει φέτος τα κατασκευασμένα (deepfake) από την τεχνητή νοημοσύνη βίντεο και φωτογραφικά ενσταντανέ, ειδικά αυτά που απεικονίζουν διασημότητες να κάνου παράξενα πράγματα, όπως ο Τομ Χανκς που κάνει τον οδοντίατρο ή ο Πάπας Φραγκίσκος που φοράει ένα κομψό μπουφάν η ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ραντ Πολ που κάθεται στο Καπιτώλιο με ένα κόκκινο μπουρνούζι.
Τι γίνεται όμως του χρόνου, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ;
Η Google ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που είπε ότι θα επέβαλε νέες ετικέτες σε παραπλανητικές πολιτικές διαφημίσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούσαν να παραποιήσουν τη φωνή ή τις ενέργειες ενός υποψηφίου. Τώρα ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές καλούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης X, Facebook και Instagram να εξηγήσουν γιατί δεν κάνουν το ίδιο.
Δύο Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή την Πέμπτη στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκεμπεργκ και τη διευθύνουσα σύμβουλο της X, Λίντα Γιακαρίνο, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για την εμφάνιση πολιτικών διαφημίσεων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στις πλατφόρμες τους και ζητώντας από τον καθένα να ενημερώσει για τυχόν κανόνες που επεξεργάζεται, προκειμένου να περιορίσει ό,τι βλάπτει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
«Είναι δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες και οι ψηφοφόροι αξίζουν να γνωρίζουν τι προστατευτικά κιγκλιδώματα τοποθετούνται», δήλωσε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Έιμι Κλομπουσάρ από τη Μινεσότα σε συνέντευξή της στο Associated Press. «Τους ρωτάμε απλώς: «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό; Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Είναι σαφώς τεχνολογικά δυνατό».
Η επιστολή προς τα στελέχη των πλατφορμών από την Κλομπουσάρ και τη βουλευτή της Νέας Υόρκης Ιβέτ Κλαρκ προειδοποιεί: «Με τις εκλογές του 2024 να πλησιάζουν, η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με αυτό το είδος περιεχομένου στις πολιτικές διαφημίσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο κατακλυσμό παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τις εκλογές και μέσα από τις πλατφόρμες σας – όπου οι ψηφοφόροι στρέφονται συχνά για να πάρουν πληροφορίες για υποψηφίους και άλλα σχετικά ζητήματα».
Η X, πρώην Twitter, και η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια την Πέμπτη. Πάντως, οι Κλαρκ και Κλομπουσάρ έθεσαν προθεσμία έως τις 27 Οκτωβρίου στα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών, προκειμένου να απαντήσουν στα αιτήματά τους.
Η πίεση στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έρχεται, καθώς οι δύο γερουσιαστές βοηθούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας για τη ρύθμιση των πολιτικών διαφημίσεων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα νομοσχέδιο της Βουλής που εισήχθη από την Κλαρκ, νωρίτερα αυτό το έτος στοχεύει στην τροποποίηση ενός ομοσπονδιακού εκλογικού νόμου που θα προβλέπει φραγμούς όταν οι προεκλογικές διαφημίσεις περιέχουν εικόνες ή βίντεο που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Αυτό είναι το ελάχιστο» του τι χρειάζεται, είπε η Κλομπουσάρ, η οποία υποστηρίζει τη συνοδευτική νομοθεσία στη Γερουσία, που ελπίζει ότι θα ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, η ελπίδα είναι ότι οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες «θα το κάνουν από μόνες τους ενώ εμείς εργαζόμαστε στο πρότυπο», δήλωσε η γερουσιαστής.
Η Google έχει ήδη πει ότι από τα μέσα Νοεμβρίου θα απαιτήσει σαφείς «κόφτες» σε τυχόν προεκλογικές διαφημίσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και παραλλάζουν άτομα ή παραποιούν συμβάντα στο YouTube και σε άλλα προϊόντα της Google. Αυτή η πολιτική ισχύει τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε άλλες χώρες, όπου η εταιρεία επαληθεύει τις προεκλογικές διαφημίσεις. Η μητρική Meta του Facebook και του Instagram δεν έχει κανόνα που να αφορά τις πολιτικές διαφημίσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έχει μια πολιτική που περιορίζει τον «πλαστό, χειραγωγημένο ή μετασχηματισμένο» ήχο και εικόνες που χρησιμοποιούνται για παραπληροφόρηση.
Ένα πιο πρόσφατο δικομματικό νομοσχέδιο για τη Γερουσία, το οποίο συνυποστήριξε η Κλομπουσάρ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι και άλλοι, θα απαγόρευε τα «παραπλανητικά» κατασκευασμένα προϊόντα που σχετίζονται με ομοσπονδιακούς υποψηφίους, με εξαίρεση για την παρωδία και τη σάτιρα.
Οι διαφημίσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν ήδη μέρος των εκλογών του 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας που προβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, τον Απρίλιο, με σκοπό να δείξει το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανεκλεγεί. Χρησιμοποίησε ψεύτικες, αλλά ρεαλιστικές φωτογραφίες, που έδειχναν κλειστές βιτρίνες, θωρακισμένες στρατιωτικές περιπολίες στους δρόμους και κύματα μεταναστών που προκαλούν πανικό.
Η Κλομπουσάρ εκτίμησε ότι μια τέτοια διαφήμιση πιθανότατα θα απαγορευόταν σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες. Το ίδιο θα ίσχυε και με μια ψεύτικη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ να αγκαλιάζει τον ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες Δρ. Άντονι Φάουτσι που προβλήθηκε σε μια επιθετική διαφήμιση από τον κύριο αντίπαλο του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.
Ως άλλο παράδειγμα, η Κλομπουσάρ ανέφερε ένα deepfake βίντεο από τις αρχές του έτους που υποτίθεται ότι δείχνει τη Δημοκρατική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν σε μια τηλεοπτική συνέντευξη να προτείνει περιορισμούς στην ψήφο των Ρεπουμπλικανών.
Η γερουσιαστής που ηγείται της Επιτροπής Κανονισμών και Διοίκησης του Σώματος, προήδρευσε σε μια ακρόαση στις 27 Σεπτεμβρίου, για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των εκλογών, στην οποία κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Μινεσότα, ένας υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων και άλλοι μάρτυρες. Οι Ρεπουμπλικάνοι και κάποιοι από τους συμμετέχοντες που ζήτησαν να καταθέσουν, ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τους κανόνες που θεωρούν ότι εμποδίζουν την προστασία της ελευθερίας του λόγου.
Ο Άρι Κον, δικηγόρος στο think-tank TechFreedom, δήλωσε στους γερουσιαστές ότι τα deepfakes που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, πριν από τις εκλογές του 2024, έχουν προσελκύσει «τεράστιο έλεγχο, ακόμη και γελοιοποίηση» και δεν έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην παραπλάνηση των ψηφοφόρων ή στον επηρεασμό της συμπεριφοράς τους. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν χρειάζονται νέοι κανόνες.
«Ακόμη και μια ψευδής δήλωση προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση», είπε ο Κον. «Πράγματι, ο προσδιορισμός της αλήθειας και του ψεύδους στην πολιτική ανήκει σωστά στους ψηφοφόρους».
Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή τον Αύγουστο έκανε ένα διαδικαστικό βήμα προς τη ρύθμιση πιθανών deepfakes που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στις πολιτικές διαφημίσεις, καταθέτοντας σε δημόσια συζήτηση ερώτημα με το οποίο ζητούσε να προτείνουν κανόνες για τις παραπλανητικές εικόνες, βίντεο και ηχητικά κλιπ. Η περίοδος δημόσιου σχολιασμού για την αναφορά που υπέβαλε η ομάδα υπεράσπισης Public Citizen, λήγει στις 16 Οκτωβρίου.
Πηγή: Associated Press
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας