Λουκάνικα, ζαμπόν και μπέικον αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Το ίδιο και το κόκκινο κρέας, όταν είναι μέρος της καθημερινής μας δίαιτας. Η ανακοίνωση της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μελετά την αιτιολογία και την επιδημιολογία του καρκίνου, επιβεβαίωσε τις μέχρι σήμερα ενδείξεις που ήθελαν το επεξεργασμένο, αλλά και το κόκκινο κρέας να αυξάνουν τις πιθανότητες διάγνωσης με καρκίνο.
Τα νέα ευρήματα του Διεθνούς Γραφείου για την Ερευνα του Καρκίνου (ΙΑRC), που δημοσιεύονται στο The Lancet Oncology, προέκυψαν από τη μετα-ανάλυση σημαντικού όγκου μελετών και δείγματος πληθυσμού (800 μελέτες, χιλιάδες συμμετέχοντες).
Οι 22 επιστήμονες από 10 χώρες του IARC εκτίμησαν την καρκινογένεση που προκαλούν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και συμπέραναν ότι αυξάνουν κατά 18% την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Παράλληλα, ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι η εν λόγω κατανάλωση σχετίζεται με την εμφάνιση κι άλλων καρκίνων του πεπτικού, όπως είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, του στομάχου και του προστάτη.
Η ποσότητα μετράει
Η ποσότητα είναι καθοριστική, λένε οι επιστήμονες. «Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση», επισημαίνει ο δρ. Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ. Η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.
«Η ένδειξη είναι ισχυρή, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ερχεται να επιβεβαιώσει τις μέχρι σήμερα μελέτες», σημειώνει ο Βασίλης Γεωργούλιας, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο μηχανισμός πίσω από τον συσχετισμό είναι ακόμα υπό έρευνα, ωστόσο δίνονται ορισμένες πιθανές ερμηνείες.
Η παραγωγή νιτροζαμινών στο έντερο ή πολυκυκλικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι είναι καρκινογόνοι και προσβάλλουν τα γονίδια, είναι μεταξύ αυτών.
Η μετα-ανάλυση του IARC, εξηγεί ο καθηγητής, ζητά από τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες να ενημερώσουν τον κόσμο και να εκδώσουν επιστημονικές οδηγίες.
Η ομάδα του Στράιφ δεν λέει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τελείως το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας, αλλά ότι θα πρέπει να σκεφτούμε να μειώσουμε την κατανάλωσή του.
Μεσογειακή διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, εκτιμά ο καθηγητής Βασ. Γεωργούλιας, απέχουν από την υψηλή κατανάλωση καπνιστών, αλλαντικών και ματωμένων κόκκινων κρεάτων.
Παρ’ όλα αυτά επιφυλάσσεται, δεδομένης της μεγάλης συχνότητας των καρκίνων του παγκρέατος και του στομάχου τα τελευταία χρόνια.
Κάτι που μπορεί να οφείλεται -σύμφωνα με τον ίδιο- και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.
«Ας μείνουμε στη δική μας διατροφική παράδοση, μακριά από βορειοδυτικά πρότυπα», σημειώνει.
Ο περιορισμός της ποσότητας του επεξεργασμένου και του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε είναι μια καλή αρχή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ή, ακόμα, η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με το νωπό κοτόπουλο ή με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα αυγά και τα όσπρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας