Μία μέρα μετά την εκεχειρία ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις αυτονομιστικές αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ξεκίνησαν στην αζέρικη πόλη Γεβλάχ οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και την πλήρη στήριξη της Τουρκίας που δηλώνει στο πλευρό του Μπακού. Ανησυχία προκαλούν πληροφορίες για παραβίαση της εκεχειρίας από τους Αζέρους.
Η εκεχειρία ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στον αρμενικό θύλακα, που είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Αρμένιους τον θάνατο 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 400. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το μέλλον των Αρμένιων κατοίκων του θύλακα, που είναι η πλειονότητα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην «επανένταξη» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, αφότου με την κατάπαυση πυρός οι τοπικές αρμενικές δυνάμεις συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα τους.
Επίσης, οι αρχές στην αρμενική περιοχή που διοικεί τις υποθέσεις της χωρίς διεθνή αναγνώριση από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσαν ότι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας θα αφοπλιστούν και θα διαλυθούν βάσει εκεχειρίας με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Από τα τέλη του 2020 και ένα προηγούμενο πόλεμο, η Ρωσία διαθέτει μια ειρηνευτική αποστολή στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέλη της οποίας σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η στήριξη Ερντογάν
Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού.
Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, που κήρυξε τη νίκη της χώρας του από τηλεοράσεως με μήνυμα προς τους πολιτες, ο Αλίεφ ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση».
Τι συμβαίνει με την εκεχειρία;
Την ώρα όμως που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και πως ακούγονται πυρά όπλων στο κέντρο της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Την πληροφορία για πυρά επιβεβαίωσαν πηγές του Reuters και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ωστόσο δεν μπορούσαν να διευκρινίσουν την προέλευσή τους.
Γερεβάν: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αρμενίας χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον εκπρόσωπό της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να μιλά για «εθνοκάθαρσε εν εξελίξει».
«Η Αρμενία δεν σταμάτησε να ενημερώνει το Συμβούλιο για μια επικείμενη εθνοκάθαρση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη (...). Όμως οι άμαχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν κανέναν τρόπο να απομακρυνθούν καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να εμποδίζει τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που τους συνδέει με το Αρμενία», δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν. «Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, η Ντιλάρα Αμπντουλάγεβα, εξέθεσε τους λόγους που ώθησαν τη χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής, λέγοντας πως επρόκειτο για «αντιτρομοκρατικά μέτρα».
«Δύσκολος ο δρόμος για την ειρήνη»
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σε διάγγελμά του για την εθνική γιορτή της χώρας, είπε ότι η Αρμενία πρέπει να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος. Ο Πασινιάν δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση, που τον καλεί να παραιτηθεί, ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.
Αποφεύγοντας να μιλήσει ευθέως για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ότι «πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας