Οι πλούσιες χώρες δεν θα αποφύγουν τα προβλήματα των φτωχών χωρών, όσον αφορά τις πλημμύρες των ποταμών τους και τις επιπτώσεις για τις κοντινές πόλεις. Γι' αυτό, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν νέες επενδύσεις πρόληψης και προστασίας έναντι του κινδύνου των πλημμυρών.
Αν και μέχρι σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν καταφέρει να μετριάσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πλημμυρίζουν τα δέλτα των μεγάλων ποταμών τους, αυτό δεν φαίνεται εφικτό να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, κυρίως λόγω της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν δικαιολογείται επανάπαυση αναφορικά με τα ποτάμια, εφόσον ο κίνδυνος για τους γειτονικούς πληθυσμούς θα μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς αλλάζουν οι κλιματικές συνθήκες προς το χειρότερο.
Τεράστιες πόλεις όπως η Σαγκάη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Βαρκελώνη έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή τεράστιων δέλτα ποταμών και σταδιακά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες.
Η μελέτη συνυπολόγισε τους ανθρωπογενείς παράγοντες κινδύνου (οικονομικές-κοινωνικές δραστηριότητες, υπερπληθυσμός), τους γεωφυσικούς (καθίζηση εδαφών) και τους περιβαλλοντικούς (αλλαγή κλίματος, άνοδος στάθμης θαλασσών).
Η έρευνα κάλυψε τα δέλτα 48 μεγάλων ποταμών σε όλο τον κόσμο, γύρω από τα οποία -ή ακόμη χειρότερα πάνω στα οποία- ζουν περισσότεροι από 340 εκατομμύρια άνθρωποι. Δέλτα ποταμών όπως του Ρήνου στην Ολλανδία και του Μισισιπί στις ΗΠΑ είναι μεν πιο σταθερά προς το παρόν, όμως σε βάθος χρόνου ακόμη και γι' αυτά το «προφίλ» κινδύνου αυξάνεται σημαντικά, από τέσσερις έως οκτώ φορές, αν δεν γίνουν νέες επενδύσεις και παρεμβάσεις.
Για χώρες όπως η Ολλανδία, όπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και δίνουν μια συνεχή μάχη με τα νερά, η νέα μελέτη αποτελεί προειδοποιητικό καμπανάκι ότι ο πλούτος τους ίσως να μην είναι αρκετός στο μέλλον.
Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόκληση είναι να εφαρμοστούν πλέον όχι συμβατικές, αλλά νέες «έξυπνες» λύσεις μηχανικής που θα είναι οικολογικού χαρακτήρα, δηλαδή θα έχουν σύμμαχο τα οικοσυστήματα και όχι αντίπαλο.
Μια βασική πρόταση είναι να αφεθεί η φύση να ξαναδημιουργήσει υγρότοπους στα δέλτα και αυτοί να μην αποστραγγίζονται. Οι υγρότοποι αυτοί θα μπορούσαν επίσης να αναδημιουργηθούν με τις κατάλληλες μηχανικές παρεμβάσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζάκαρι Τέσλερ του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης και με τη συμμετοχή της ελληνικής καταγωγής Έφης Φούφουλα-Γεωργίου, καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας