Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
NASA
NASA via AP

Καμία πιθανότητα προσελήνωσης της αμερικανικής αποστολής με το Peregrine

Άδοξο τέλος είχε η αποστολή της Astrobotic στη Σελήνη αφού η εταιρεία, με έδρα το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «λόγω διαρροής καυσίμου» το ρομποτικό σκάφος Peregrine δεν έχει καμία πιθανότητα να ολοκληρώσει την πρώτη αμερικανική προσελήνωση εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Τo διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε χθες με έναν πύραυλο Vulcan που σχεδιάστηκε από την United Launch Alliance (ULA) -κοινοπραξία των Boeing και Lockheed Martin- από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, εξαιτίας της διαρροής δεν κατάφερε να προσανατολιστεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ώστε οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας να φορτίσουν τις μπαταρίες του.

Οι υπεύθυνοι στο κέντρο ελέγχου αναζητούν πλέον τρόπους για να παρατείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία του Peregrine, προκειμένου να συλλέξουν χρήσιμα δεδομένα ενόψει της επόμενης προσπάθειας με στόχο την αποστολή ρομποτικού σκάφους στην επιφάνεια της Σελήνης.

To διαστημόπλοιο μεταφέρει μικρά σεληνιακά ρόβερ, όργανα, που θα εξετάσουν τη σεληνιακή επιφάνεια, μια σειρά από χρονοκάψουλες και μερικά ανθρώπινα λείψανα, που έχουν σταλεί από ιδιωτικές εταιρείες. Υπάρχουν όμως και αμφιλεγόμενα αντικείμενα στην αποστολή, όπως μη επιστημονικά ωφέλιμα φορτία: ένα νόμισμα «φορτωμένο με ένα Bitcoin» και μια ιαπωνική «κάψουλα σεληνιακών ονείρων» με 185.872 μηνύματα από παιδιά από όλο τον κόσμο.

Επικρίσεις εκφράστηκαν και από τον καταυλισμό Navajo Nation στις ΗΠΑ, που περιέγραψε τη Σελήνη ως «βαθιά ενσωματωμένη στην πνευματικότητα και την κληρονομιά πολλών πολιτισμών των ιθαγενών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας” τονίζοντας ότι η τοποθέτηση ανθρώπινων λειψάνων αποτελεί «βεβήλωση αυτού του ουράνιου σώματος που σέβεται ο λαός μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καμία πιθανότητα προσελήνωσης της αμερικανικής αποστολής με το Peregrine

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας