Η επιστολή προς την 3η ΥΠΕ, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», είναι το κείμενο στο οποίο κατέληξε η συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα του νοσοκομείου, στην οποία μετέχουν όλοι οι χειρουργοί και όλοι οι αναισθησιολόγοι! Η περιγραφή του αδιεξόδου ενώπιον του οποίου βρίσκονται, αναλυτική και καθηλωτική, εξηγεί γιατί προσφάτως ζήσαμε την κατάρρευση αναισθησιολόγου μέσα στο νοσοκομείο ύστερα από 16ωρη συνεχή εργασία...
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που οι γιατροί δίνουν στην 3η ΥΠΕ περιθώρια μέχρι την επόμενη Τετάρτη -όταν θα συγκληθεί εκ νέου συνέλευση- για λύση του προβλήματος. «H απόφαση είναι το χτύπημα της καμπάνας», λέει γιατρός στην «Εφ.Συν.», σημειώνοντας ότι «εδώ που έχουμε φτάσει, δεν αποκλείονται πλέον και μαζικές παραιτήσεις»!!! Διότι οι άνθρωποι βλέπουν ότι ενώ μέχρι τώρα θεωρούνταν επίτευγμα να διεξάγεται το 40% των χειρουργείων, τώρα πια «είμαστε στο σημείο που δεν θα γίνεται κανένα τακτικό και οι εφημερίες ακόμη θα βγαίνουν με εξαιρετική δυσκολία».
Το λέει καθαρά η απόφασή τους: «Μετά από μία μακρά περίοδο Covid παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των υπηρετούντων Αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο μας, λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος για κάποιους εξ αυτών».
Οπότε «για ένα ολόκληρο έτος (2023) οι εναπομείναντες Αναισθησιολόγοι {1 (ένας) για την Καρδιοχειρουργική και 7 (επτά) για τον υπόλοιπο χειρουργικό τομέα}, υπερβάλλοντας εαυτόν και με την όποια βοήθεια από ιδιώτες Αναισθησιολόγους καθώς και από μία Αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου μας, η οποία εργάζεται στα ΤΕΠ, κατόρθωσαν να καλύπτουν τις εφημερίες και να υπάρχουν προγραμματισμένα χειρουργεία περίπου στο 50% σε σχέση με τη λειτουργία του παρελθόντος. Επίσης τον μήνα Μάιο υπήρξε απόσπαση 3 (τριών) Αναισθησιολόγων από άλλα Νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ για την κάλυψη κάποιων πρωινών τακτικών χειρουργείων.
»Στο τέλος του έτους προσελήφθησαν μετά από κρίση 2 (δύο) Αναισθησιολόγοι, ένας Συντονιστής Διευθυντής και μία Διευθύντρια, αλλά δυστυχώς δύο άλλοι συνάδελφοι για σοβαρούς λόγους υγείας πήραν αναρρωτική άδεια, μία άλλη πρόκειται επίσης να πάρει τον επόμενο μήνα αναρρωτική άδεια με σκοπό την εκτέλεση προγραμματισμένου χειρουργείου, ενώ η Αναισθησιολόγος των ΤΕΠ από την αρχή του έτους δεν δύναται να συνδράμει τη λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος λόγω σοβαρών οικογενειακών θεμάτων».
Ποιοι έχουν απομείνει για τον Φεβρουάριο; «Εχουν απομείνει 5 (πέντε) Αναισθησιολόγοι και ο Συντ. Διευθυντής του τμήματος για την κάλυψη τόσο των εφημεριών όσο και κάποιων προγραμματισμένων χειρουργείων, πράγμα το οποίο είναι απολύτως αδύνατο» (ο διευθυντής μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα κάνει εφημερίες παρότι δεν είναι υποχρεωμένος από τον νόμο).
Αφού αυτή είναι η κατάσταση, φυσικό επακόλουθο είναι ότι «η Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου μας αδυνατεί να διεκπεραιώσει τα επείγοντα περιστατικά των εφημεριών και χρησιμοποιεί τις τακτικές αίθουσες χειρουργείου αποκλειστικά για τέτοια περιστατικά με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται καθόλου ασθενείς με άλλα ορθοπεδικά προβλήματα».
Κι είναι ανατριχιαστική η διαπίστωση πως «στις χειρουργικές κλινικές (Γενική Χειρουργική, ΝΧΡ, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Πλαστική Χειρ/κή) του Νοσοκομείου μας είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση εγκαίρως ασθενών με καρκίνο ή άλλων χρόνιων νοσημάτων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των αρρώστων, λόγω της παρατεταμένης υπολειτουργίας των τακτικών χειρουργείων».
Η έλλειψη των αναισθησιολόγων τσακίζει κυριολεκτικά πρωτοποριακές και μοναδικές κλινικές όπως «η Πανεπιστημιακή Κλινική Στοματικής - Γναθο-Προσωπικής Χειρουργικής η οποία είναι μοναδική στη Βόρειο Ελλάδα» ή κλινικές όπως η Αγγειοχειρουργική, η κλινική Εγκαυμάτων. Και τι να πούμε για το μέλλον, αφού όλα αυτά έχουν «αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις Κλινικές του Χειρουργικού Τομέα που παραμένουν ακάλυπτες επί μακρόν».
Εκλεισε η 3η ΜΕΘ
Ποιος θυμάται τα κυβερνητικά πανηγύρια τον Απρίλιο του 2021, όταν έφτανε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία πλήθους από επίσημους και κάμερες για να εγκαινιάσει τη Γ’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» (φωτογραφία), που είχε χρηματοδοτηθεί (2,5 εκατομμύρια ευρώ) από την επιτροπή «Ελλάδα 2021»;
Το κλείσιμο της μονάδας συντελέστηκε βράδυ, την περασμένη Παρασκευή, χωρίς επισήμους και κάμερες αυτή τη φορά. Ετσι κι αλλιώς, σκέφτηκαν, μόνο η μισή -τα 9 κρεβάτια- λειτουργούσε από τότε που εγκαινιάστηκε. Εξι γιατροί τη στελέχωναν, οι δύο είναι με αναρρωτική, τι τα θες, δεν είχαν και γιατρούς οι άλλες δύο ΜΕΘ, στείλαν λοιπόν τρεις στην Α’ ΜΕΘ κι έναν στη Β’ ΜΕΘ, οπότε... τις ενίσχυσαν κιόλας τις δύο ΜΕΘ που γλίτωσαν.
Σε ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας η Ράνια Θρασκιά, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρατηρεί πως η «εξοικονόμηση των δυνάμεων», για την οποία γίνεται λόγος, δεν μπορεί να πλήττει τις ανθρώπινες ζωές και απευθυνόμενη στον Αδωνη Γεωργιάδη ρωτά αν θα επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό. Θα περιμένουμε πώς και πώς την απάντηση…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας