Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στη Βόρεια Κορέα για μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ ενάντια σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία και στην κορεατική χερσόνησο.
Κάνοντας την πρώτη του επίσκεψη στην χώρα από το 2000, ο Ρώσος έγινε δεκτός με τεράστια πανό καλωσορίσματος και ρωσικές σημαίες. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της σχέσης που έχει ενισχυθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Κιμ είχε συναντήσει τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ -κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας επίσκεψης στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο- και είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που έχουν εκφράσει κατηγορηματική υποστήριξη στον πόλεμο, ενώ ο Πούτιν έχει περιγράψει τη σχέση με τη Βόρεια Κορέα ως «συντρόφους στα όπλα» κατά των δυτικών, που επιχειρούν να τους απομονώσουν μέσω κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα λένε ότι έχουν αποδείξεις πως η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερα από 11.000 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία, ενώ ο Κιμ φέρεται να έχει ζητήσει ρωσική επισιτιστική, ενεργειακή και δαιστημική βοήθεια.
Και οι δύο χώρες αρνήθηκαν ότι έκαναν συμφωνία όπλων πριν από εννέα μήνες, αλλά την παραμονή της επίσκεψης ο Πούτιν ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Κιμ για την υποστήριξή της. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι [η Βόρεια Κορέα] υποστηρίζει σταθερά τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που διεξάγονται στην Ουκρανία», έγραψε ο Πούτιν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Ο Ρώσος ηγέτης επαίνεσε επίσης τον Κιμ επειδή αψήφησε τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η Πιονγκγιάνγκ είχε υπερασπιστεί τα συμφέροντά της «πολύ αποτελεσματικά, παρά την οικονομική πίεση, την προκλητικότητα, τον εκβιασμό και τις στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ που διαρκούσαν για δεκαετίες», έγραψε ο Πούτιν.
Και πρόσθεσε: «Θα αναπτύξουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση και από κοινού θα αντισταθούμε σε παράνομους μονομερείς περιορισμούς. Και ταυτόχρονα θα οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία». Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι η επίσκεψη του Πούτιν απέδειξε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «ενισχύονται μέρα με τη μέρα».
Ενόχληση σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
«Γνωρίζουμε ότι οι βορειοκορεάτες βαλλιστικοί πύραυλοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν ουκρανικούς στόχους (και) θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι το ταξίδι του Πούτιν έδειξε πως η Ρωσία «εξαρτάται» από αυταρχικούς ηγέτες. «Οι πιο στενοί τους φίλοι και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας – του επιθετικού πολέμου – είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», σχολίασε.
Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Πιονγκγιάνγκ φέρεται να περιλαμβάνει τον υπουργό Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τους επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας και των σιδηροδρόμων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας