Καταστολή και στη σχολή Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) του Παρισιού, μία μέρα μετά τις σκηνές χάους στο UCLA των ΗΠΑ όπου η αστυνομία εισέβαλε για να διαλύσει με τη βία την κατασκήνωση των διαδηλωτών ξυλοκοπώντας και χτυπώντας με τίζερ και δακρυγόνα φοιτητές.
Η γαλλική αστυνομία εισέβαλε στο πανεπιστήμιο και έβγαλαν πολλούς από τους 70 φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές, που παρέμειναν σε υπό κατάληψη κτίρια της γνωστής σχολής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Φοιτητής δήλωσε ότι δεκάδες νέοι, που είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία, παρέμεναν στον χώρο τη στιγμή της εισβολής. Ο Ζακ, που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, δήλωσε στο Reuters πως το πρωί οι ακτιβιστές απέρριψαν το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου να εκκενώσουν μεγάλο μέρος του χώρου και να περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν καθορισμένο, μικρότερο χώρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ζήτησε την αστυνομική παρέμβαση μόλις υποβλήθηκε το αίτημα από τη διοίκηση.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Sciences Po είπε ότι το πανεπιστήμιο αναζητούσε μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» με τους φοιτητές και ότι ορισμένα παραρτήματά του στη Ρεν, τη Χάβρη και το Πουατιέ επηρεάστηκαν επίσης από τις κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται πως το βράδυ της Τετάρτης, η αστυνομία απομάκρυνε μια πρώτη ομάδα φοιτητών, που είχε αποκλείσει το Sciences Po σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από αριστερούς πολιτικούς.
Η συγκεκριμένη σχολή έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαλλικών φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ της Παλαιστίνης. Οι φοιτητές είχαν αποκλείσει την πρόσβαση απαιτώντας από το ίδρυμα να καταδικάσει τα εγκλήματα του Ισραήλ. Φωνάζοντας την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους, ανάρτησαν την Παρασκευή παλαιστινιακές σημαίες στα παράθυρα και πάνω από την είσοδο του κτιρίου. Αρκετοί φορούσαν την ασπρόμαυρη κεφίγια, έμβλημα αλληλεγγύης προς τη Γάζα.
Την Πέμπτη ο διευθυντής του Sciences Po του Παρισιού, Ζαν Μπασέρ, απέρριψε τα αιτήματα των φοιτητών να αναθεωρήσει η σχολή τους δεσμούς της με ισραηλινά πανεπιστήμια, ωθώντας τους έτσι να συνεχίσουν το κίνημά τους και τουλάχιστον ένα άτομο να προχωρήσει σε απεργία πείνας, σύμφωνα με έναν φοιτητή.
«Ο ακαδημαϊκός κόσμος πρέπει να παίξει ρόλο», σχολίασε 22χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ 23χρονη συνάδελφός του εξέφρασε την ικανοποιήσή του για την εξάπλωση του κινήματος από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστρία. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα εξαπλωθεί σε όλα τα πανεπιστήμια και όχι μόνο ... δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να τελειώσει η γενοκτονία στη Γάζα» τόνισε η δεύτερη.
Διαμαρτυρίες έγιναν επίσης στο Sciences Po, στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ και σε άλλες σχολές. Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως 23 πανεπιστημιακοί χώροι εκκενώθηκαν χθες.
Και προειδοποίησε πως «είναι και θα παραμείνει πλήρως αποφασισμένη» να διατηρήσει την τάξη. «Αναφορικά με την κατάσταση στα (πανεπιστημιακά) ιδρύματα, σε ορισμένες περιπτώσεις επιλύθηκε μέσω διαλόγου. Για τις άλλες, υποβλήθηκαν αιτήματα από τους προέδρους των πανεπιστημίων και οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν αμέσως».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας