Μιλιταρισμός σε αμπαλάζ ψυχροπολεμικής μεγαλοπρέπειας. Κάπως έτσι συνοψίζεται η χθεσινή κύρια ημέρα της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Πούτιν στη νέα στρατηγική σύμμαχό του στην Ανατολική Ασία: τη Βόρεια Κορέα.
Πρώτη εδώ και 24 χρόνια, η επίσκεψη ενδύθηκε επικοινωνιακά με θεαματικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ: από φαινομενικά εκστασιασμένα πλήθη στους δρόμους, που υπό τους ήχους παιδικών χορωδιών ανέμιζαν σημαιάκια στο πέρασμα της επίσημης αυτοκινητοπομπής, μέχρι στρατιωτική παρέλαση, ανταλλαγή δώρων (συμπεριλαμβανομένης μιας ρωσικής κατασκευής λιμουζίνας για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν) και ένα γκαλά σε εθνικιστικούς τόνους.
Ηταν προφανώς το τέλειο σκηνικό για την ανακοίνωση της υπογραφής της γεωπολιτικά βαρυσήμαντης συμφωνίας «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ. Εγινε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Θεωρείται βέβαιο ότι έχει τις «ευλογίες» του κοινού ισχυρού συμμάχου τους, της Κίνας.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειές της -«δυσοίωνα διφορούμενες» κατά το BBC- η συμφωνία προβλέπει «αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέρους της συνθήκης», διευκρίνισε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «αληθινά επαναστατικό έγγραφο».
«Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ασκούν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν δέχονται τη γλώσσα των εκβιασμών και των υπαγορεύσεων», τόνισε, αφήνοντας ορθάνοιχτη την προοπτική «στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας» μεταξύ δύο χωρών, που βρίσκονται σε κλοιό κυρώσεων και στο στόχαστρο της Δύσης ως παρίες.
Αμφότερες αρνούνται τις κατηγορίες ότι η μεν Ρωσία παίρνει όπλα και πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα -κατά παράβαση του εμπάργκο, που έχει ψηφίσει στο παρελθόν η Μόσχα- με αντάλλαγμα στήριξη στην Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη του διαρκώς επεκτεινόμενου πυρηνικού της οπλοστασίου.
Επαναλαμβάνοντας πάντως ότι υποστηρίζει πλήρως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κιμ Γιονγκ-ουν χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία καθαρά «αμυντική», περιγράφοντας τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα ως μια «θερμή φιλία». Οχι τυχαία, ο Πούτιν την ενέταξε στο πλαίσιο «ενός αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών ηγεμονικών πολιτικών των ΗΠΑ και των “δορυφόρων” τους εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Προς επίρρωση της σύσφιγξης των δεσμών Μόσχας-Πιονγιάνγκ, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την αναβάθμισή τους και σε εμπορικό, επενδυτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο. Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αποφασίστηκε η κατασκευή οδικής γέφυρας στα κοινά τους σύνορα.
Τούτων λεχθέντων και με τις «βαλίτσες» του γεμάτες, ο Ρώσος πρόεδρος οδεύει προς τον επόμενο σταθμό του, το Βιετνάμ -επί χρόνια σύμμαχο της Μόσχας- στοχεύοντας σε περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, προς στήριξη της οικονομίας της εμπόλεμης χώρας του, κόντρα στις δυτικές κυρώσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας