Αεροπλάνο με τον συλληφθέντα πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, γνωστό και ως «Ντόναλντ Τραμπ της Ασίας» απογειώθηκε από τη Μανίλα, λίγες ώρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κάνοντας λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετικά με τον θανατηφόρο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».
Ο 79χρονος πρώην ηγέτης των Φιλιππίνων τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση λίγο μετά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από το Χονγκ Κονγκ το πρωί της Τρίτης.
Ο νυν πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος Τζ. επιβεβαίωσε ότι ο Ντουτέρτε βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Χάγη, στην Ολλανδία, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Νωρίτερα, η κόρη του, Σάρα, η οποία υποστήριξε ότι θα τον συνοδεύσει στη Χάγη, δήλωσε ότι μεταφέρουν τον πατέρα της «με τη βία».
Ο Ντουτέρτε ερευνάται για τις επιχειρήσεις βίαιης καταστολής έως το 2022, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, όσο εκείνος ήταν πρόεδρος των Φιλιππίνων.
Κατά τη σύλληψή του, σήμερα, αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εντάλματος διερωτώμενος: «Ποιο έγκλημα έχω διαπράξει; (…) Αν διέπραξα κάποιο ατόπημα, διώξτε με στα δικαστήρια των Φιλιππίνων, με Φιλιππινέζους δικαστές, και θα φυλακιστώ στο έθνος μου».
Με αφορμή τη σύλληψή του, υποβλήθηκε εκ μέρους του μια αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο που ζητά να μην εκτελεστεί οποιοδήποτε σχετικό ένταλμα.
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του δικαστηρίου, ο πρώην πρόεδρος ζήτησε επίσης να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των Φιλιππίνων από το ΔΠΔ το 2019 «τερμάτισε» ουσιαστικά τη δικαιοδοσία του επί της χώρας και του λαού της.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξηγεί, από την πλευρά του, ότι εξακολουθεί να έχει δικαιοδοσία στις Φιλιππίνες για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν πριν η χώρα αποχωρήσει από τον θεσμό.
Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών»
Πριν ακόμα αναλάβει τα ηνία των Φιλιππίνων, ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο, ο Ντουτέρτε, είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «ο τιμωρός» λόγω της σκληρής στάσης του απέναντι στο έγκλημα. Στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία το 2016, υποσχέθηκε ανοιχτά δολοφονίες υπόπτων εγκληματιών.
«Ξεχάστε τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν γίνω πρόεδρος, θα κάνω ό,τι έκανα ως δήμαρχος. Εσείς οι έμποροι ναρκωτικών, ληστές και τεμπέληδες, καλύτερα να φύγετε. Γιατί θα σας σκοτώσω», είχε διαμηνύσει.
Σε συνέντευξή του στο Reuters κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είχε πει: «Ας σκοτώνουμε πέντε εγκληματίες κάθε εβδομάδα, για να εξαλειφθούν».
Η αιματηρή καταστολή
Αμέσως μετά την εκλογή του το 2016, ο Ντουτέρτε είχε δώσει εντολή για πανεθνική αστυνομική καταστολή, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους μέσα σε λίγους μήνες.
Μέχρι το τέλος του 2016, πάνω από 2.000 άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί σε επιχειρήσεις της αστυνομίας, οι περισσότερες εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν «ένοπλες συμπλοκές».
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η αιματηρή πολιτική του είχε αρχικά ευρεία αποδοχή στη χώρα. Έρευνα της Social Weather Stations το 2016 έδειξε ότι 77% των Φιλιππινέζων ήταν ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνησή του.
Το 2018, οι δημοσιογράφοι του Reuters τιμήθηκαν με βραβείο Πούλιτζερ για την αποκάλυψη της ωμής πραγματικότητας της εκστρατείας του Ντουτέρτε, περιλαμβανομένων βίντεο από κάμερες ασφαλείας που διέψευδαν τους επίσημους ισχυρισμούς περί «συμπλοκών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας