Το θρίλερ «Ανατομία μιας πτώσης» θριάμβευσε στα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία της Γαλλίας αποσπώντας έξι διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της καλύτερης ταινίας, παίρνοντας νέα ώθηση ενόψει των Όσκαρ, στα οποία έχει πέντε υποψηφιότητες.
Όμως οι νικητές και οι ηττημένοι της βραδιάς επισκιάστηκαν από την ομιλία της Τζουντίθ Γκοντρές, η οποία ανέβηκε στη σκηνή για να καταγγείλει την σεξουαλική βία και την ατιμωρησία στη βιομηχανία του σινεμά.
Η 51χρονη ηθοποιός, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος MeToo της Γαλλίας, κατηγόρησε τους σκηνοθέτες Μπενουά Ζακό και Ζακ Ντουαγιόν ότι την κακοποίησαν σεξουαλικά όταν ήταν έφηβη. Και οι δύο αρνούνται τους ισχυρισμούς.
«Γιατί να δεχτούμε ότι αυτή η τέχνη που αγαπάμε τόσο πολύ, αυτή η τέχνη που μας ενώνει, χρησιμοποιείται ως κάλυψη για την παράνομη εμπορία νεαρών κοριτσιών;» διερωτήθηκε.
Η Ζυστίν Τριετ, η οποία έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας, για την ταινία «Aνατομία μιας πτώσης», αφιέρωσε το βραβείο της στα θύματα.
«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το Σεζάρ σε όλες τις γυναίκες (...) σε εκείνες που πετυχαίνουν και σε εκείνες που αποτυγχάνουν, σε εκείνες που έχουν πληγωθεί και απελευθερώνονται μιλώντας, και σε εκείνες που δεν πετυχαίνουν», δήλωσε.
H πρωταγωνίστρια τη ταινίας, Σάντρα Χιούλερ, κέρδισε Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της ως η σύζυγος, που κατηγορείται για τη δολοφονία του άνδρα της.
Το ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευση τέθηκε από την αρχή της βραδιάς από την ηθοποιό και σκηνοθέτη Βαλερί Λεμερκιέ, η οποία προήδρευσε της τελετής.
«Δεν θα φύγω από αυτή τη σκηνή χωρίς να επαινέσω εκείνους που κλονίζουν τις συνήθειες και τα έθιμα ενός πολύ παλιού κόσμου, όπου τα σώματα ορισμένων ήταν σιωπηρά στη διάθεση των σωμάτων άλλων», είπε.
Το πρώτο βραβείο της τελετής στο Ολυμπιά του Παρισιού απονεμήθηκε στην Αντέλ Εξαρχόπουλος για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στην ταινία «All Your Faces», στην οποία υποδύεται ένα θύμα αιμομιξίας.
Ο σκηνοθέτης του «Οπενχάιμερ», Κρίστοφερ Νόλαν, έλαβε τιμητικό Σεζάρ, το οποίο το παρέδωσε η Μαριόν Κοτιγιάρ.
Πριν από την απονομή, περίπου εκατό άτομα διαδήλωσαν μπροστά από τον χώρο, μετά από κάλεσμα του συνδικάτου CGT για τη στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής βίας.
«Όλοι μαζί, μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε τα πράγματα να αλλάξουν, ένας πραγματικά καλύτερος κόσμος μπορεί να ανοίξει», δήλωσε η ηθοποιός Άννα Μουγκλαλίς, η οποία κατηγόρησε τους σκηνοθέτες Ντουαγιόν και Φιλίπ Γκαρέλ ότι την κακοποίησαν σεξουαλικά.
Ο Άριελ Βορτχάλτερ τιμήθηκε με το Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Le procès Goldman».
Πριν από την απονομή των βραβείων, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ρασίντα Ντατί εξέφρασε τη λύπη της για τη «συλλογική τύφλωση» που «κράτησε για χρόνια» στην κινηματογραφική βιομηχανία, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Le Film Francais.
Το γαλλικό σινεμά έχει συγκλονιστεί από καταγγελίες ότι για δεκαετίες απέκρουε τον σεξισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση. Ένας από τους «πρωταγωνιστές» των υποθέσεων ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που κατηγορείται για βιασμό, σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις από περισσότερες από δώδεκα γυναίκες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Τον υπερασπίστηκε μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, που δέχτηκε πυρά όταν είπε πως ο 75χρονος ηθοποιός είχε γίνει στόχος «ανθρωποκυνηγητού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας