Το καλοκαίρι του 2014, όταν πλέον οι φωνές των νοσοκομειακών γιατρών και των κοινωνικών ιατρείων έφεραν τη διεθνή κατακραυγή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε από τους δανειστές να πάρει μέτρα για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση.
«Ο λόγος γίνεται για δύο υπουργικές αποφάσεις που, όχι μόνο δεν ήραν τους θεσμικούς αποκλεισμούς των ανασφάλιστων πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας, αντίθετα επέτειναν τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς, αποστερώντας τους ανθρώπους από θεμελιώδεις υγειονομικές υπηρεσίες», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Ο γραφειοκρατικός-ελεγκτικός λαβύρινθος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μέσα από τον οποίο έπρεπε να περάσει ο ασθενής, καταστρατηγούσε την έννοια του δικαιούχου δωρεάν περίθαλψης.
Τρανό παράδειγμα, η θεσμοθέτηση τριμελών επιτροπών που συστήνονταν στα νοσοκομεία (αποτελούμενες από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, τον συντονιστή διευθυντή του αντίστοιχου τομέα και τους διευθυντές της διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας), που είτε απέρριπταν είτε εισηγούνταν στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου την έγκριση της δαπάνης.
Οι αποφάσεις κάθε τριμελούς επιτροπής μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να γίνουν αντικείμενο ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προκαλώντας φόβο σε κάποιους.
Στις παροχές που προβλέπονταν στο θεσμικό πλαίσιο, δεν συμπεριλαμβάνονταν οι διαγνωστικές εξετάσεις, η αποκατάσταση, ο προγεννητικός έλεγχος, μερικές κατηγορίες ιατρικών βοηθημάτων (κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας) και η προληπτική ιατρική, ενώ πολύ συχνά οι δικαιούχοι δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, λόγω έλλειψής τους στα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά και προβλημάτων στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μετάβαση στην καθολική κάλυψη των πολιτών και ειδικότερα στο άνοιγμα των πυλών της δημόσιας υγείας στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που σήμερα φτάνουν τα 3 εκατομμύρια!
Τελικά, η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θέμα, μετά την αρχική ανακοίνωσή της τον περασμένο Μάιο, αναμένεται να νομοθετηθεί προσεχώς και προβλέπει τη θέσπιση Βιβλιάριου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ), με ισχύ ενός έτους, για 19 κατηγορίες δικαιούχων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας