Οι νέες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και η άνοδος της Κίνας στην παγκόσμια σκακιέρα, που αναγκάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό ωκεανό, αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό για την Αμυνα που κατέθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2016.
Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος και ανέρχεται σε 534 δισ. δολάρια, σε σύνολο 4 τρισ. δολαρίων και είναι αισθητά μεγαλύτερος από όσα προέβλεπαν τα αυτοματοποιημένα ανώτατα όρια για τις ομοσπονδιακές δαπάνες. Η υπέρβαση αυτή ίσως γίνει αποδεκτή από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, οι οποίοι ωστόσο θα κηρύξουν πόλεμο στην αναδιανεμητική πολιτική που θέλει να φέρει ο Ομπάμα με τον νέο προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο προϋπολογισμός για την Αμυνα «αντιπροσωπεύει τις ελάχιστες δαπάνες που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν αξιόπιστες, ικανές, έτοιμες και με το απαραίτητο μέγεθος ενόπλων δυνάμεων ώστε να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες υποχρεώσεις τους». Το 2015 οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αριθμούν 475.000 ενστόλους.
Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα -και παρά τη μείωση των δαπανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 53 δισ. αντί για 85 δισ. το περασμένο έτος- δικαιολογείται από την ανάπτυξη δυνάμεων στη ζώνη του Ειρηνικού, για να αντιμετωπιστεί η Κίνα.
Νέα πλοία, νέα αεροσκάφη, νέα όπλα σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό παράδοση ως απάντηση στην ανάδυση του Κόκκινου Δράκου. Αντικαθίστανται τα παλιά υποβρύχια με σύγχρονα, η αεροπορία αποκτά άλλα 57 μαχητικά F-35 (10,6 δισ. δολ.), τρία δισ. πάνε σε νέα αεροσκάφη ανεφοδιασμού, 3,4 δισ. στο νέο αεροσκάφος «κυνηγό υποβρυχίων», 11,6 δισ. σε εννέα πολεμικά πλοία σχεδιασμένα για ανοιχτές θάλασσες, 1,1 δισ. για 64 ελικόπτερα Απάτσι, 1,56 δισ. για 79 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk.
Η Μέση Ανατολή είναι η άλλη μεγάλη προτεραιότητα με ειδικό και πολύ αυξημένο κονδύλι για την εκπαίδευση δυνάμεων των χωρών της περιοχής, κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και 3,4 δισ. δολάρια για υποστήριξη της ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία θα διατεθούν 5,3 δισ., με 1,3 δισ. να πηγαίνει στην στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης. Σχεδόν ένα δισ. θα δαπανηθεί και για νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σημαντικά κονδύλια προβλέπονται και για την περαιτέρω ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Η Ουκρανία μπαίνει για πρώτη φορά στον σχεδιασμό, με το Πεντάγωνο να συνεχίζει τις παραδόσεις μη φονικών όπλων και εξοπλισμού στο Κίεβο, χωρίς όμως να φαίνεται κάποια προβλεπόμενη δαπάνη για βαρύ εξοπλισμό ή πυρομαχικά.
Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να θέλει να κάνει την Ουκρανία τόπο έμμεσης πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Ωστόσο, αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες (789 εκατ. δολ.) για εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις και σχεδιασμό με τις χώρες του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες της Πολωνίας και των βαλτικών χωρών σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες είναι και οι δαπάνες (14 δισ. συνολικά) για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον κυβερνοπόλεμο και την αντιμετώπιση της βιομηχανικής κατασκοπίας μέσω του ίντερνετ. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο από το κράτος, όσο και από τις ιδιωτικές εταιρίες.
Στον προϋπολογισμό δίνεται επίσης μεγάλη βαρύτητα στην έρευνα και τον σχεδιασμό των όπλων του μέλλοντος, με δαπάνες 69,8 δισ. Ηδη άρχισε να σχεδιάζεται το νέο μαχητικό έκτης γενιάς και όπλα υψηλής ενέργειας λέιζερ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας