Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αμερικανοί στρατιώτες και Αφγανοί πολίτες περιμένουν στην ουρά για να αναχωρήσουν από την Καμπούλ με αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος - φωτ. αρχείου | Master Sgt. Alexander Burnett/U.S. Army via AP

Στον Τραμπ τα ρίχνει ο Μπάιντεν για τη χαοτική αποχώρηση απ' το Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Πέμπτη τον προκάτοχό του,  Ντόναλντ Τραμπ, για τη θανατηφόρα και χαοτική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2021 από το Αφγανιστάν που επέφερε μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της προεδρίας του Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια περίληψη 12 σελίδων των αποτελεσμάτων μιας έκθεσης για τις πολιτικές των ΗΠΑ γύρω από το τέλος του μακροβιότερου πολέμου του έθνους, αναλαμβάνοντας ελάχιστη ευθύνη για τις δικές του ενέργειες και υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν «περιοριζόταν σοβαρά» από αποφάσεις του Τραμπ.

Αναγνωρίζει ότι η εκκένωση των Αμερικανών και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά κατηγορεί για τις καθυστερήσεις την αφγανική κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και τις εκτιμήσεις του στρατού και της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το σύντομο έγγραφο συντάχθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και όχι από μια ανεξάρτητη οντότητα, με τη συμβολή του ίδιου του Μπάιντεν. Η κυβέρνηση είπε ότι οι λεπτομερείς αναθεωρήσεις που διενεργήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, οι οποίες σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα διαβιβαστούν ιδιωτικά στο Κογκρέσο την Πέμπτη, ήταν εξαιρετικά διαβαθμισμένες και δεν θα δημοσιοποιηθούν.

«Οι επιλογές του Προέδρου Μπάιντεν για τον τρόπο εκτέλεσης μιας αποχώρησης από το Αφγανιστάν περιορίστηκαν σοβαρά από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τον προκάτοχό του», αναφέρει η περίληψη του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, «οι Ταλιμπάν ήταν στην ισχυρότερη στρατιωτική θέση που είχαν από το 2001, ελέγχοντας ή διεκδικώντας σχεδόν τη μισή χώρα».

Η έκθεση επιρρίπει ευθύνεςι στις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις της κοινότητας των πληροφοριών σχετικά με την προθυμία του αφγανικού στρατού να πολεμήσει και λέει ότι ο Μπάιντεν ακολούθησε τις συστάσεις των στρατιωτικών διοικητών για τον ρυθμό της αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Σαφώς δεν το καταλάβαμε σωστά», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, αλλά παρέκαμψε ερωτήσεις σχετικά με το εάν ο Μπάιντεν έχει μετανιώσει για τις αποφάσεις και τις ενέργειές του που οδήγησαν στην απόσυρση.

Ο Κίρμπι είπε σχετικά με την έκθεση ότι «ο σκοπός της δεν είναι η λογοδοσία», αλλά μάλλον η «κατανόηση» του τι συνέβη για την ενημέρωση των μελλοντικών αποφάσεων.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι τα λάθη στο Αφγανιστάν έγιναν μάθημα για τους χειρισμούς στην Ουκρανία, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πιστωθεί  την ισχυρή υποστήριξη της άμυνας του Κιέβου. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι προσομοίωσε τα χειρότερα σενάρια πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 και κινήθηκε για να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας μήνες πριν.

«Τώρα δίνουμε προτεραιότητα σε προηγούμενες εκκενώσεις όταν αντιμετωπίζουμε μια εξευτελιστική κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σε μια προφανή προσπάθεια να υπερασπιστεί τη λήψη αποφάσεων για την εθνική ασφάλεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν σημειώνει επίσης ότι εξέδωσε προπολεμικές προειδοποιήσεις σχετικά με «ισχυρές αντιρρήσεις από ανώτερους αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης».

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επέκριναν δριμύτατα την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, εστιάζοντας στους θανάτους 13 στρατιωτικών σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία σκότωσε επίσης περισσότερους από 100 Αφγανούς.

Η έκθεση της κυβέρνησης φαίνεται να μεταθέτει κάθε ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 26 Αυγούστου 2021 στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι λέγοντας ότι ο στρατός των ΗΠΑ ήταν αυτός που πήρε μια πιθανώς καίρια απόφαση.

«Για να διαχειριστεί την πιθανή απειλή τρομοκρατικής επίθεσης, ο Πρόεδρος ρώτησε επανειλημμένα εάν ο στρατός χρειαζόταν πρόσθετη υποστήριξη για να εκτελέσει την αποστολή του», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας, «Ανώτεροι στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν ότι είχαν επαρκείς πόρους και αρχές για να μετριάσουν απειλές».

Από την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020 που κατέληξε ο Τραμπ με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, λέγοντας ότι οδήγησε τις ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα. Η συμφωνία έδωσε στους Ταλιμπάν σημαντική νομιμοποίηση και κατηγορήθηκε από τους αναλυτές για την υπονόμευση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η οποία θα κατέρρεε ένα χρόνο αργότερα.

Η αφγανική κυβέρνηση απελευθέρωσε περίπου 5.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν μετά τη συμφωνία της Ντόχα ως προϋπόθεση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Ο Κίρμπι σημείωσε ότι η απελευθέρωση και άλλα παραδείγματα αυτών που είπε, ήταν μια «γενική αίσθηση υποβάθμισης και παραμέλησης» που κληρονόμησε ο Μπάιντεν.

Αλλά η συμφωνία έδωσε επίσης στις ΗΠΑ το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη συμφωνία εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν αποτύχουν – κάτι που έγινε.

Η συμφωνία απαιτούσε από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν όλες τις δυνάμεις έως την 1η Μαΐου 2021. Ο Μπάιντεν ώθησε την πλήρη αποχώρηση έως τον Σεπτέμβριο, αλλά αρνήθηκε να καθυστερήσει περαιτέρω, λέγοντας ότι θα παρατείνει έναν πόλεμο που χρειαζόταν από καιρό να τελειώσει.

Πηγή: Associated Press

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στον Τραμπ τα ρίχνει ο Μπάιντεν για τη χαοτική αποχώρηση απ' το Αφγανιστάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας