Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αν η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση μορφών καρκίνου, θα άλλαζαν οι μελλοντικές θεραπείες και θα είχαμε ένα απλό και φθηνό μέσο για να καταπολεμηθεί η ασθένεια | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Και αν η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο;

Συχνά κατά το παρελθόν έχουν εκφραστεί εκτιμήσεις ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, ενός φθηνού και διαδεδομένου φαρμάκου παγκοσμίως, θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου.

Ωστόσο οι σχετικές μελέτες είχαν πραγματοποιηθεί σε μικρή κλίμακα.

Μια απάντηση σε αυτή την απορία έρχεται τώρα να δώσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή που ξεκίνησε στη Βρετανία, στην οποία θα μετάσχουν 11.000 άνθρωποι που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου.

«Προσθήκη Ασπιρίνης Φάση 3»

Πρόκειται για την κλινική δοκιμή που φέρει τον τίτλο «Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3» και σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, θα διαρκέσει 12 χρόνια.

Μεταξύ των ασθενών που θα λάβουν μέρος, οι 9.000 είναι από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 από την Ινδία.

Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στη δεύτερη 100 μιλιγκράμ, ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο.

Ολοι τους στη συνέχεια θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.

Ίσως «αλλάξουν τα δεδομένα»

Σύμφωνα με τη Δρα Φιόνα Ρέντινγκτον, αυτή η κλινική δοκιμή μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα».

«Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση» για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, υπεύθυνη ερευνητικής μονάδας του πανεπιστημίου UCL, τόνισε πως «αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και αν η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας