Αυτήν την εποχή ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού απολαμβάνει τις διακοπές του στα παράλια ή στα ορεινά σημεία του Πηλίου και γενικότερα της Μαγνησίας. Σαφώς οι ιδέες για σύντομες εκδρομές σε αυτήν την ιδιαίτερα προικισμένη από τη φύση γωνιά της Θεσσαλίας είναι πολλές και το σίγουρο είναι πως αν κάποιος αποφασίσει να περάσει εδώ μερικές ημέρες από τις διακοπές του, δεν θα βαρεθεί λεπτό.
Ανάμεσα στις γνωστές επιλογές για εξερευνήσεις στις ακτές του μεγάλου και πανέμορφου θεσσαλικού κόλπου, ερχόμαστε να προσθέσουμε ακόμη μία που αυτήν τη φορά δεν θα ακολουθήσει στεριανούς, αλλά θαλάσσιους δρόμους. Επιλέγοντας κάποια από τις μονοήμερες εκδρομές που πραγματοποιούνται με αφετηρία τον Βόλο, τα Καλά Νερά ή την Αμαλιάπολη, μπορείτε να επισκεφθείτε διά θαλάσσης μερικά από τα ομορφότερα παράκτια σημεία της Ελλάδας, να κολυμπήσετε σε υπέροχες ακρογιαλιές, να ανακαλύψετε νησάκια των οποίων αγνοούσατε την ύπαρξη.
Επειδή ο Παγασητικός είναι μια φιλική θάλασσα, μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι με εξωλέμβιο (δεν απαιτείται ειδική άδεια χειριστή) και εύκολα να επισκεφθείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα σας παρουσιάσουμε. Πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Νήσος Πρασούδα
Στον θαλάσσιο δρόμο για την κουκλίστικη Τζάστενη το βλέμμα ανιχνεύει τη βραχονησίδα Πρασούδα με το ερημοκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και τον εντυπωσιακό βυθό. Το νησάκι έχει έκταση μόλις επτά στρεμμάτων και είναι στο σύνολό του κατάφυτο από πολύ πυκνή βλάστηση μεσογειακής μακίας. Το ερειπωμένο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής είναι σταυροειδής βασιλική με τρούλο και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Εικάζεται ότι εδώ υπήρχε μικρό μοναστήρι.
Αν σας αρέσει να παρατηρείτε τον βυθό, μπορείτε να βουτήξετε με τη μάσκα σας στα νερά της Πρασούδας όπου σε βάθος 5-10 μέτρων θα απολαύσετε ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα. Αν θελήσετε να εξερευνήσετε τα χαλάσματα του μοναστηριού να είστε λίγο προσεκτικοί, καθώς οι ντόπιοι λένε ότι το νησί έχει πολλά φίδια (τα οποία όμως δεν είδαμε εμείς). Προσοχή, καθώς το νησί ολόγυρα έχει πετρώδεις ακτές και δεν είναι εύκολη η προσέγγισή του με σκάφος.
Νήσος Αλατάς και Γλαρονήσι

Η νησίδα Αλατάς σχεδόν ακουμπά στην πηλιορείτικη ακτή και φράζει με τη μακρόστενη παρουσία της τον κόλπο της Μηλίνας. Πρόκειται για ένα κατάφυτο από ελιές νησί με έκταση περίπου μισό τ.χ. Το όνομά του προήλθε από τις αλυκές που υπήρχαν στην απέναντι στεριά.
Εδώ βρίσκεται το έρημο πια μοναστήρι των Τεσσαράκοντα ή Σαράντα Μαρτύρων, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του Πηλίου, αφού εδώ το 1823 οχυρώθηκαν οι επαναστατημένοι Πηλιορείτες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ν’ αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους Τουρκαλβανούς. Ο Αλατάς διαθέτει μια θαυμάσια ερημική βοτσαλωτή παραλία στη δυτική του άκρη, η οποία φυσικά προσεγγίζεται μόνο με σκάφος. Στη βορειοδυτική άκρη του και μόλις 200 μέτρα μακριά ξεχωρίζει το μικροσκοπικό Γλαρονήσι, με διάμετρο μόλις 60 μέτρων και ένα και μοναδικό δέντρο να έχει φυτρώσει επάνω στα βράχια του. Στο Γλαρονήσι νωρίς το πρωί μπορείτε να δείτε, αν είστε τυχεροί, κάποια από τις φώκιες του Παγασητικού να λιάζεται επάνω στις βράχινες πλάκες του.
Τζάστενη και ψαροχώρι Κόττες
Από την Πρασούδα, το στεριανό λιμανάκι Τζάστενη απέχει μόλις 1 ν.μ. Εδώ έρχονται συχνά ιστιοφόρα, αλλά και εκδρομικά σκάφη από τα παράκτια θέρετρα του Παγασητικού και αγκυροβολούν στον μικρό όρμο με τα παραδοσιακά οικήματα και τα λιόδεντρα. Η Τζάστενη είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Πηλίου που με τη φωτογραφική τους αύρα καθιέρωσαν τον Παγασητικό ως έναν από τους πλέον αγαπητούς θαλασσινούς προορισμούς στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Εκτός από τη δημοφιλή Τζάστενη, αξίζει να επισκεφθείτε το απόμερο και ξεχασμένο από τον χρόνο ψαροχώρι Κόττες (4 ν.μ. από την Τζάστενη).
Εδώ θα δέσετε στο πιο απόμερο σημείο του όρμου όπου υπάρχει η πασίγνωστη στους ιστιοπλόους ταβέρνα «Αγγελος» (διαθέτει μόλο) και θα περπατήσετε ώς τον παραδοσιακό ναό των Αγίων Αναργύρων.
Παλαιό Τρίκερι και νήσος Πυθού
Το μοναδικό κατοικήσιμο νησάκι του Παγασητικού είναι το Παλαιό Τρίκερι. Το νησί έχει εύκολη πρόσβαση με θαλάσσιο ταξί από το αντικρινό λιμανάκι του Αλογόπορου.
Ωστόσο εδώ, εκτός από τα εκδρομικά σκάφη, προσεγγίζει και το πλοίο της γραμμής που εκτελεί ξανά το δρομολόγιο Βόλος-Παλιό Τρίκερι-Αγία Κυριακή. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ενώ το μοναδικό χωριό είναι το αγκυροβόλιο του Αγιου Γιάννη με τις περίφημες ψαροταβέρνες. Παραδοσιακό καλντερίμι θα σας οδηγήσει στην κορυφή του λόφου όπου δεσπόζει το φρουριακής μορφής μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1837. Εδώ από το 1948 μέχρι το 1953 έζησαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες έως και 5.000 γυναίκες, πολιτικές εξόριστοι.
Το Παλαιό Τρίκερι διαθέτει θαυμάσιες παραλίες, όλες στρωμένες με σκουρόχρωμη άμμο ή βοτσαλάκια με ρηχά νερά και άφθονες ελιές να τις περιτριγυρίζουν. Θα τις επισκεφθείτε από μονοπάτι ή με δικό σας βαρκάκι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ακρογιάλι της Πράσινης Αμμου, η ακτή Παρδαλός και οι αμμουδιές Αφεκτά, Αγιος Γεώργιος και Αγία Σοφία. Στην είσοδο του Παγασητικού Κόλπου, μόλις ένα ναυτικό μίλι βορειοδυτικά της ακρογιαλιάς Πράσινη Αμμος, θα διακρίνετε μια συστάδα τριών βραχονησίδων, με μεγαλύτερη από αυτές τη νησίδα Πυθού. Η Πυθού έχει μια εντυπωσιακή παντελώς ερημική παραλία, ενώ στη βόρεια πλευρά της έχει εντοπιστεί σε αρκετό βάθος τμήμα πολεμικού αεροσκάφους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Βέβαια το νησάκι έχει συνδέσει το όνομά του με μια τραγική, αλλά και περίεργη ιστορία. Ηταν Ιούνιος του 1963 όταν η Αυστριακή συγγραφέας Χέλγκα Πογκλ δέχτηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία, λίγα μέτρα από την ακτή, ενώ στη στεριά βρίσκονταν ο σύζυγός της και μια φίλη της. Πάντως πολλοί ντόπιοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τελικά η Αυστριακή δεν δέχτηκε επίθεση από καρχαρία και ότι πίσω από τον θάνατό της κρύβονται άλλα αίτια…
📌 Το θαλασσινό τουρ στα νησιά του Παγασητικού μπορεί να πραγματοποιηθεί με αρκετούς τρόπους, κάποιοι από αυτούς πιο ακριβοί, άλλοι αρκετά φθηνότεροι, αλλά και βολικοί.
Μπορείτε από τον Βόλο να μισθώσετε για μία ημέρα ιστιοφόρο και να απολαύσετε μια κρουαζιέρα στον απάνεμο κόλπο.
Από τα Καλά Νερά αναχωρούν γύρω στις δέκα το πρωί εκδρομικά καΐκια και ημερόπλοια που προσεγγίζουν τα νησάκια, σταματούν σε διάφορα σημεία για μπάνιο και επιστρέφουν το απόγευμα κατά τις επτά.
Επίσης αναχώρηση ημερόπλοιου γίνεται και από την Αμαλιάπολη.
Για μεγαλύτερη αυτονομία μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι με εξωλέμβιο μικρής ιπποδύναμης (δεν απαιτείται ειδική άδεια χειριστή, όμως χρειάζεται να ξέρετε από θάλασσα) και να κάνετε τις βόλτες σας στον Παγασητικό Κόλπο.
Το πλοίο «Αγιος Νικόλαος» εκτελεί τα επιδοτούμενα δρομολόγια Βόλος-Παλαιό Τρίκερι-Αγία Κυριακή κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή (πληροφορίες Λιμεναρχείο Βόλου στο τηλ. 24213 53800).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας