Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, 49 πολίτες και 15 στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν χθες από δύο οργανωμένες επιθέσεις «τρομοκρατών» με στόχους επιβατικό πλοίο και βάση του στρατού στο βόρειο Μαλί. Την ευθύνη ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση που ανήκει στη δίκτυο της Αλ Κάιντα.
Η αυτοαποκαλούμενη μεταβατική κυβέρνηση της στρατιωτικής χούντας -αφού κουμάντο κάνοιυν οι αξιωματικοί του στρατού- κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.
Οι δυο χωριστές επιθέσεις είχαν στόχους πλοίο που ταξίδευε στον Νίγηρα ποταμό και «θέση του στρατού» στην Μπαμπά, στην περιφέρεια Γκαό (βόρεια), με τον ακόμη «προσωρινό» απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές να κάνει λόγο για «49 πολίτες και 15 στρατιωτικούς νεκρούς», σύμφωνα με ανακοίνωση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Βέβαια, δεν διευκρινίζεται πόσοι ακριβώς πέθαναν στο πλοίο και πόσοι στη βάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες. Το στρατιωτικό καθεστώς σημείωσε ακόμη ότι περίπου 50 από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν.
Το Μαλί έχει βρεθεί αντιμέτωπο από το 2012 με βαθιά κρίση ασφαλείας εξαιτίας του ανταρτοπόλεμου -αρχικά εξέγερση αυτονομιστών στο Τουαρέγκ- οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στον ISIS.
Η δράση των τζιχαντιστών σταδιακά εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη του Σαχέλ, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία.
Μετά την ανατροπή του προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά τη 18η Αυγούστου 2020, η στρατιωτική χούντα απαίτησε να φύγει η γαλλική στρατιωτική Μπαρχάν, που έδρασε στη χώρα από το 2012, και κατόπιν να αποχωρήσει η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (η MINUSMA) ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Το στρατιωτικό καθεστώς, που δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως βασικός σκοπός του είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας -γνωστή αφήγηση των πραξικοπηματιών στις αφρικανικές χώρες-, τερμάτισε τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους δυτικούς εταίρους της για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και στράφηκε στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.
Η απογοήτευση και η οργή των πολιτών για την αυξανόμενη ανασφάλεια προκάλεσε δύο στρατιωτικές ανατροπές στο Μάλι και δύο στη Μπουρκίνα Φάσο από το 2020 μέχρι σήμερα -τέσσερα από τα οκτώ πραξικοπήματα που έπληξαν τη Δυτική και Κεντρική Αφρική τα τελευταία τρία χρόνια.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας