Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η καθηγήτρια Yonina Eldar | Technion

Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων

Μια από τις πλέον χρήσιμες και ακίνδυνες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα σύντομα θα γίνεται οπουδήποτε παραστεί ανάγκη, εκτός νοσοκομείου και εξεταστικών κέντρων, με εξ αποστάσεως σύνδεση μέσω δικτύου και άμεση παροχή βοήθειας.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας από Ισραηλινούς επιστήμονες ο κατάλληλος εξοπλισμός θα γίνει φορητός για να χρησιμοποιείται εύκολα συνήθως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως σε περιπτώσεις αιφνίδιας ασθένειας και ατυχημάτων.

Επίσης θα είναι χρήσιμο για εξέταση στα σπίτια ατόμων μεγάλης ηλικίας αλλά και σε υπό ανάπτυξη χώρες που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Με τέτοια ευελιξία το νοσηλευτικό προσωπικό θα πραγματοποιεί υπερηχογράφημα και θα αποστέλλει τις εικόνες με όλα τα σχετικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση) στους αρμόδιους γιατρούς.

Η τεχνική του υπερηχογραφήματος που χρησιμοποιείται σήμερα οπουδήποτε στο κόσμο είναι η ίδια. Ο γιατρός έχοντας επαλείψει την επίμαχη περιοχή του σώματος με κατάλληλη αλοιφή ακουμπάει πιέζει ελαφρά και μετακινεί ειδικό εξάρτημα το οποίο εκπέμπει υπερήχους και λαμβάνει την ανάκλαση από τους ιστούς.

Η ειδική κεφαλή συνδέεται με συσκευή μεγάλου μεγέθους, που θυμίζει παλμογράφο, στην οθόνη της οποίας απεικονίζεται το υπό εξέταση όργανο που σκανάρεται σε διάφορες αναλύσεις και μεγέθη εικόνων, καθώς και με καταγραφή διαφόρων ειδικών παραμέτρων.

Η τεχνική είναι μη επεμβατική, απολύτως ασφαλής ακόμη και για εγκύους διότι η εξέταση των οργάνων αλλά και τους εμβρύου γίνεται με υπερήχους. Δηλαδή με ηχητικά σήματα υψηλότερης συχνότητας από αυτή που μπορούμε να ακούσουμε τα οποία διαπερνούν τους ιστούς και εστιάζουν όπου χρειάζεται χωρίς οποιαδήποτε επίπτωση.

Όσο και αν ακουστεί παράξενο η φιλοσοφία της τεχνολογίας σε γενικές γραμμές μοιάζει με τα sonar που χρησιμοποιούνται από πλοία, υποβρύχια κλπ., για την έρευνα, τον εντοπισμό και τον προσδιορισμό της απόστασης συγκεκριμένων στόχων εν καιρώ ειρήνης αλλά και πολέμου.

Η μετατροπή του εξοπλισμού για υπερηχογραφήματα σε φορητό έγινε από ερευνητές του εργαστηρίου SAMPL (Signal Acquisition Modeling and Processing Lab) του Ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Technion.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Yonina Eldar, διευθύντριας του SAMPL, η ομάδα της προχώρησε σε δυο κατευθύνσεις που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λογισμικού και την δημιουργία της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για χρήση οπουδήποτε.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν αλγόριθμο ο οποίος συμπιέζει το μέγεθος του ψηφιακού αρχείου που παράγεται από το υπερηχογράφημα προκειμένου να γίνει εύκολα διαχειρίσιμο από τον φορητό εξοπλισμό διατηρώντας μόνον τα αναγκαία δεδομένα ενώ τα υπόλοιπα αφαιρούνται. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προγραμματισμένη δειγματοληψία δεδομένων.

Θυμίζει δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το «ζιπάρισμα» αρχείων στον υπολογιστή. Επίσης θυμίζει και την τεχνική συμπιεσμένης ψηφιακής ηχογράφησης που ενώ διατηρεί το βασικό μουσικό περιεχόμενο αφαιρεί εκείνο που «θεωρεί» μη αναγκαίο για την αναλλοίωτη, ως τον τρόπο αντίληψης του ανθρώπινου εγκέφαλου, αναπαραγωγή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα πασίγνωστα αρχεία mp3 και οι προγενέστεροι κώδικες PASC στα ψηφιακά κασετόφωνα DCC, και ATRAC στο Mini Disc, αντίστοιχα των PHILIPS και SONY.

Όπως αναφέρεται το αρχείο του υπερηχογραφήματος μπορεί να μεταφερθεί στο υπολογιστικό νέφος ή σε εξ΄ αποστάσεως μονάδα επεξεργασίας για να εκπεμφθεί χωρίς χρονοτριβή συνήθως σε νοσοκομείο προς έλεγχο, αξιολόγηση και παροχή οδηγιών επί τόπου νοσηλείας.

Ο δεύτερος στόχος που επετεύχθη ήταν η κατασκευή ειδικής «κεφαλής» που θα χρησιμοποιείται στο σώμα του εξεταζόμενου χωρίς όμως την ανάγκη να συνδέεται με ογκώδη μηχανήματα.

Το εργαστήριο της καθηγήτριας Yonina Eldar είναι εξειδικευμένο στην ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων επεξεργασίας δεδομένων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μόνον το αναγκαίο δείγμα από το αρχείο ώστε και «ελαφρύ» να είναι για τις συσκευές αλλά και αναλλοιώτο ως προς το περιεχόμενο του.

Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη συνολικώς η διαχείριση συμπιεσμένων αρχείων έχει πλεονεκτήματα ως προς την ταχύτητα ανάκτησης και μετάδοσης προς όφελος του χρόνου επεξεργασίας, της κατανάλωσης ισχύος και του μειωμένου κόστους κατασκευής των συσκευών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας