Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.
Νωρίτερα το κουρδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την Ερμπίλ στη 1 τη νύχτα με στόχο το νέο κτίριο του αμερικανικού προξενείου και τη γειτονική κατοικημένη περιοχή, αλλά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές και τον τραυματισμό ενός αμάχου. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «έφυγαν» από το Ιράν, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε εξωφρενική την επίθεση.
Ανταποκριτής της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα του στο Ιράκ, υποστήριξε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «μυστικές ισραηλινές βάσεις». Ο Μασούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργός της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) του βόρειου Ιράκ, καταδίκασε το χτύπημα.
Εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών είπε ότι δεν διακόπηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της πόλης. Κάτοικοι της Αρμπίλ δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις. Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τo οπτικοακουστικό υλικό.
Η προηγούμενη φορά που αμερικανικές δυνάμεις είχαν στοχοθετηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν τον Ιανουάριο 2020. Επρόκειτο για ιρανικά αντίποινα για το φόνο του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί κατ' εντολή των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας