Από την 1η Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, δύο γυναίκες θα βρεθούν στο τιμόνι δύο μεγάλων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έδρα τη Φρανκφούρτη και η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Η επιλογή των δύο γυναικών για την αντικατάσταση του Ιταλού Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Επιτροπή) ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στην αρχή, καμία δεν έπαιζε στην κούρσα για την κάλυψη των εν λόγω κενών θέσεων και η επιλογή τους αποτέλεσε έκπληξη.
Και αν η επιλογή της Γερμανίδας πρώην υπουργού Αμυνας αποδίδεται στη σφοδρή επιθυμία της Αν. Μέρκελ να τοποθετήσει δικό της άνθρωπο στην προεδρία της Κομισιόν και να εδραιώσει τη γερμανική κυριαρχία στην Ε.Ε., η επιλογή της τέως επικεφαλής του ΔΝΤ για την προεδρία της ΕΚΤ από τον Γάλλο πρόεδρο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, θετικά και αρνητικά... Οχι μόνο για την εγκατάλειψη της προεδρίας της Επιτροπής στα χέρια της Γερμανίας, αλλά και την πρότασή του να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ η Κ. Λαγκάρντ, την οποία αποδέχθηκε αμέσως η Αν. Μέρκελ.
Για να ξεφορτωθεί την πρώην υπουργό Οικονομικών του Νικολά Σαρκοζί, η οποία δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας;
Για να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το κόμμα της καθαρόαιμης Δεξιάς των Ρεπουμπλικανών που, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, πατώνει στη γαλλική πολιτική σκηνή και αναζητεί νέο ηγέτη; Ή απλώς βρίσκει ότι η προεδρία της ΕΚΤ «βολεύει» περισσότερο τα συμφέροντα της χώρας του, βλέποντας τον κίνδυνο να πάρει τη θέση το πουλέν της Αν. Μέρκελ, το «γεράκι» Γενς Βάιντμαν;
Ισως λίγο απ’ όλα... Αλλωστε ο Εμ. Μακρόν κυβερνά σήμερα τη Γαλλία ως απόλυτος άρχων, χωρίς αντιπολίτευση.
«Πολιτικό ζώον»
Ποια είναι, όμως, η 63χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης; Αρχισε την καριέρα της ως δικηγόρος, έγινε επιχειρηματίας και τελικά αναδείχθηκε «πολιτικό ζώον».
Απέτυχε δύο φορές να εισέλθει στην Ecole Nationale de l’ Administration (ΕΝΑ), οι απόφοιτοι της οποίας καταλαμβάνουν τα πολιτικά και οικονομικά αξιώματα στη Γαλλία. Και αναζήτησε, ως δικηγόρος, την τύχη της στις ΗΠΑ, χάρη σε μια υποτροφία. Εργάστηκε στην περίφημη δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie και μάλιστα έγινε πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής.
Δυναμική, υπέρμετρα φιλόδοξη και αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της επικοινωνίας και στο ντύσιμό της (οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι μία από τι καλύτερες πελάτισσες των διάσημων οίκων μόδας που βρίσκονται στην Avenue Montaigne στο Παρίσι), επιστρέφει στη Γαλλία, γίνεται υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου επί κυβέρνησης Βιλπέν και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών (2007-2011) επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.
Το 2011, εκμεταλλεύεται την πτώση του συμπατριώτη της επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην υπόθεση της καμαριέρας και προτείνεται από τον Νικολά Σαρκοζί για την αντικατάστασή του, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που τη θεωρεί σχεδόν Αμερικανίδα... Το 2016 ανανεώθηκε η θητεία της στο ΔΝΤ και από τον Νοέμβριο θα ηγηθεί της ΕΚΤ.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης συμμετείχε από το 2011 τακτικά στο Eurogroup και ήταν ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην Αθήνα. Αλλωστε πάντα ένωνε τη φωνή της με τους ισχυρούς, απόδειξη η στενή φιλία της με την Αν. Μέρκελ και η «ενήλικη» στάση της στην οδυνηρή για την Ελλάδα διαπραγμάτευση του καλοκαιριού 2015.
Ηδη, από το 2012 είχε δείξει τις προθέσεις της, παίζοντας το παιχνίδι του Βερολίνου, με τη δήλωση «οι Ελληνες πρέπει να μάθουν να πληρώνουν φόρους...»!
Για τη δήλωση αυτή επικρίθηκε ιδιαίτερα ιδίως από τον γαλλικό και βρετανικό Τύπο, που υπενθύμισε στην Κ. Λαγκάρντ ότι η ίδια δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο, λόγω ΔΝΤ, έχοντας εισόδημα πάνω από 400.000 ευρώ! Την ακολούθησε το 2018 ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφερόμενος στην «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια, είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των Βρυξελλών, ότι «οι Ελληνες έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια να πληρώνουν φόρους»! Λες και οι Ελληνες, οι περισσότεροι τουλάχιστον, δεν πλήρωναν ποτέ φόρους...
Ακυρες προβλέψεις
Η Κ. Λαγκάρντ επανήλθε, όμως, στις αιχμές κατά των Ελλήνων, εκτιμώντας ότι «τα φτωχά παιδιά της Αφρικής έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τους πολίτες της Αθήνας».
Οι γκάφες της δεν σταματούν στις δηλητηριώδεις δηλώσεις της κατά των Ελλήνων. Το 2007 είχε δηλώσει ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, ότι «η κρίση είναι πίσω μας». Επεσε τραγικά έξω.
Επίσης, το 2015, μετά τον θάνατο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλά, η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο εκλιπών μονάρχης ήταν «υπερασπιστής των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»! Είπαμε, πάντα υπέρ των ισχυρών και επίδειξη περιφρόνησης και αδιαφορίας απέναντι στους αδύνατους...
Στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί (η Κ. Λαγκάρντ μεσολάβησε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών για τη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ της εταιρείας Adidas του Γάλλου επιχειρηματία από την τράπεζα Credit Lyonnais), η Γαλλίδα «γλίστρησε» λόγω της θέσης που κατείχε στο ΔΝΤ...
Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (ειδικό Σώμα που αποτελείται από μέλη της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου) που εκδίκασε την υπόθεση καταδίκασε την Κ. Λαγκάρντ για «αμέλεια» και «παράλειψη», αλλά δεν έδωσε συνέχεια επικαλούμενο την «προσωπικότητα» της επικεφαλής του ΔΝΤ και τη θέση που κατείχε.
Οι επικριτές της Κ. Λαγκάρντ δεν είναι λίγοι μετά τον διορισμό της στην προεδρία της ΕΚΤ. Της προσάπτουν ότι δεν είναι οικονομολόγος και δεν έχει καμία εμπειρία στον τραπεζικό και γενικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ο Μάριο Ντράγκι και όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΕΚΤ. Πάντως, αναμένεται να ακολουθήσει την πολιτική του Ιταλού στο ύψος των επιτοκίων και στον έλεγχο του πληθωρισμού.
Το έργο της, λοιπόν, θα είναι δύσκολο και μην ξεχνάμε ότι καιροφυλακτεί για κάθε παραπάτημά της ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας