Η δραματική κατάσταση της Βρετανικής οικονομίας που καταγράφει μηδενική ανάπτυξη, η συγκρότηση της νέας γαλλικής κυβέρνησης υπό τον Φρανσουά Μπαιρού και η εμπλοκή Αμερικανού γερουσιαστή σε υπόθεση που αφορά στην ερωτική του συνεύρεση με ανήλικη κοπέλα συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Independent γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Άλλο ένα πλήγμα για την οικονομία καθώς η ανάπτυξη πέφτει στο μηδέν» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ισοπεδώθηκε τους τρείς πρώτους μήνες διακυβέρνησης από τους Εργατικούς αφήνοντας τη χώρα στην ύφεση και πιέζοντας την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ρίβς να υπερασπιστεί για ακόμη μία φορά τον προϋπολογισμό της ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά υψηλών φόρων. Ειδικότερα αναφέρει ότι το τρίμηνο Ιουλίου -Σεπτεμβρίου η ανάπτυξη ήταν μηδενική με τον κίνδυνο να καταγράψει η χώρα δύο διαδοχικές περιόδους (τρίμηνα) ύφεσης. Η εξέλιξη με την ανάπτυξη συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση Στάρμερ η οποία έθεσε την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητά ως προτεραιότητά της. Ο Guardian από την πλευρά του έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Το ΕΣΥ θα δοκιμάσει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη».
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Μαγιότ : Επιστροφή στις αποτυχίες μιας βοήθειας με αξιώσεις» με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει ότι μετά το καταστροφικό πλήγμα του τυφώνα Σίντο το γαλλικό κράτος δέχεται κριτική για την καθυστέρηση και την ανοργανωσιά που επέδειξε στην αντιμετώπιση του ακραίου καιρικού φαινομένου. Επισημαίνει ότι πέρασαν αρκετά 24ωρα πριν οι κρατικές υπηρεσίας της υπερπόντιας γαλλικής κτήσης αρχίσουν να κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους κατοίκους με εντολή του προέδρου Μακρόν. «Υπάρχει τεράστιο ζήτημα πείνας και δίψας των κατοίκων του νησιού» δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος των τοπικών υπηρεσιών αρωγής προσθέτοντας ότι αυτός και οι συνάδελφοί του κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανακουφίσουν τους κατοίκους της Μαγιότ. Η Le Figaro από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ο Μπαιρού ποντάρει στην εμπειρία με στόχο να διατηρηθεί (στην εξουσία)» και παρουσιάζει αναλυτικά τα μέλη της νέας κυβέρνησης τα οποία όπως τονίζει έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος.
Στη Γερμανία η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι «για πολλούς, χριστιανούς και μη, τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την ελπίδα για λίγες μέρες γαλήνης». Υπάρχουν όμως και εκείνοι που «θέλουν όχι μόνο να διαταράξουν, αλλά και να καταστρέψουν αυτό το αίσθημα ελπίδας και τη χριστουγεννιάτικη ειρήνη. Γράφει ότι ο ισλαμιστής οδηγός φορτηγού από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο το 2016 και ο δράστης με το SUV στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο την περασμένη Παρασκευή είδαν προφανώς στις χριστουγεννιάτικες αγορές ένα σύμβολο μίας κοινωνίας, ίσως και μίας θρησκείας, σε κάθε περίπτωση ενός τρόπου ζωής και μίας ελευθερίας που μισούν θανάσιμα. Επισημαίνει ότι μονάχα κάποιος με τα βαθύτερα αντικοινωνικά κίνητρα θα θελήσει να σκοτώσει ανθρώπους σε ένα τέτοιο μέρος, εκεί όπου θέλουν απλώς να νιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων – σε μία χριστουγεννιάτικη αγορά.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Δεκάδες θανατοποινίτες λαμβάνουν χάρη» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα αναφέρει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε χάρη σε 37 από τους 40 θανατοποινίτες που περιμένουν την εκτέλεσή τους. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «‘Εκθεση βρίσκει ότι ο Γκέτζ (Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής) πλήρωσε μια 17χρονη για να κάνει σεξ μαζί της» και τονίζει ότι σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ηθών ο Γκέτζ έκανε και χρήση ναρκωτικών στη διάρκεια της συνεύρεσης του με την ανήλικη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας