Ενας από τους πλέον δραστήριους φορείς του χώρου, η ASIFA HELLAS (Ελληνική Ενωση Κινουμένων Σχεδίων), έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής παραγωγής κινουμένων σχεδίων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των ογδόντα ετών ελληνικού animation, η ASIFA ετοιμάζει μια σειρά από σχετικές δράσεις, εκκινώντας από την απονομή των βραβείων «STRATOS» -προς τιμήν του μεγάλου Ελληνα animator Στράτου Στασινού- σήμερα Σάββατο 29 Μαρτίου στις 17.30 στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα).
Για πρώτη χρονιά θα απονεμηθούν οκτώ βραβεία animation (Καλύτερου Commissioned Film, Καλύτερης Σειράς, Καλύτερου Music Video Clip, Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ταινίας, Καλύτερης Μουσικής Ταινίας και Καλύτερης Ταινίας), η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Γιώργο Ζώη, Ελισάβετ Πανέτα, Εφη Παππά, Μαρία Μπούα και Ειρήνη Βιανέλλη, ενώ παρουσιάστρια θα είναι η ηθοποιός Χριστίνα Σωτηρίου.
Με αφορμή τα παραπάνω, συνομιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Κακαρούντα, βραβευμένο σκηνοθέτη και παραγωγό animation με σπουδές στις Εικαστικές και Επικοινωνιακές Τέχνες στη Γαλλία, στις Σχολές Καλών Τεχνών της Ανγκουλέμ και του Πουατιέ αντίστοιχα και πρόεδρο της ASIFA HELLAS από το 2022.
Ποιος είναι ο ρόλος των βραβείων «STRATOS» ως θεσμού στον χώρο του ελληνικού animation;
Τα τελευταία χρόνια τα βραβεία έχουν πάρει μεγαλύτερη έκταση. Ο στόχος είναι να δείξουμε στους φορείς ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε εδώ, και να μπορέσουμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν είμαστε απλά ακόμα μία ένωση χωρίς λόγο ύπαρξης, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε – και το επιτυγχάνουμε! Σιγά σιγά βλέπουμε ότι μας έχουν αγκαλιάσει ακόμα και άνθρωποι που δεν το περιμέναμε. Δημιουργήσαμε ένα εύηχο και διεθνώς αναγνωρίσιμο brand-name, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν σημαντικό άνθρωπο του ελληνικού animation, τον Στράτο Στασινό, προσελκύοντας σταδιακά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Εκτός των άλλων, είναι και ένας απολογισμός της ετήσιας παραγωγής και μια ευκαιρία να αναδειχθούν νέα ταλέντα και να προβληθούν οι δουλειές τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ποια είναι η θέση του ελληνικού animation στον παγκόσμιο χάρτη;
Δυστυχώς, είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά. Παλιότερα, όταν έβγαινα έξω, υπήρχε μια απουσία της Ελλάδας. Σήμερα έχουμε καταφέρει να καθιερώσουμε την παρουσία μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Ανσί με καλά αποτελέσματα, με το περίπτερο της ASIFA να είναι πιο δραστήριο από χώρες όπως για παράδειγμα η Ινδία, η οποία προφανώς έχει πολύ καλύτερη αντίληψη στον χώρο και μεγάλη αγορά. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε. Οι Έλληνες έχουν την τάση να συγκρίνονται με χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείς να συγκριθείς με αυτά τα μεγέθη – για τον τουρισμό ναι, αλλά όχι στο animation. Ακόμα και να επενδύσει η πολιτεία όπως στον τουρισμό, όμως, δεν αρκεί να ανοίξει η πίτα και να πέσουν χρήματα. Πρέπει τα χρήματα αυτά να αξιοποιούνται για την παραγωγή ωραίων, ποιοτικών έργων που θα μπορέσουν μετά να βγουν προς τα έξω και να είναι ανταγωνιστικά.
Πώς βλέπετε το μέλλον του animation στην Ελλάδα και τι περιθώρια έχει η ASIFA να το ενισχύσει;
Υπάρχει πολύ ταλέντο και πολλή όρεξη. Τώρα ειδικά με τις νέες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η φοιτητική, είδαμε πάρα πολύ ωραίες ταινίες – έπαθα σοκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις έβαλαν τα γυαλιά και σε εμάς τους επαγγελματίες. Αυτό είναι αισιόδοξο. Ωστόσο πρέπει να υπάρξουν και οι συνθήκες για να μη φεύγουν αυτά τα παιδιά, να επενδύουμε πάνω τους ως πολιτεία για να έχουν μια υγιή ζωή, δουλειά, να απολαμβάνουν να φτιάχνουν τέχνη αντί να το κάνουν σαν θυσία. Πασχίζουμε για να αλλάξει αυτό, γιατί είναι κάτι που αφορά συνολικά την τέχνη στην Ελλάδα, όχι μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο.
Θα ήθελα να δω τα επόμενα χρόνια ένα πρόγραμμα σπουδών πλήρους κύκλου για το animation, γιατί πρέπει και σε επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευσης να αναπτυχθούμε. Ευτυχώς, σήμερα τέχνες όπως τα κόμικς και το κινούμενο σχέδιο δεν αντιμετωπίζονται όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Βέβαια, το animation έχει πολλές ακόμη εφαρμογές: διαφήμιση, videogames, medical animation, διάφορα. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν καλή ενημέρωση, για να αποφεύγουν παγίδες – πολλοί πιστεύουν ότι θα βγουν στο εξωτερικό και θα γίνουν πλούσιοι κάνοντας animation, αλλά δεν είναι έτσι: θέλει πολύ μόχθο. Προσωπικά, με ενδιαφέρει οι νέοι καλλιτέχνες να μην τραβήξουν αυτό που τραβήξαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια. Με μόρφωση, με στήριξη, με επαφές με τους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα creative hub, ένα δίκτυο ανθρώπων του κλάδου, και να προωθήσουμε τη δημιουργία συνεργειών κάθε λογής, ακόμα και διακλαδικών: φέρ’ ειπείν, δημιουργοί κόμικς θα μπορούσαν να απασχολούνται σε παραγωγές animation ακόμα κι αν δεν έχουν εξειδίκευση στο κινούμενο σχέδιο φιλοτεχνώντας storyboards. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας