Με αποφασιστικά, μεθοδικά βήματα η δικαστική και πολιτικο-στρατιωτική εξουσία στην Αίγυπτο κλιμακώνει την απόπειρα να πνίξει ό,τι απέμεινε από τη λαϊκή επανάσταση του 2011 κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και τη σύντομη ανάσα εκδημοκρατισμού που πρόλαβε να πάρει η μουσουλμανική χώρα πριν βυθιστεί ξανά στον φαύλο κύκλο της αυταρχικής διακυβέρνησης.
Ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η απόφαση το Σάββατο δικαστηρίου στο Κάιρο να καταδικάσει σε θάνατο τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, και άλλα 105 άτομα (εκ των οποίων πολλοί ερήμην) με την κατηγορία ότι συνωμότησαν με την παλαιστινιακή Χαμάς προκειμένου να οργανώσουν την ομαδική απόδρασή τους από αιγυπτιακή φυλακή στις 28 Ιανουαρίου του 2011, στο αποκορύφωμα δηλαδή της εξέγερσης κατά του πρώην δικτάτορα.
Τώρα ο Μουμπάρακ ετοιμάζεται να αφεθεί ελεύθερος και ο Μόρσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του, κινδυνεύει με θάνατο.
Ως ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, ο Μόρσι -μαζί με πλήθος άλλων ισλαμιστών και κοσμικών αντιφρονούντων προς το καθεστώς Μουμπάρακ- είχε πέσει τότε θύμα του κύματος μαζικών συλλήψεων κι εξωδικαστικών φυλακίσεων που είχαν εξαπολύσει οι αρχές με τις πλάτες των ενόπλων δυνάμεων (οι οποίες στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον του Μουμπάρακ και τον έριξαν).
Γενικευμένο χάος
Σύμφωνα με τον Μόρσι και τους υποστηρικτές του, η απόδραση έγινε εφικτή λόγω του γενικευμένου χάους και της άτακτης φυγής των φρουρών της φυλακής, η οποία κατελήφθη από ενόπλους που απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους.
Ο ισλαμιστής ηγέτης, που βρισκόταν εκεί μόλις λίγα 24ωρα, είχε σπεύσει να ανακοινώσει μέσω του δικτύου Al Jazzera πως ήταν ελεύθερος κι ότι δεν σκόπευε να διαφύγει, ούτε να κρυφτεί.
Εκτοτε όχι απλά δεν υπέστη καμία κύρωση για την υπόθεση, αλλά του επετράπη να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου. Κέρδισε τελικά τις εκλογές πριν ανατραπεί κι αυτός το αιματοβαμμένο καλοκαίρι του 2013 από τον στρατό, με πρωτεργάτη τον υπουργό Αμυνας στην κυβέρνησή του και νυν πρόεδρο, απόστρατο στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Θυμίζουμε πως έως σήμερα κυβερνά με διορισμένη από τον ίδιο κυβέρνηση, χωρίς Κοινοβούλιο, αφού οι βουλευτικές εκλογές μετατίθενται διαρκώς και αορίστως στο μέλλον.
Η απόφαση καταδίκης του Μόρσι και των συγκατηγορουμένων του (ανάμεσά τους και 70 Παλαιστίνιοι) στην εσχάτη των ποινών παραπέμφθηκε στον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τη μη δεσμευτική γνωμοδότησή του στις 2 Ιουνίου.
Ολοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, αν και το σκανδαλώδες μπαράζ καταδίκης σε θάνατο ή σε εξοντωτικές καθείρξεις μελών τής -εκτός νόμου- Μουσουλμανικής Αδελφότητας και κοσμικών ακτιβιστών, που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση κατά του Μουμπάρακ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την τελεσίδικη ποινή που θα τους επιφυλάξουν τα αιγυπτιακά δικαστήρια.
Σύμφωνα πάντως με δυτικούς διπλωμάτες, οι αιγυπτιακές αρχές αναγνωρίζουν ως «πολιτική αυτοκτονία» τυχόν εκτέλεση του Μόρσι, η οποία θα τον καθιστούσε «μάρτυρα» στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου.
Ηδη η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «δίκη-παρωδία», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ την ευκαιρία άδραξε και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (παραδοσιακός σύμμαχος της Αδελφότητας), που μίλησε για επιστροφή στην «αρχαία Αίγυπτο», κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση ότι κάνει τα στραβά μάτια για τις αθρόες θανατικές καταδίκες στη χώρα του Νείλου.
Οργισμένες ανακοινώσεις εξέδωσε και η Χαμάς, η οποία επίσης διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αδελφότητα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ορισμένα από τα μέλη της που καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με τον Μόρσι, όχι απλώς δεν συμμετείχαν στην απόδραση ή την οργάνωσή της, αλλά είτε είχαν σκοτωθεί πριν από την αιγυπτιακή επανάσταση είτε βρίσκονται εδώ και χρόνια έγκλειστα σε ισραηλινές φυλακές.
Δολοφονίες
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της καταδίκης κι ενώ φουντώνει ολοένα το αντάρτικο των ακραίων ισλαμιστών στη χερσόνησο του Σινά και η στρατιωτική καταστολή του, τρεις δικαστές κι ο οδηγός του ενός δολοφονήθηκαν το Σάββατο – μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», στο οποίο έχουν προσχωρήσει οι μαχητές της αιγυπτιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ανσάρ Μπέιτ αλ Μάκντις».
Το Σαββατοκύριακο εξερράγησαν επίσης δύο βομβιστικοί μηχανισμοί έξω από δικαστήρια στο Ασιούτ και το Πορτ Σάιντ, ενώ χθες εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού έξι άντρες, που είχαν καταδικαστεί από στρατοδικείο στην εσχάτη των ποινών, για τον φόνο δύο αξιωματικών του στρατού πέρσι μετά από ανταλλαγή πυρών.
Μάταια η Διεθνής Αμνηστία ζητούσε επανάληψη της δίκης, τονίζοντας πως τουλάχιστον οι τρεις εξ αυτών κρατούνταν ήδη από τις αιγυπτιακές αρχές σε μυστική τοποθεσία όταν διαπράχθηκε το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας