Συζητήθηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη χρονιά που φεύγει και δικαίως. Και θα συνεχίσει να συζητιέται καθώς οι συνέπειες από την εφαρμογή της και τη χρήση της θα είναι ανυπολόγιστες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής μας και, αν και συχνά λόγω του «νεαρού της ηλικίας της» κάνει «λάθη» και προκαλεί αμηχανία, συνεχώς «βελτιώνεται».
Το ζητούμενο, όμως, είναι να βελτιώσει τις ζωές μας. Και εδώ τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ξεκάθαρα αλλά φαίνονται σκοτεινά. Τις ανησυχίες τους γύρω από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καλλιτεχνική παραγωγή έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια επαγγελματίες του χώρου της τέχνης, φιλόσοφοι, θεωρητικοί της τέχνης και της τεχνολογίας κ.ά. Αυτές τις ανησυχίες αφουγκράστηκε η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς πριν από μερικούς μήνες και οδηγήθηκε στη διοργάνωση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, στην οποία πήραν μέρος δημιουργοί κόμικς και ειδικοί επιστήμονες καταθέτοντας τις απόψεις τους και ανοίγοντας τον διάλογο. Συνεχίζοντας αυτόν τον διάλογο η Ακαδημία απηύθυνε κάλεσμα προς εικονογράφους και δημιουργούς κόμικς να υποβάλουν τα έργα τους και να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Εμείς και η ΑΙ».
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 45 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που φιλοτέχνησαν έργα ειδικά για την έκθεση αυτή η οποία, σε επιμέλεια του εικαστικού και δημιουργού κόμικς Γαβριήλ Τομπαλίδη, ανοίγει τις πύλες της την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια των εορτών. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισέβαλε τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας και υπόσχεται να διευκολύνει ποικιλοτρόπως την καθημερινότητά μας.
Ομως, όπως συμβαίνει με κάθε νέο εργαλείο, κρύβει αρκετούς κινδύνους που κυρίως εξαρτώνται από το ποιος το χρησιμοποιεί και για ποιο σκοπό. Πιο ορατός απ’ όλους είναι ο κίνδυνος της μαζικής λογοκλοπής και καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων, που ήδη τη βιώνουν σε ανεξέλεγκτο βαθμό οι καλλιτέχνες από τις διάφορες AI μηχανές. Το φαινόμενο οφείλει να ρυθμιστεί άμεσα, όμως μέχρι σήμερα αναπτύσσεται σε ένα κενό, προκαλώντας προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον», τονίζει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της και καλεί στη συνέχεια και τη διεύρυνση του διαλόγου για ένα θέμα που αφορά τον καθένα και την καθεμία.
♦ «Εμείς και η AI»
Εκθεση κόμικς και εικονογράφησης
Πού: Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος
Πότε: 19 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου, 18.00-22.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 19/12 στις 19.00
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας