Δραματικές ώρες ζει η χώρα της νότιοανατολικής Ασίας από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που συντάραξε την πόλη Μάνταλεϊ και έγινε αισθητός σε πολλές επαρχίες, στην Ταϊλάνδη, ακόμη και στην Κίνα.
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος αριθμός θυμάτων, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για περίπου δέκα νεκρούς σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη, όμως γίνονται σαφείς εκτιμήσεις πως οι θάνατοι θα είναι πολλοί, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια και άλλες υποδομές που έχουν καταρρεύσει.
«Οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο αριθμός των νεκρών είναι επίσης αρκετά μεγάλος. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή, επειδή οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά είναι τουλάχιστον εκατοντάδες», δήλωσε διασώστης στην πόλη Μάνταλεϊ που είναι δίπλα στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για κατάρρευση κτιρίων και δημόσιων υποδομών.
Ο σεισμός 7,7 βαθμών Ρίχτερ χτύπησε την περιοχή περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους και με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Περίπου δώδεκα λεπτά μετά το ισχυρό χτύπημα, καταγράφηκε και νέος σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Σαγκάινγκ. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί, όμως, τουλάχιστον 12 μεγάλοι μετασεισμοί.
Αγωνία για εγκλωβισμένους στην Ταϊλάνδη
Ο σεισμός χτύπησε και τη γειτονική Ταϊλάνδη και κυρίως την πρωτεύουσα Μπανγκόκ, η οποία έχει κηρυχθεί ως ζώνη καταστροφής.
Η μεγάλη αγωνία επικεντρώνεται γύρω από έναν υπό κατασκευή ουρανοξύστη, ο οποίος κατέρρευσε. Υπάρχουν αναφορές για τρεις νεκρούς και τουλάχιστον 80 αγνοούμενους, ενώ το υπουργείο δημόσιας τάξης ανακοίνωσε ότι στο εργοτάξιο εργάζονταν περισσότερα από 400 άτομα την ώρα της κατάρρευσης.
Οι αρχές έχουν λάβει σχεδόν 170 κλήσεις για ζημιές σε κτίρια της Μπανγκόκ, εξήγησε ο Σιτιπούντ, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετασεισμοί καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Η πρωθυπουργός της χώρας, πάντως, σε νεότερη ενημέρωσή της έκανε λόγο για βελτίωση της κατάστασης καλώντας τους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
«Τα κτίρια που έχουν προβλήματα είναι εκείνα που βρίσκονταν υπό κατασκευή, όπου και η στατική επάρκεια και η σταθερότητα των τοίχων έγειραν ανησυχίες» ανέφερε για να προσθέσει «θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι μετασεισμοί δεν θα αποτελέσουν σημαντική απειλή. Οι κάτοικοι των υψηλών κτιρίων που υπέστησαν μικρές ζημιές μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κατοικίες τους».
Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Στο μεταξύ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους στην πόλη Ταουνγκνού στην επαρχία Μπάγκο, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες «Προσευχόμασταν όταν άρχισε ο σεισμός (...) Τρεις πέθαναν επιτόπου», δήλωσε ο ένας άνδρας στο πρακτορείο Reuters .
Πολίτες δηλώνουν στα πρακτορεία ότι σεισμός ήταν αισθητός για πολλά λεπτά με τους ανθρώπους να βγαίνουν πανικόβλητοι και να τρέχουν στους δρόμους, ενώ αυτή τη στιγμή επικρατεί αγωνία για τους μετασεισμούς.
Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ακόμη και στην κινεζική επαρχία Γιουνάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν κάτοικοι της Μάνταλεϊ δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει και συντρίμμια στους δρόμους.
Αυτόπτης μάρτυρας από την πόλη δήλωσε: «Τρέξαμε όλοι έξω από το σπίτι όταν άρχισαν να τρέμουν τα πάντα. Είδα ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Όλοι στην πόλη μου έχουν βγει στους δρόμους και κανείς δεν τολμά να μπει ξανά μέσα στα κτίρια».
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας από τη Μάνταλεϊ, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα», εξήγησε. «Η κατάσταση είναι πολύ κακή».
Τρίτος κάτοικος επεσήμανε ότι ένα τέμενος στην πόλη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η μαρτυρία Έλληνα στην Ταϊλάνδη
Ο Βασίλης Στεργίου, Έλληνας επιχειρηματίας και κάτοικος Ταϊλάνδης, μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μετά τον σεισμό.
«Στην Μπανγκόκ υπάρχει αυτή τη στιγμή πάρα πολύ μεγάλη αναταραχή, έχει γίνει σχεδόν θα το έλεγα κάπως σαν βιβλική καταστροφή. Ίσως ακούγεται τραβηγμένο, αλλά οι ακροατές ίσως δεν γνωρίζουν ότι η Ταϊλάνδη δεν είναι σεισμογενής χώρα», είπε και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει ιστορικό σεισμού, οπότε ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος, δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει ένα σεισμό. Επίσης, οι κατασκευές δεν τηρούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές σε θέμα σεισμογενής χώρας και έχουν υπάρξει απίστευτες ζημιές. Υπάρχουν πολλοί νεκροί ήδη από κτίρια που κατέρρευσαν και αυτό που δε γνωρίζει κανένας είναι το αύριο, διότι, όπως σας είπα δεν υπάρχει εκπαίδευση στο θέμα του σεισμού».
«Οι πολιτικοί μηχανικοί, όπως καταλαβαίνετε πρέπει να βγουν στο δρόμο, να ελέγξουν όλους τους ουρανοξύστες και τους πύργους. Και υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες ουρανοξύστες στη Μπανγκόκ, οι οποίοι όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να ελεγχθούν τα θεμέλια, οι κολώνες και όλα αυτά και ο κόσμος λόγω ότι δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν γνωρίζει, έχει βγει στους δρόμους και περιμένει να δει αν μπορεί να μπει στο σπίτι του».
«Πισίνες επίσης, που είναι στο 40ο και 50ο όροφο έχουν ραγίσει, με συνέπεια όλα τα νερά τρέχουν κάτω στο δρόμο. Φύγανε γερανοί από αυτούς τους ορόφους, κατεδαφίστηκαν και σκοτώσανε κόσμο που ήταν πεζός από κάτω. Γι’ αυτό το χαρακτήρισα βιβλική καταστροφή. Διότι, δεν υπάρχει εκπαίδευση και γνώση του πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό εδώ τοπικά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας